Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vadå enmannalag?

Förra året var det Ronaldo och i år är det Rooney. United är tydligen alltför beroende av en enda spelare varje säsong.
Det är väl klart att man per automatik blir beroende av en spelare som dominerar som Ronaldo gör – spelet anpassas ju efter det.
Nu är det samma visa med Rooney och det framställs ofta som det vore det värsta som skulle kunna hända. Norman Hubbard på Soccernet skriver det så många andra – fantasilöst – får för sig när Rooney sprutar in mål och kör rubriken:

United too reliant on ruthless Rooney

Vad menas med det? Att United ska be om ursäkt för att dom har en av världens bästa anfallare just nu? Att det var bättre förr när både McClair och Hughes och alla mittfältare och mittbackar gjorde mål men vi inte vann några titlar?
Det finns väl absolut ingenting negativt med att ha en spelare som Rooney. Att spekulera i hur det skulle gå för United om han drog av korsbandet är som att spekulera i hur det skulle gå om vi spelade utan backar i en match.
Ponera att United inte haft Rooney. Är sannolikheten större att vi skulle ha blivit som Liverpool än att vi skulle ha en annan (nästan i alla fall) lika bra anfallare i stället? Han vinner ju inte matcherna själv direkt. Förr kunde han göra det när han sprang sig igenom femmannaförsvar eller drog in volleyskott från 30 meter. Det är alltid någon spelar fram honom, konstigt nog.
I går var det Giggs.
En annan dag är det Berbatov.
Eller Valencia.
Enmannalag?
Knappast.