Sam Johnstone

Målvakten Sam Johnstone är en produkt ur Manchester Uniteds akademi. Han spenderade nio år i klubben men fick aldrig göra officiell a-lagsdebut, om än han vaktade målet i ett antal träningsmatcher. I juli 2018 såldes han till West Bromwich Albion.

Johnstone togs upp i a-lagstruppen redan säsongen 2011/12. Han fick följa med på försäsongsturnén 2011 och var därefter med på turnén varje år, undantaget 2017. Han gjorde sin första träningsmatch sommaren 2012 och satt flertalet gånger på bänken i a-laget.

Trots uteblivet spel i United hann Johnstone hunnit skaffa sig en hel del a-lagserfarenhet innan han slutligen lämnade klubben. Den första erfarenheten fick han i Oldham, som han representerade under en period 2011. Därefter följde sejourer i Scunthorpe, Walsall och Yeovil, innan det blev två framgångsrika svängar till Doncaster säsongerna 2013/14 och 2014/15.

Johnstone återvände sedan till födelsestaden Preston och han hjälpte då Preston att ta sig upp till Championship, efter playoffseger. I januari 2017 gick Johnstone till Aston Villa på lån för återstoden av säsongen. Inför säsongen 2017/18 skrev han ånyo på för Villa, den här gången på ett säsongslångt lån.

Uppehållet i Aston Villa var framgångsrikt, trots att klubben inte uppfyllde målet med avancemang till Premier League. Johnstone var eftertraktad på marknaden och i juli 2018 bestämde han sig för West Bromwich Albion. Enligt uppgift betalade Midlandsklubben 6,5 miljoner pund för målvakten. Johnstone stannade i West Brom till 2022. Han var med och förde klubben till Premier League 2020. Den efterföljande säsongen blev laget nedflyttat men för Johnstone personligen gick det bra, då han prisades som lagets bästa spelare.

Sommaren 2022 signerade Johnstone för Crystal Palace.

Sam Johnstone gjorde sin första landskamp för Englands U16 2008. Han var sedan med och vann U17-EM 2010. Därefter var han förstamålvakt i U20-VM 2013.

I mars 2021 blev han för första gången uppkallad till a-landslaget och i juni fick han debutera i en träningsmatch mot Rumänien. Johnstone var sedan reservmålvakt när England gick till final i EM 2021.

Senaste artiklarna om Sam Johnstone

 • McClaren och Van der Gaag ansluter / Johnstone ersätter Henderson?

  McClaren och Van der Gaag ansluter / Johnstone ersätter Henderson?

 • Återkomst för Johnstone? / Datum för nästa säsong / Positivt besked för van Gaal

  Återkomst för Johnstone? / Datum för nästa säsong / Positivt besked för van Gaal

 • Glazers vägrar sälja; Johnstone kan återvända; Publik på EL-finalen

  Glazers vägrar sälja; Johnstone kan återvända; Publik på EL-finalen

 • Landslagskollen: Ett välkommen paus i Unitedvardagen

  Landslagskollen: Ett välkommen paus i Unitedvardagen

 • Shaw om vikten och framtiden; Fred ärver Blind; Damerna släpper säsongskort; Alderweireld är kall

  Shaw om vikten och framtiden; Fred ärver Blind; Damerna släpper säsongskort; Alderweireld är kall
  mu_oldtrafford_ne

 • Officiellt: Johnstone lämnar United

  Officiellt: Johnstone lämnar United

Biografin uppdaterad i juli 2022 (uppdateras på säsongsbasis).