Dennis Viollet

Med 179 mål på 293 matcher är Dennis Viollet en av de bästa målskyttarna i Manchester Uniteds historia. Han vann två ligatitlar som Unitedspelare. Viollet var en Busby Babe som överlevde flygolyckan i München.

Dennis Viollet föddes i Fallowfield, Manchester i september 1933. Några veckor före 16-årsdagen skrev han på som lärling hos Manchester United. Ett år senare signerade han sitt första proffskontrakt.

Viollet gjorde a-lagsdebut som tonåring i slutet av säsongen 1952/53. Snart etablerade han sig som ordinarie i laget och som en pålitlig målskytt. Med totalt 36 ligamål var Viollet starkt bidragande till att United blev engelska mästare 1956 och 1957.

Viollet gjorde ett av målen när United, via 3-3 mot Röda Stjärnan, den 5 februari 1958, avancerade till semifinal i Europacupen. När United sedan skulle resa hem från Belgrad kraschade Uniteds flygplan efter en mellanlandning i München.

Dennis Viollet var en av de som överlevde olyckan och han var tillbaka i spel några månader senare.

Många av de som överlevde olyckan hade svårt hitta tillbaka till formen. Viollet var ett undantag och han fortsatte att ösa in mål. Säsongen 1959/60 sköt Viollet 32 ligamål, vilket fortfarande (per februari 2018) är klubbrekord.

Det kom som en stor överraskning när Matt Busby i januari 1962 sålde Viollet till Stoke City. I Stoke fortsatte han att vara en pålitlig målskytt. En kort tid efter hans död döptes en gata utanför Stokes arena till Dennis Viollet Avenue.

Viollet avslutade karriären efter fem år i Stoke. Ganska snart gjorde han dock comeback, med en säsong i USA. Innan han avslutade karriären hjälpte han nordirländska Linfield att vinna cupen.

Efter spelarkarriären försörjde han sig som tränare. Först i England och sedan under en lång tid i USA.

Dennis Viollet jobbade fortfarande som tränare när han avled i mars 1999, 65 år gammal.

Rekommenderad läsning

  • Historien om München 58

    Historien om München 58

Biografin uppdaterad i februari 2018 (inga fler uppdateringar att vänta).

Senaste artiklarna