Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tevematcher 2013/14: När spikas spelschemat

En av de vanligaste frågorna som Unitedsupportrar har handlar om när spelschemat spikas. Det enkla svaret är att vi inte vet. Vi kan emellertid komma med kvalificerade gissningar baserat på hur det har sett ut tidigare. Här följer därför en genomgång av hur det har sett ut de senaste två säsongerna.


En uppdaterad version av den här artikeln för säsongen 2014/15 hittas här »


I stort är det här en uppdatering av fjolårets artikel, men det är givetvis relevant med uppdaterad information. Jämfört med förra säsongen har det också skett förändringar för teverättigheterna, både i Sverige och England. Samtliga angivna tider avser givetvis svensk tid och där inte annat tydligt framgår är det ligamatcher som avses.

Spelschemat så som det föreligger just nu hittar ni förstås här på Muss.se och även i Muss Unitedkalender.

Det spelschema som publicerades den 19 juni är i allra högsta grad preliminärt. Vi vet att endast ett fåtal av Uniteds matcher kommer att spelas klockan fyra på lördagar, detta efter att tevebolagen och polisen har fått säga sitt om spelschemat. På lördagar gäller tre olika tider, 13.45, 16.00 och 18.30. På söndagar är det ännu fler tider som har använts: 13.00, 13.30, 14.30, 15.05 (viktiga fem minuter), 16.00, 17.00 och 17.10 (med reservation för att jag har missat någon tid, men det är i så fall sällsynt förekommande). För majoriteten av Uniteds söndagsmatcher har det emellertid varit 14.30 eller 17.00 som använts. Huruvida de möjliga tiderna kommer att ändras den kommande säsongen återstår att se, teverättigheterna i England har nämligen förändrats (mer om det i avsnittet tevematcher i England längre ner). På veckodagar har 20.45 och 21.00 använts. United har, enligt Redsaway.com, emellertid kommit överens med Premier League om att klubbens hemmamatcher på veckodagar ska spelas 20.45, för att underlätta transporten från Old Trafford. Detta ska emellertid godkännas av tevebolagen också. Vi har sett en trend att fler och fler av Uniteds matcher läggs på måndagar då möjligheten finns (även här finns mer information i avsnittet tevematcher i England längre ner).

Tittar man på de senaste säsongernas datum för när matcherna har spikats ser det ungefär likadant ut, med undantag för januarimatcherna som spikades väldigt sent säsongen 2011/12. Sent kan vi också konstatera att majmatcherna spikas. Således är det väldigt troligt att matcherna kommer att spikas i närheten av de datum som anges i tabellen nedan. Vi är tämligen säkra på att den första gruppen av matcher, som sträcker sig till och med slutet av november, kommer att spikas i slutet av första eller början på andra veckan i juli (sedan 2009 har detta alltid skett i perioden 5-11 juli).

DÅ SPIKADES MATCHERNA
MATCHDATUMSPIKAT 2012/13SPIKAT 2011/12
Augusti – november5 juli11 juli
December5 oktober7 oktober
Januari31 oktober25 november
Februari4 december2 december
Mars18 januari23 januari
April13 februari22 februari
Maj10 april9 april
# I enstaka fall inkluderas även nästa månads första match.
# Ofta föreligger hänsyn som gör att matchen kan flyttas (normalt beroende på resultat i Europaspelet). Det gäller i allra högsta grad innan Champions League lottas och i mars och april.
# Majdatumet för 2011/12 är hämtat från säsongen 2009/10, då EM förkortade säsongen 2011/12.

För den som har tänkt att boka en resa är det alltid värt att dubbelkolla matchdatum. Spelschemat som hittas på Manutd.com är generellt den bästa informationskällan här, men även den sidan kan innehålla enstaka fel eller släpa efter i uppdateringen.

Cupmatcher 2013/14

Den här säsongen spelar United som vanligt Champions League, FA-cupen och ligacupen utöver ligaspelet. Vill man går det för all del även att inkludera Community Shield här – den matchen vet vi redan nu kommer att spelas söndagen den 11 augusti klockan 15.00.

Gruppspelet i Champions League lottas torsdagen den 29 augusti. Åttondelsfinalerna lottas den 13 december. Kvartsfinalerna lottas den 21 mars. Semifinalerna lottas den 11 april. Spelschemat för Champions League spikas normalt sett samma dag som lottningen. Som vanligt gäller att hälften av matcherna spelas på tisdagar och hälften av matcherna på onsdagar, undantaget finalen som spelas på en lördag, samtliga matcher med avspark 20.45.

I den osannolika händelsen att Moyes lotsar sitt lag till en tredjeplats i gruppspelet väntar spel i Europa League. Men det tar vi i så fall då.

United går in i ligacupen i omgång 3, som kommer att lottas då i samband med att omgång 2 spelas. Exakt vilken dag det blir är i nuläget inte klart men omgång 2 spelas i vecka 35 och onsdag 28 augusti eller torsdag 29 augusti är de mest troliga datumen för lottningen. Övriga omgångar lottas direkt efter att varje omgång är avslutad. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. Finalen i ligacupen spelas på en söndag. Övriga omgångar sprids normalt ut på tisdagar och onsdagar i spelveckan, andra dagar i samma veckan kan dock i väldigt sällsynta bli aktuella.

Även i FA-cupen går United in i omgång 3 och även här sker lottningen i samband med att föregående omgång spelas klart. Omgång 3 förväntas lottas söndagen den 8 december. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. I händelse av omspel spelas detta normalt en och en halv vecka efter den ordinarie omgången och omspelet brukar fastställas bara någon dag efter den första matchen (undantag förekommer dock, som i fallet med Uniteds omspel mot Chelsea i våras). Normalt är det lördag till måndag som gäller som speldagar i FA-cupen (tisdagar och onsdagar för omspel) men i sällsynta fall kan även fredag bli aktuell.

Tevematcher i Sverige

I Sverige är det Viasat som har rättigheterna till Premier League, Champions League, FA-cupen och ligacupen. Jag har inte hittat någon information om huruvida Community Shield kommer att tevesändas i Sverige men, trots att det inte har kommunicerats, förefaller det troligt att Community Shield var inbakad i paketet för ligacupen, FA-cupen, Championship och Englands hemmalandskamper.

Viasats avtal för att sända Premier League gäller till och med säsongen 2015/16. Nytt för i år är att kanalen tyvärr endast får visa en fyramatch på lördagar, vilket även inkluderar Viaplay (det har förvisso kommunicerats att tevesändningarna kommer att vara identiska med säsongen 2012/13, då kabeltevekunder kunde se två fyramatcher men jag förmodar att det är en kommunikationsmiss). Om inga förändringar i antalet fyramatcher, vilket är det rimliga, sker innebär det att minst sju matcher per omgång kommer att visas. Förra säsongen spelades åtta av Uniteds ligamatcher en lördag klockan fyra och säsongen 2011/12 hade United fem sådana matcher. Det förefaller vara rimligt att tro att vi kommer att missa två eller tre matcher under säsongen.

För Champions League har Viasat avtal t.o.m. säsongen 2014/15 och här är det inga konstigheter, samtliga matcher i turneringen direktsänds.

Förnedringen med att sluta tre i gruppspelet i Champions League räcker inte. Ramlar vi in i den turneringen måste vi stå ut med TV4-gruppens horribla sändningar, de har nämligen avtal att sända turneringen t.o.m. säsongen 2014/15.

Vi vet inte exakt hur många matcher i FA-cupen och ligacupen som kommer att sändas av Viasat, men samtliga matcher kommer tyvärr inte att visas. United brukar dock väljas ut av tevebolagen i England och det är troligt att vi kommer att få se alla klubbens cupmatcher. Viasats avtal för att sända ligacupen och FA-cupen inkluderar också Championship och Englands hemmalandskamper och för hela detta paket används TV10 som huvudkanal (det är oklart hur förändringen för Premier League kommer att påverka sändningen av fyramatcher från Championship). Avtalet för ligacupen gäller t.o.m. säsongen 2016/17 medan avtalet för FA-cupen gäller t.o.m. säsongen 2017/18.

Tevematcher i England

Säsongen 2013/14 träder ett nytt teveavtal, giltigt t.o.m. säsongen 2015/16, i kraft i England där Sky Sports och bredbandsoperatören BT delar på rättigheterna. Antalet matcher som tevesänds i England ökar från 138 till 154 och för första gången kommer Premier League, genom BT, att sändas på en icke betaltevekanal. Återstår att se hur det påverkar.

I det nya avtalet gäller att BT totalt kommer att sända 38 matcher per säsong och de får välja match först i 18 omgångar (ja, valet av tevematcher i England fungerar lite som när man väljer lag på skolgården). Att BT har 18 förstaval innebär att fler toppmatcher än tidigare kommer att sändas av någon annan än Sky Sports. Det påverkar även oss i Sverige. Sky har satsat hårt på sitt program Monday Night Football, vilket förklarar att många toppmatcher har spelats på måndagar. Majoriteten av BT:s matcher kommer emellertid att ligga på lördagar 13.45, varför ett rimligt antagande är att vi kommer att få fler Unitedmatcher på den, ovänliga, tiden än tidigare.

BBC har rättigheten att sända höjdpunkter i programmen Match of the Day (lördagskvällar) och MOTD2 (söndagskvällar och, när det är relevant, mitt i veckan) t.o.m. säsongen 2015/16.

I övrigt är det överkurs att gå igenom hur fotboll tevesänds i England. Dels är det inte särskilt relevant för oss i Sverige och dels är tevemarknaden i England (med stora bolag som Sky, BT, BBC, ESPN och ITV) mer komplex än den är i Sverige.


Källor: Muss.se, Manutd.com, Redsaway.com, Espnfc.com, Viasat.se, Dn.se, Idrottensaffarer.se, Fotbollskanalen.se, Btvision.bt.com, Guardian.co.uk