Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Novembernotiser

Fredagens presskonferens gav mestadels negativa svar på våra skadefrågor. Young är förvisso spelklar men både Smalling och Welbeck missar matchen mot Swansea medan den sämsta nyheten är att Cleverley blir borta till jul. I andra nyheter noterar vi att Rooneys cykelspark mot city kan bli årets mål i fotbollsvärlden, att Ferguson vill behålla Berbatov och ser Jones som ett alternativ på mittfältet samt att Suarez har åtalats av FA.

Skador, ständigt dessa skador
Tom Cleverleys skada är betydligt värre än befarat och den unga mittfältaren väntas nu inte göra comeback förrän i jul. Cleverley blev skadad i mötet med Bolton, gjorde comeback mot Everton men tvingades utgå med en ny skada efter mindre än en timmes spel. Därefter har lördagens match mot Swansea nämnts som trolig comeback men så blir det alltså inte.

Tråkigt för Cleverley givetvis och tråkigt för United. Cleverley, som gör sin första säsong i Uniteds a-lag, har antagligen varit Uniteds bästa mittfältare hittills den här säsongen och såg ut att kunna spela till sig en given plats i laget.

Chris Smalling och Danny Welbeck är också skadade och kommer inte att delta i matchen mot Swansea. Smalling närmar sig comeback och är aktuell för spel på tisdag då United tar emot Benfica i Champions League. Welbeck lämnade återbud till Englands landskamp mot Sverige med en muskelskada. Det framgår inte hur länge han blir borta men han missar alltså åtminstone matchen mot Swansea.

Sedan tidigare vet vi att Michael Owen blir borta i ungefär sex veckor.

Allt är emellertid inte becksvart på skadefronten. Ashley Young har tränat i en vecka och är klar för spel igen. Även Ryan Giggs är spelklar.

Vidare noterar vi att Rafael och Darron Gibson deltog i torsdagens reservlagsmatch mot Wigan och därmed kan strykas från skadelistan. Det förefaller dock vara otroligt att någon av dem ska spela mot Swansea.

Ett år till för Berbatov
Dimitar Berbatovs framtid i United har varit ifrågasatt. Efter att ha vunnit Premier Leagues skytteliga förra säsongen har bulgaren knappt fått någon speltid den här säsongen. Det har spekulerats i att Berbatov skulle lämna United redan i januari.

Sir Alex Ferguson är dock nöjd med Berbatovs attityd och ser ingen anledning att låta honom lämna. Tvärtom, Ferguson räknar med att United kommer utnyttja en klausul i Berbatovs kontrakt som binder anfallaren till United i ytterligare ett år.

Årets mål av Rooney?
FIFAs fotbollskommitté har nominerat tio mål till FIFA Puskas Award 2011 – det pris som delas ut till den fotbollsspelare som har gjort årets snyggaste mål. Det är nu upp till folket att avgöra vem som ska vinna.

En av de tio nominerade är Uniteds Wayne Rooney. Att det är Rooneys magnifika cykelspark mot city i februari kommer inte som någon överraskning.

Tycker du att Rooney borde vinna priset? Gör då ett besök på FIFAs hemsida och rösta!

Mittfältare Jones
Uniteds centrala mittfält har inte fungerat smärtfritt den här säsongen. Phil Jones startade på det centrala mittfältet för England mot både Spanien och Sverige och Sir Alex Ferguson bekräftar nu att han ser Jones som ett alternativ även på Uniteds mittfält.

Jag tycker att sedan [Jones] kom till oss har hans utveckling varit, inte anmärkningsvärd, men iögonfallande, i den mening att vi vet att han är 19 år gammal. Vi vet att det är ett stort steg från Blackburn till United men han har varit absolut fantastisk. Han kan spela varsomhelst, jag är säker på det. Han är mångsidig, han är tvåfotad, han är snabb, han har bra spelförståelse.

Sir Alex Ferguson

Hittills har Jones gjort en match på Uniteds mittfält (mot Liverpool) men det kan alltså bli fler ganska snart. Med Cleverley borta finns det utrymme för en spelare att kliva fram men Ferguson betonar att Jones bara är ett av många alternativ: ”Vi har alternativ. Michael Carrick är tillbaka, vi har Darren Fletcher, Ryan Giggs. Jag kan spela Phil Jones där om jag vill, vi har Darron Gibson på väg tillbaka, Wayne Rooney har spelat där. Ji-Sung Park kan spela där och vi har gjort det förr med honom. Så jag har alternativ och jag är inte överdrivet oroad över det, jag är nöjd.”

Suarez åtalad
Det engelska fotbollsförbundet FA åtalade i onsdags Luis Suarez för att ha förolämpat Patrice Evra. FA är relativt vaga men skriver följande: ”FA har idag åtalat Liverpools Luis Suarez efter en incident som inträffade i mötet mellan Liverpool och Manchester United på Anfield den 15 oktober 2011. Det görs gällande att Suarez använde grova och/eller förolämpande ord och/eller beteende mot Manchester Uniteds Patrice Evra i motsägelse till FAs regler. Vidare görs det gällande att detta inkluderade en referens till Patrice Evras etniska härkomst och/eller färg och/eller ras.”

Ämnet är infekterat och Liverpool har meddelat att Suarez kommer att svara att han är oskyldig. Det är oklart när beslut kommer att fattas i frågan men av erfarenhet vet vi att dessa fall kan ta tid.

Jag återkommer med en arg text i ämnet inom kort.

Källor: Manutd.com, Guardian.co.uk, Thefa.com, Fifa.com, Liverpoolfc.tv