Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Veckans United 2009-47

Under en vecka där det inte spelades någon fotboll har det mesta handlat om den avstängning Sir Alex Ferguson fick efter att ha kritiserat Alan Wiley.

”It was a great moment for me to lead the side out, something I was really proud of. When you are a young kid, you dream of captaining England but never think it will happen. Tonight it has happened and I’m proud, and my family will feel the same, but I don’t think it was the best game we have played. We can do a lot better.”
Wayne Rooney var stolt kapten för England i den meningslösa matchen mot Brasilien.

Förra veckans Veckans United, äldre versioner av Veckans United finns arkiverade under ”arkiv” i huvudmenyn. Nya Veckans United publiceras på måndagar eller tisdagar (när inte kolumnskaparen är för lat). (Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

SIR ALEX FERGUSON OCH DOMAREN
Veckans stora nyhet är förstås att domen mot Sir Alex Ferguson äntligen (det tog bara drygt en månad) har kommit. Resultatet blev två matchers avstängning för Ferguson och dessutom en symbolisk bötessumma. Skulle Ferguson säga fel saker igen innan säsongen 2010/11 är över väntar ytterligare två matchers avstängning. The Telegraph berättar att Ferguson har accepterat avstängningen.

¤ Alla och hans moster hade något att säga om detta. Jag skrev en krönika – He’s Lost Control – om domarstandarden som förvisso inte berörde domen mot Fergie i mer än en parentes.
¤ Tom Clare skriver om domare och journalister på Red News.
¤ Henry Winter i The Telegraph tycker att det är Fergie och inte domarna som förtjänar respekt.
¤ The Guardian undrar om domarna omedvetet straffar United för den upprepade kritiken.
¤ Jonny Evans tycker att United minsann beter sig väldigt bra mot domarna och därför borde gynnas i 50-50-situationer. Sky Sports.
¤ M.E.N. berättar att domarföreningen inte alls var nöjd med FAs straff och nu funderar på att stämma Ferguson. Idioten Alan Leighton har en roll i domarföreningen och säger vad som helst för att få en spaltcentimeter.
¤ The Telegraph berättar att Sir Alex Ferguson inte har några problem med Alan Wiley som domare i en framtida Unitedmatch.
¤ Samtidigt har FIFA stängt av Diego Maradona för att denne sa några olämpliga ord till några korkade journalister (BBC).

”She shouldn’t be here. I know that sounds sexist but I am sexist. This is not park football, so what are women doing here? It is tokenism – for the politically-correct idiots.”
Mike Newell om en kvinnlig linjedomare. Newell blev inte avstängd av FA.

”It’s difficult to understand. There were 94 or 95 minutes and I was surprised it wasn’t a free-kick or corner. One minute [of added time] in the first half, four in the second. It’s difficult to explain. The first four fouls against us were for pushing. I saw one of theirs pushing with two hands in the penalty area. I haven’t seen any replays – I’ve seen too many things [on the pitch]. It was always against us. All the corners, free-kicks and corners. Yes [I am disappointed in the referee’s performance]. Really disappointed. It’s not the first time. We knew before the game. Against Marseille it was more or less the same. We knew it was going to be difficult.”
Rafael Benitez uttalar sig om domaren Konrad Plautz utan att bli straffad.

”I couldn’t even put into words what I thought of his performance. When I walked into the referees’ room before the game and saw who was reffing the game I knew what was coming. I expected that and it didn’t surprise me at all. I’ve had him many times before and I know what he is like – he really isn’t good enough. He is just a poor referee and I’ve seen him make a mess of so many games before. I saw him when I was in the Championship and I thought then: ’Where has he come from?’ I never walk in after game and complain about a referee, but this guy today is scary.”
Harry Redknapp uttalar sig om en hopplös domare utan att bli avstängd.

”He was crap!”
Chris Coleman uttalar sig om domaren Mark Halsey. Straff? Inget.

”We had a referee who in my opinion wasn’t up to the required standard.”
Steve Cotterill säger vad han vill utan att bli straffad.

”I don’t know if the referee was wearing a Barcelona shirt because they kicked me all over the place. If the referee did not want us to win he should have said so from the off.”
Thierry Henry menar att domaren är en fuskare. Henry straffades inte.

VECKANS SPELARE
Ingen. Det var en massa tråkiga landskamper och ingen Unitedspelare utmärkte sig tillräckligt.

VECKANS TANKAR
¤ Avstängningen som Sir Alex Ferguson får är horribel. Man kan tycka att det är rätt med avstängning för dylika kommentarer men med tanke på att ingen annan manager har blivit avstängd av FA för kommentarer i media så känns det inte alls rätt. En regel för Ferguson och en regel för alla andra?
¤ Laurent Blanc – eller Larry White som han, genialt, kallas i England – har lanserats som huvudkandidat till jobbet som Uniteds nästa manager. (Inget nytt, egentligen. Det bitvis fantastiska fanzinet Red Issue har diskuterat Blanc som en framtida Unitedmanager ett bra tag nu.) Ja tack, är min spontana kommentar.
¤ Förra veckan kritiserades van der Sar av Kuszczak, som menade att van der Sar inte hjälper sina målvaktskollegor på träningarna. Fergie avfärdade det hela som ett skämt. Det har dock viskats ganska länge om att van der Sar inte är överdrivet intresserad av att hjälpa någon annan än sig själv. Och holländska fotbollsspelare generellt framstår som rätt egoistiska och osympatiska. Jag tror mycket väl att Kuszczak faktiskt menade det han sa även om han fick det att låta som ett skämt (alla som har sett intervjun menar att det var uppenbart att polacken skämtade).
¤ Englands äckliga och rasistiska lagkapten John Terry har inte bara en tjuv till mamma, hans pappa är dessutom en knarkhandlare. Är han egentligen en scouser?
¤ Nya regler tvingar från nästa säsong spelare och ledare i Premier League att prata med media. Domarna däremot får förstås inte uttala sig i media. Samma regler för alla?
¤ Att Sir Alex Ferguson tvingas avbryta sin bojkott av BBC kan dock bli spännande att se. Fergie kommer knappast att uppskatta de nya reglerna och hittar säkert ett sätt att fortsätta bojkotten utan att bryta mot reglerna. Ska vi gissa att Fergie pratar med BBC men bara säger nonsens?

”Everybody — because of Oasis — thinks everybody from Manchester is fucking Blue, you know what I mean? I hate city, I fucking detest them. I’m a Red. I was born just over the road from Old Trafford, you know, Salford boy. It’s our team, we’re Red, born and bred, Red.”
Happy Mondays sångare Shaun Ryder kommer från Salford och gillar inte Manchester city.

SPELADE MATCHER
United var spellediga p.g.a. att det spelades landskamper. Ett gäng Unitedspelare representerade dock sina respektive landslag. Patrice Evra spelade hela matchen, räddade ett givet mål och borde kanske ha fått en straff, när Frankrike tog ett stort steg mot VM genom att bortabesegra Irland med 1-0. John O’Shea spelade hela matchen för Irland medan Darron Gibson satt på bänken. Retur på onsdag.

Ytterligare en Unitedspelare spelade VM-kval, nämligen Nani som assisterade till Portugals mål i 1-0-segern hemma mot Bosnien och Hercegovina. Nani spelade från start men blev utbytt efter 69 minuter.

England förlorade mot Brasilien med 1-0 i Qatar. Ben Foster, Wes Brown och lagkapten Wayne Rooney spelade samtliga hela matchen. Michael Carrick missade dock matchen med en skada. Foster orsakade en straff som Fabiano sköt över medan Browns försvarsspel kan ifrågasättas både på det insläppta målet och i situationen som föregick straffen.

Serbien vann med 1-0 borta mot Nordirland. Nemanja Vidic och Jonny Evans spelade båda första halvleken, Evans lämnade matchen med en skada. Den glömda mannen i United, Zoran Tosic, spelade hela matchen och låg bakom segermålet. Tosic fortsätter således att leverera mål och assist för Serbien.

Park Ji-Sung gjorde comeback efter skada och spelade 66 minuter när Sydkorea spelade 0-0 i Danmark. I Wales hade Skottland ingen rolig dag och förlorade med 3-0. Lagkapten Darren Fletcher spelade hela matchen. Tomasz Kuszczak vaktade det polska målet i hemmalandskampen mot Rumänien. Rumänien vann med 1-0.

Serbiens U21-landslag hemmabesegrade Norge med 3-2. Adem Ljajic spelade 62 minuter medan Magnus Eikrem fick sitta på bänken hela matchen och därmed får fortsätta vänta på sin debut i U21-landslaget. Tom Cleverley spelade hela matchen när Englands U21-landslag besegrade Portugal med 1-0 på Wembley. Joshua King spelade 50 minuter när Norges U19-landslag vann med 2-0 mot Kazakstan och satt sedan på bänken i 5-0-segern mot Andorra.

Till sist så var det mycket United när Nordirlands U21-landslag spelade 1-1 hemma mot Tyskland. Tyskarna såg ut att vinna efter att ha tagit ledningen i slutminuten men på fyra minuters tilläggstid dunkade Oliver Norwood in en frispark. Norwood spelade hela matchen, precis som Craig Cathcart och Corry Evans. Unitedspelare nummer fyra var Joe Dudgeon som spelade från start men tvingades byta redan efter 34 minuter.

KOMMANDE MATCHER
2009-11-21 18.30 [PL] United-Everton (visas på Canal+ Sport 2)
2009-11-25 20.45 [CL] United-Besiktas (visas på en av Viasats Xtra-kanaler)
2009-11-28 16.00 [PL] Pompey-United (borde visas på någon av Canal+ sportkanaler)
2009-12-01 21.00 [LC] United-Spurs (visas på Canal+ Sport 2)

På lördag är det dags för riktig fotboll igen då Everton gästar Old Trafford. Därefter väntar en Champions League-match med ”reservlaget” mot Besiktas. Nästa toppmatch – om ni inte vill räkna in Villa där – är inte förrän den sista januari så om United kan hitta formen finns det en stor möjlighet att plocka massor med poäng den kommande tiden.

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Dimitar Berbatov är spelklar.
¤ Michael Carrick missade Englands landskamp med en skada. Oklart hur allvarligt.
¤ Jonny Evans tvingades tyvärr utgå med en skada när Nordirland mötte Serbien. Oklart hur allvarligt men det är föga troligt att han ska kunna spela mot Everton.
¤ Rio Ferdinand är skadad, det är oklart när han kan vara tillbaka i spel men det kan nog dröja rätt länge.
¤ Owen Hargreaves tränar för fullt. Champions League-matchen mot Wolfsburg (den 8 december) nämns just nu som möjlig comeback. Vi får väl se.
¤ Park Ji-Sung är skadad, han är dock uttagen till Sydkoreas landslag och borde vara spelklar till matchen mot Everton.
¤ Danny Welbeck är skadad. Det är oklart hur allvarligt det är men han lämnade återbud till Englands U21-landslag.
¤ Gary Neville är avstängd tre matcher efter sin utvisning mot Barnsley. Två matcher är redan avtjänade, medan den sista matchen är mot Everton direkt efter landslagsuppehållet.
¤ Sir Alex Ferguson är avstängd mot Everton och mot Pompey (mer om det längre upp).

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ The Times intervjuar flygvärdinnor som berättar att Uniteds spelare är bäst i klassen på att bete sig som normala människor, medan Tottenhams spelare beskrivs med mindre positiva ord.
¤ M.E.N. intervjuar Darren Fletcher.
¤ The Independent intervjuar Dwight Yorke som ifrågasätter varför Gareth Southgate får chansen som manager men inte Andy Cole, Les Ferdinand eller Yorke själv.
¤ Sportjournalisten Mats Svensson är ansvarig för MUSS-bloggen som uppdateras med ungefär två inlägg om dagen. Missa inte!
¤ Andy Mittens blogg på FourFourTwo är alltid läsvärd, även om den bara uppdateras en gång i veckan.
¤ MUSS presenterar Uniteds spelartrupp: Rafael da Silva.
¤ Läs om den ”nya” Tevezsången: Transmission [IV].
¤ US 1 – 2009/10.
¤ US 2 – 2009/10.

DIVERSE
¤ The Telegraph berättar att nya regler kommer att tvinga spelare och ledare i Premier League att prata med media fr.o.m. nästa säsong.
¤ Mirror Football säger att Laurent Blanc nu är Uniteds huvudkandidat att ersätta Sir Alex Ferguson. The Times håller dock inte med och menar att det kommer att bli Jose Mourinho.
¤ I avdelningen galenskap lanserar The Observer Chelseas trippelkampanj. Innan FA-cupens tredje omgång ens har lottats. Kom tillbaka i mars, om chansen fortfarande existerar då.
¤ United under Glazers ledning fortsätter att begå mediala självmord. Den här gången har man förbjudit en grupp före detta spelare – som jobbar VIP-värdar på Old Trafford på matchdagar – att se matcherna från läktarplats. M.E.N.
¤ Sky Sports berättar om att Wayne Rooney var lagkapten för England i matchen mot Brasilien.
¤ The Times om pappa Wayne Rooney som inte tänker fira de mål han gör med en fjantig låtsasvagga. Vidare berättar Rooney att han inte har bytt blöjor än.
¤ The Guardian citerar Nani som pratar om sin manager. Citaten, som förstås var rätt harmlösa, skapade stora rubriker och Nani tvingades förklara sig – Sky Sports.
¤ M.E.N. berättar att Zoran Tosic har för avsikt att stanna i United och kämpa om en plats i laget.
¤ Sky Sports rapporterar att Ben Foster är missnöjd med sin situation som tredjemålvakt i United.
¤ News of the World avslöjar att John Terrys pappa är en knarkhandlare. Har pappa månne sålt kokain till sin son?

SILLY SEASON 2009/10
Rykten
¤ Sky Sports säger att Sir Alex Ferguson bara kommer att förstärka sitt lag i januari om de spelare han vill ha kan fås för rimliga pengar. Eller, översatt till vad han egentligen menar: Om han kan förmå parasiten Glazer att öppna sin tomma plånbok.
¤ Sky Sports berättar att Nemanja Vidic förnekar att han funderar på att lämna United.
¤ M.E.N. påstår att Juventus och Milan funderar på att värva Nani i januari. Please let this be true.
¤ Carlton Cole har dykt upp som en möjlig januaritransfer för både United och Liverpool. West Ham menar dock att man inte kommer att sälja sin anfallare. Sky Sports.
¤ Sky Sports länkar samman United med Bordeaux Marouane Chamakh och Marseilles Benoit Cheyrou.
¤ M.E.N. säger att United jagar Yaya Toure.

”If Barca do not want Yaya then I can name eight other clubs, some of the biggest in the world, that are interested in signing him. One thing I can say though is that if he does leave Barca he will not go to Manchester city because he will sign for a bigger club.”
Dimitri Seluk, Yaya Toures agent, tycker inte att Manchester city är en stor klubb.

RESERVER OCH JUNIORER
Reservlagsmatcher
Inga.

Juniorlagsmatcher
Inga.

Utlånade spelare
Drinkwater till Huddersfield, hela säsongen
Possebon till Braga, hela säsongen
Brandy till Gillingham, till februari
Cathcart till Watford, till januari
Cleverley till Watford, till januari
Simpson till Newcastle, till januari
Diouf till Molde, till nyår
Ljajic till Partizan, till nyår
Heaton till Rochdale, till nyår
Gray till Plymouth, till december
Amos till Peterborough, till november

¤ Tom Heatons lån till QPR är avslutat. Han lånades dock omedelbart ut till Rochdale.

Övrigt
¤ M.E.N. berättar om flera av Uniteds lovande juniorspelare.
¤ United Youth har utsett Will Keane till oktober månads unga spelare i United.

Rykten
¤ Tom Heaton inser att hans tid i United är förbi och planerar för framtiden. M.E.N. berättar att Heaton gärna skriver kontrakt med QPR (dit han ju var utlånad) medan Sky Sports berättar att QPR vill ha tillbaka Heaton.
¤ Den 14-åriga norrmannen Sondre Tronstad imponerar på United och har blivit inbjuden till ett andra provspel. Sky Sports.

GAMLA UNITEDSPELARE
¤ Peter Schmiechel har blivit invald i danska fotbolls Hall of Fame. Sir Alex Ferguson var på plats och hyllade sin gamla målvakt.

VECKANS FRÅGA
Den här veckan undrar vi straffet som Sir Alex Ferguson fick var riktigt.

Förra veckan undrade vi om det var rätt att United inte hade någon poppy på sin tröja i matchen mot Chelsea. 81 personer röstade och 46% undrade vad en poppy är. Bland de som visste vad en poppy är blev det lika, 22 personer tyckte att det var rätt medan 22 personer tyckte att det var fel.

VÄRVARTÄVLING
MUSS tycker att det är för få svenska medlemmar i den Skandinaviska supporterklubben och ordnar därför en värvartävling. Värvare kan vinna en MUSS-resa till Manchester eller fina MUSS-souvenirer. Läs mer.

MUSS-RESOR
MUSS reser till Old Trafford för att stödja United i jakten på den 19:e ligatiteln. Fortfarande finns det lediga platser på flera resor. Missa inte chansen att besöka Old Trafford! Läs mer här.

VIDEO
Peter Schmeichel blir invald i dansk fotbolls Hall of Fame:

THAT’S IT
Är det något som saknas i Veckans United? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke.