Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

MUSS spelarbetyg 2010/11 [1/2]

MUSS redaktion betygsätter Unitedspelarnas prestation under säsongen 2010/11.

I juryn: Mathias Asplund (MA), Claes Höglund (CH), Mikael Krekula (MK), Jesper Persson (JP), Mats Walter Svensson (MS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskalan är den klassiska engelska, 1-10 där 4 är usel, 6 godkänt och 10 utomjordiskt bra.

***

MANAGER: SIR ALEX FERGUSON
[61 matcher – 39 vinster, 16 oavgjorda, 6 förluster | målskillnad: 114-54 | mästare i Premier League, final i Champions League, semifinal i FA-cupen, kvartsfinal ligacupen, seger i Community Shield]
Egentligen finns det inte ord att beskriva denna man. Alla är redan skrivna samtidigt som det inte riktigt går att beskriva. Vissa föds med en egenskap som är unik, historien har visat prov på ett antal sådana personligheter; Mozart, Ali, Picasso, Ferguson. Namnet platsar där. Den radda med titlar skotten lagt till sin meritlista gör honom till det största managernamnet i historien. Angående denna säsongen så vart ingen skillnad. Ligaseger, en Champions League-final som lär (för)följa honom och en snyggt manövrerad kontraktsföljetong kring Rooney; allt ett bevis på att ålder och diger kunskap går före alla miljarder i världen. Kan nästa säsong med en aningen mer spetsad trupp, en Rooney i balan£ och en hunger efter CL-titel bli den sista? En sista där skotten för höja bucklan i Europa en tredje gång och nöjt tänka ”stackars sate som ska ta över”. [CH]
Betyg: 9

***

1. EDWIN VAN DER SAR
[46 matcher, 39 insläppta, 22 nollor]
Lägger efter årets säsong anspråk på kategorin världens bästa målvakt genom tiderna. Visst det är ett svårt begrepp, men ser man på holländarens karriär och vad han åstadkommit samt framför allt den nivån han hållit under 22 år så är epitetet inte helt fel. Säsongen som sådan var inga konstigheter egentligen. Stod alla viktiga matcher och gjorde det bra i samtliga. Några få ingripande kan säkert ha skett annorlunda, en utrusning hit eller dit. Men frågar du Vidic eller Smalling så kommer de säkert känna en oro inför kommande säsong. För vem ska man rulla tillbaks till när världens bäste har lagt handskarna på hyllan? Kan alternativet istället bli att alltid vända framåt? Det vi får Unitedfans göra, se framåt, utan ”The jolly green giant”. [CH]
Betyg: 9

29. TOMASZ KUSZCZAK
[10 matcher, 11 insläppta, 4 nollor]
Den polska målvakten har förmodligen gjort sitt i klubben. Han är en hygglig reservmålvakt men inte i närheten av att klara rollen som förstamålvakt i United. Vi minns bortamatchen mot Blackburn med skräck och där visade Kuszczak upp sina sämsta sidor. Han är dålig med bollen vid fötterna och det fungerar inte för en fotbollsmålvakt år 2011. Annars är han en hyfsad skottstoppare och han trots att han kan se fladdrig ut gör han få avgörande misstag. [MÖ]
Betyg: 5

34. ANDERS LINDEGAARD
[2 matcher, 1 insläppta, 1 nolla]
Framtidens polack på bänken? Såg inte alltför säker ut i de få chanser han fick. Lär ses som en perfekt backup med få krav och en eventuell utvecklingskurva. Med tillräckligt många matcher i Danmarks a-landslaget så blir han en het figur på transfermarknaden. Säljs inom två säsonger. En backup till ett bra pris som man hoppas göra en hacka på. [CH]
Inget betyg.

40. BEN AMOS
[2 matcher, 3 insläppta, 0 nollor]
Engelsmannen fick två betydelselösa matcher i Ligacupen och Champions League under bältet utan att göra bort sig. Det är inte tillräckligt för ett betyg, men jag vill påstå att det måste börja hända saker i Ben Amos utveckling snart om han ska ha en tillstymmelse till chans att ens bli en framtida andrakeeper. Värvningen av De Gea förbättrar inte hans chanser om vi säger så. [MA]
Inget betyg.

***

2. GARY NEVILLE
[3 (1) matcher, 0 mål, 0 assist]
Spelade inte många matcher. Och när han väl spelade så var han inte bra. Bör dock noteras att United vann samtliga bortamatcher när Neville fanns i laguppställningen. Ledare. Annonserade sedan mitt i säsongen att han kommer att sluta. [MK]
Inget betyg.

3. PATRICE EVRA
[46 (2) matcher, 1 mål, 2 assist]
Hjärtat ville ge ett högre betyg men förnuftet fick säga sitt. Patrice Evras hjärta är också rött. Han gjorde utan tvekan en fin säsong och man undrar hur han orkar spela så många matcher, om än ha nu hamnade lite i skuggan av den briljanta förra säsongen då han var ännu mer framträdande. Nu syntes han inte till i några matcher och det drar ner betyget lite. Som vanligt tyvärr också kass när han får målchanser. [MA]
Betyg: 8

5. RIO FERDINAND
[29 matcher, 0 mål, 0 assist]
Rio fick sin säsong totalt havererad av skador och spelade till sist bara 29 matcher. Men när han kunde spela visade han varför han är Englands bästa och smartaste mittback. Att han inte fick ett enda gult kort visar att få kan läsa det spelet som honom. En äkta ledare som tyvärr inte kan vara kapten eftersom han går sönder jämt och ständigt. [MA]
Betyg: 7

6. WES BROWN
[10 (5) matcher, 1 mål, 0 assist]
Ryktet säger att han bråkade med Ferguson under försäsongen. Må vara som det vill med det. Klart är i alla fall att Brown är placerad i Fergusons frysbox och den enda vägen därifrån är en ny klubb. Trist förstås, för Brown är en egen produkt som alltid har gjort sitt bästa för United. Och de få gånger han spelade gjorde han inte bort sig. Det är dock inte bara bråket med Ferguson som tvingar honom bort från klubben – Uniteds försvar är fyllt med talang och Brown är inte tillräckligt bra för att få regelbunden speltid i den konkurrensen. [MÖ]
Betyg: 5

12. CHRIS SMALLING
[23 (10) matcher, 1 mål, 1 assist]
En klart godkänd debutsäsong av nyförvärvet från Fulham. Spelade troligen mer än vad många trodde, framförallt mot bakgrund av Rio Ferdinands skadeproblem. Kommande säsong lär han få fler chanser, men med tuff konkurrens från Phil Jones och Jonathan Evans. [JP]
Betyg: 6

15. NEMANJA VIDIC
[47 matcher, 5 mål, 1 assist]
Kanske Uniteds bästa spelare den gångna säsongen. United släppte visserligen in fler mål än föregående säsonger men det är inget som lastas på Vidic axlar. Nog för att han är försvarare men det är ingen tvekan om att Vidic var en jätte i försvaret den här säsongen också. Utsedd till ligans bästa spelare av Premier League samt av Svenskafans-redaktionerna där han vann i överlägsen stil. Höll en jämn nivå över hela säsongen och agerade med pondus som den nyblivne kapten han är. Tenderar också att komma med viktiga mål några gånger under säsongen, vilket vi inte är bortskämda med när det gäller försvarare i United på senare tid. [MK]
Betyg: 9

20. FABIO DA SILVA
[16 (9) matcher, 2 mål, 0 assist]
Säsongen 2010/11 är Fabios bästa hittills och också den första säsongen där han har varit en del av laget på riktigt. Ja, i slutet av säsongen var han t.o.m. förstavalet på högerbacksplatsen. Om det är som högerback han har sin framtid återstår att se, antagligen föredrar han att spela på vänsterbacken för att slippa konkurrera med sin bror. Ett alternativ är förstås att använda Fabio i en offensivare position – han var utmärkt som yttermittfältare mot Arsenal – men inget tyder på att Ferguson ser det som något annat än en nödlösning. [MÖ]
Betyg: 7

21. RAFAEL DA SILVA
[25 (3) matcher, 0 mål, 1 assist]
Började säsongen bra och fick ganska mycket speltid för att sedan vara petad helt i slutskedet av säsongen då hans bror tog över hans plats. Spelade alltså mycket i omgångar. Tycker hans säsong påminner mycket om den den ifjol. Skadad lite för lätt och lite för mycket också. Har överlag gjort en stabil säsong utan att ha tagit sitt spel till nya nivåer, åtminstone inte ännu. Men potentialen finns där men han är fortfarande för rå i sitt försvarsspel och vi väntar ännu på att han ska mogna till sig i sitt försvarsspel. [MK]
Betyg: 6,5

22. JOHN O’SHEA
[29 (3) matcher, 0 mål, 3 assist]
En säsong som alla andra för irländaren. Tjugotalet matcher utan några plus i kanten men heller inga med några direkta minus. Vattenbärarrollen har vart den gode Johns roll sen hans inträde i Uniteds a-trupp och 10/11 blev ingen skillnad. Frågan är om 30-åringen rundar av sin karriär på en annan arena än Old Trafford eller om han njuter av livet som det är. [CH]
Betyg: 6

23. JONNY EVANS
[18 (3) matcher, 0 mål, 0 assist]
Mardrömshösten, där CC-torsken mot West Ham (0-4) var hans lägstapunkt i Unitedkarriären, förvandlades till en helt okej vår där han även lirade en del på ytterbacken. Men han fortsätter att vara opålitlig och drar på sig alldeles för många frisparkar. Problem i positionsspelet och allmänt virrig. I form: En av ligans mer lovande mittbackar. Tyvärr är självförtroende knappast högre sedan Phil Jones-värvningen. Oklar framtid, kan mycket väl tänka mig att han knackar på hos Sir Alex. [MS]
Betyg: 5

***

Mittfältare och anfallare.