Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Marginalspelarnas öden

I världens största och vackraste fotbollsklubb – that’s right, det är vi och inte ni Mancini – finns det plats för så kallade marginalspelare. Killar som spelar när förstapojkarna måste vila eller är skadade.
Vi har haft många såna trotjänare genom åren – exemplet Phil Neville är ju ett av de främsta. I dag är det Jompa O’Shea.
Dom här killarna kommer ofta upp i 20+ matcher varje säsong, tjänar säkert en miljon i veckan och har det nog ganska bra. Förutom det faktum att dom aldrig blir stjärnor och ofta får slita med att försvara sin existens i klubben/startelvan.
I dagens United har vi en grupp pojkar som är marginalpojkar och jag tänkte ge min syn på dom i dag. Jompa är här undantagen eftersom han är untouchable. “Kravet” för att komma med här är att man varit med i minst tio matcher och som mest 25.

  • Jonathan Evans (17 från start 3 som inhoppare). På väg tillbaka efter en mardrömssäsong. Helt oduglig i höstas, lyckades inte med de enklaste rensningar och tacklingar. Petad, så klart, under stora delar av våren där han också varit skadad. Gjort bättre ifrån sig när han spelat nu, men missade på Blackburns 1-0 i helgen (där hans ursäkt får vara att han agerade som mittback men inte var det). Hans stora problem i min värld är att han är för “på” och drar på sig frisparkar alldeles för enkelt och ofta. ALLTSÅ: Oerhört viktig säsong, den kommande. Ses som fjärdevalet efter Rio d.ä, Vida och Smalling. Det är han givetvis inte nöjd med. Speciellt inte när han blir 24 i januari. Kan mycket väl flytta då om han inte fått speltid så det räcker. Minns att han var på väg till Sunderland för några år sedan.
  • Fabio (16+9). 25 matcher för en glaslirare som Fabio är ett klart kliv framåt. Besitter ungefär samma talanger som brorsan, men känns något vassare bakåt och något svagare framåt. Precis som brorsan har han en fantastisk inställning till spelet och verkar verkligen ha psyket för att lyckas. Men likheten med brorsan är också hans största svaghet: Dom har ärvt dna från glasblåsare. ALLTSÅ: Lägg på killen lite muskler så har vi en stabil ytterback ett decennium framåt.
  • Darron Gibson (14+7). Den marginalspelare som väcker mest känslor. Besitter onekligen ett fantastiskt skott, har ett stabilt passningsspel, men är ingen wow-lirare. Har tagit ett litet kliv framåt den här säsongen (faktiskt startat hoppas in i exakt lika många United- och Irlandsmatcher som förra säsongen) och gör små framsteg, men är inte tillräckligt bra för att få vara innermitt i United. Har inte tillräckligt många spetskvaliteer för det. ALLTSÅ: Blir sannolikt kvar, med ännu en liten utveckling nästa säsong kan han kanske få spela en eller två matcher ytterligare. Men jag hoppas inte det.
  • Gabriel Obertan (5+6). 22 år gammal och 21 framträdanden i Uniteds A-lag. Har absolut ingen framtid i klubben – jag kan bara inte se det. Han har briljerat ungefär två-tre gånger på 21 insatser. Det är inte tillräckligt. Säljs snart tillbaka till någon obskyr fransk klubb. En av Fergies mer egendomliga värvningar eftersom Obertan inte har vare sig teknik eller skalle för att lyckas i United. Snabb, men raka motsatsen till Messis bollkontroll och har inlägg i klass med Bebe. Dåligt scoutat. ALLTSÅ: Säljs eventuellt redan i sommar, men kan få en säsong till i reservlaget.
  • Michael Owen (4+12). Vi fick fem PL-mål av lille Owen på två säsonger varav jag minns två innan söndagens (City, 4-3, och kvitteringen mot Stoke). Ingen riskvärvning eftersom han dels var gratis och dels fick en prestationsbaserad lön. Har knappast skämt ut sig, utan gjort ungefär vad jag trodde han skulle göra när han kom. Han vet hur han ska springa, gör det ofta rätt, men det känns inte som Owen passar riktigt i rollen som sporadisk spelare. Och tröja nummer 7:s värde är devalverat. ALLTSÅ: Försvinner i sommar. QPR? Swansea? Eller så slutar han.
  • Kiko Macheda (6+7). Har nästan uteslutande haft inverkan på match och resultat när han kommit in i andra halvlek – minns inte en match där han varit riktigt bra från start. 21 ligamatcher i United och Sampdoria under säsongen har resulterat i 1 mål. Stor, bra skott, öga för målet – men spelförståelsen är det si och så med. Han tar löpningar som inte leder till någon öppning åt vare sig honom eller någon av lagkamraterna. ALLTSÅ: Här har det ryktats om att Fergie vill sälja honom, men vi har inte hört någon pålitlig källa om det. Inte omöjligt dock.
  • Wes Brown (11+5). Förstörde sin Unitedkarriär på försäsongen då det sägs att han kallade Fergie för fula ord. Har inte varit inblandad så lite i en United-säsong på över tio år. Trist för en Manchesterpojke, men kommer man på kant med Fergie så gör man. Får ändå vara nöjd med sin karriär med tanke på hur svåra skador han drabbats av. En gammal klassisk engelsk mentalitet-back som älskar att slänga sig in i närkamper och hade sin bästa säsong som han krönte med att servera Ronaldo till 1-0 i Moskva. ALLTSÅ: Lämnar klubben i sommar.

Gary Neville lämnade redan i januari, Paul Scholes gör det sannolikt i sommar precis som – sannolikt – både Owen, Kuszczak och Wes Brown. Dessutom har Edwin lagt handskarna på hyllan. Den här sommaren kan bli en intensiv sådan för Safe Hands Gill och hans lakejer.
* Några som visar Gary i kväll eller är det sunk-stream som gäller? Norges TV2 fick så många önskemål om att den skulle visas att dom köpte in den. Tänk en framtid där sånt händer i Sverige?
* Nya tröjan ser helt okej ut, på gränsen till snygg.