Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tevematcher 2012/13 – när spikas spelschemat?

En av de vanligaste frågorna Muss får är när spelschemat spikas. Det enkla svaret är att vi inte vet – men baserat hur det tidigare har sett ut kan vi komma med kvalificerade gissningar.


En uppdaterad version av den här artikeln för säsongen 2013/14 hittas här »


Det spelschema som släpptes den 18 juni är ju i allra högsta grad preliminärt – majoriteten av Uniteds ligamatcher kommer inte att spelas på annonserad tid. Många matcher kommer att flyttas för att de ska tevesändas i England (matcher som spelas på lördagar 16.00 (svensk tid) får inte visas på teve i England), några kommer antagligen att flyttas för att de krockar med cupmatcher och några kan komma att flyttas p.g.a. polisens önskemål. De flesta matcherna flyttas normalt bara till en annan tid på lördagen eller till söndagen i samma vecka men vi har noterat att tevebolagen de senaste säsongerna, när möjligheten har funnits, har varit mycket villiga att låta United spela på måndagar.

Jag gick igenom förra säsongens nyheter för att ta reda på när matcherna spikades. Jag hoppades att finna en röd tråd men någon sådan fanns inte.

Det vi kan vara ganska säkra på är att den första gruppen av matcher (de som spelas t.o.m. den sista helgen i november eller den första helgen i december) kommer att spikas om ungefär två veckor, troligen på måndag vecka 28 (9 juli). I övrigt kan vi bara anta att matcherna spikas på ungefär samma datum som förra säsongen. (Även när matcherna spikas finns det ibland kriterier (t.ex. att en cupmatch spelas på ett visst datum) som gör att en match kan flyttas.)

Så här såg det ut 2011/12:

  • Den 11 juli – matcherna t.o.m. den 30 november spikades.
  • Den 7 oktober – matcherna den 1/12 till 4/1 spikades.
  • Den 25 november – matcherna den 5/1 till 31/1 spikades.
  • Den 2 december – matcherna den 1/2 till 29/2 spikades.
  • Den 23 januari – matcherna den 1/3 till 2/4 spikades.
  • Den 22 februari – matcherna den 3/4 till 30/4 spikades.
  • Den 9 april – matcherna den 1/5 till 24/5 spikades.*

* P.g.a. EM var säsongen 2011/12 kortare än säsongen i år, uppgiften är därför från säsongen 2009/10.

Det vi kan säga redan nu är att de två sista ligaomgångarna kommer att spelas på söndagar. Den sista omgången (19/5) spelas traditionsenligt på en söndag medan FA-cupfinalen spelas lördag 11/5 varför omgång 37 spelas på en söndag.

I händelse av att osäkerhet föreligger (t.ex. i samband med bokning av en resa) – kontrollera alltid med Manutd.com där framgår klart och tydligt vilka matcher som är spikade.

Cupmatcher 2012/13
Gruppspelet i Champions League lottas torsdagen den 30 augusti klockan 18.00 och samtliga matchdatum för gruppspelet spikas samma kväll.

United går in i omgång 3 av ligacupen. Omgång 2 spelas vecka 35 och om jag inte helt missminner mig lottas nästa omgång samma helg, dvs. den 1 september. Exakt speltid för omgång 3 torde bestämmas inom en vecka efter lottningen.

United går in i omgång 3 också i FA-cupen. Omgång 2 spelas helgen 1-2 december. Omgång 3 borde lottas den 2 december. Exakt speltid för omgång 3 torde bestämmas inom en vecka efter lottningen.

Tevematcher i Sverige
Viasat har rättigheterna för att visa Premier League i Sverige t.o.m. säsongen 2015/16. Viasat direktsänder mellan sju och tio matcher per omgång, de matcher som inte visas spelas på lördagar klockan 16.00 – endast en sådan match får direktsändas varje vecka. Problemet med att inte alla lördagsmatcher inte får visas torde inte påverka United (sannolikheten är stor att Uniteds match är huvudvalet de få gånger United spelar 16.00 på en lördag) men det är oavsett trist för de som gillar Premier League. Samtliga matcher (även de lördagsmatcher som inte visas på teve) går att se live på Viaplay.

Viasat har rättigheterna för att visa Champions League i Sverige t.o.m. säsongen 2014/15. Samtliga matcher direktsänds på Viasats kanaler och i Viaplay.

Viasat sände också FA-cupen i Sverige säsongen 2011/12. Det går att läsa på Viasats hemsida att de sänder FA-cupen. Informationen är dock inte daterad och bilden är från 2011. Det engelska fotbollsförbundet, FA, meddelade i januari (Thefa.com) att Pitch International har köpt de europeiska rättigheterna för FAs turneringar från och med säsongen 2012/13. Pitch International sänder inte teve själva utan säljer vidare de rättigheter man förvärvar. Jag har inte lyckats hitta någon information om att rättigheterna för FA-cupen 2012/13 har sålts i Sverige – jag har även kontaktat Viasat men inte fått något svar.

Ligacupen har de tre senaste säsongerna visats på Canal Plus (som den 4 september byter namn till C More), deras avtal gällde dock endast säsongen 2011/12. Vilka som kommer att visa ligacupen i Sverige är i nuläget inte bestämt. “Vi har ej fått klartecken ännu om att vi får fortsätta med dessa rättigheterna,” svarade Canal Plus när jag undrade om de fortsatt skulle visa ligacupen.

Tevematcher i England
Säsongen 2012/13 är det, precis som 2011/12, Sky Sports och ESPN som visar Premier League i England. Vi kan alltså förutsätta att valet av tevematcher kommer att vara likvärdigt, då det är samma avtal som gäller.

Från och med säsongen 2013/14, t.o.m. 2015/15, kommer dock BT att ta över istället för ESPN, medan Sky Sports – som har sänt Premier League sedan starten 1992/93 – finns kvar. Valprocessen av matcher blir lite annorlunda – i England turas kanalerna om att välja matcher (BT får välja först 18 av 38 gånger) – och antalet tevesända matcher ökar från 138 till 154 men vi svenskar kommer antagligen inte att påverkas. BT, som väl närmast kan jämföras med Com Hem eller Bredbandsbolaget, kommer att lansera en egen kanal.

BBC har rättigheten att sända höjdpunkter i programmen Match of the Day (lördagskvällar) och MOTD2 (söndagskvällar och, när det är relevant, mitt i veckan) t.o.m. säsongen 2015/16.

I övrigt är det överkurs att gå igenom hur fotboll tevesänds i England. Dels är det inte särskilt relevant för oss i Sverige och dels är tevemarknaden i England (med stora bolag som Sky, BT, BBC, ESPN och ITV) mer komplex än den i Sverige där MTG och TV4-gruppen i princip äger alla tevekanaler, undantaget SVT.

Källor: Muss.se, Manutd.com, United.no, Redsaway.com, Uefa.com, Football-league.co.uk, Sport-onthebox.com, Bbc.co.uk