Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United börsintroduceras

Manchester United noteras på New York-börsen. Detta står klart sedan företaget på måndagen registrerade sitt prospekt hos United States Securities and Exchange Commission, den myndighet som reglerar börsen i USA.

Manchester United Ltd och den säljande aktieägaren, Glazerfamiljen, erbjuder 16,7 miljoner aktier till ett pris av mellan 16 och 20 dollar vilket motsvarar 10,2 procent av aktierna. Detta innebär att man hoppas resa omkring 300 miljoner dollar och att man värderar klubben till tre miljarder dollar. När Glazer köpte klubben 2005 var värdet på klubben 790 miljoner pund (något som idag motsvarar 1,2 miljarder dollar). Unitedaktien kommer att säljas på New York-börsen under förkortningen MANU och börsintroduktionen kommer, enligt Bloomberg, att ske den 9 augusti.

United säljer 8,3 miljoner aktier medan Glazerfamiljen säljer resterande 8,3 miljoner aktier (avrundningar förklarar varför detta adderas till 16,7 miljoner). Nettointäkterna från Uniteds aktier kommer att gå till att betala av på skulden, i siffror innebär det att skulden på 425 miljoner pund reduceras med 75 miljoner pund. Nettointäkterna från aktierna Glazer säljer kommer att gå rakt ner i Glazers ficka.

I samband med börsintroduktionen kommer det att finnas två typer av aktier, A-aktier och B-aktier. Den enda skillnaden mellan aktierna är att varje A-aktie är värd en röst medan varje B-aktie är värd tio röster. Samtliga aktier som säljs är A-aktier. Detta innebär att Glazer efter börsintroduktionen kommer att ha 98,7 procent av röstvärdet.

Initiala reaktioner
I skrivande stund är få analyser om vad detta innebär för United tillgängliga. Den initiala reaktionen bland Uniteds supportrar har emellertid varit mycket kritisk. Det som framför allt kritiseras är givetvis att hälften av intäkterna kommer att gå rakt ner i Glazers ficka, tvärtemot vad man lät antyda registrerade sin IPO (initial public offering) tidigare i somras.

Andy Green, finansexpert och bloggare, som är en av de ledande rösterna i kampen mot Glazer tweetade: ”Det finns absolut inget sätt att positivt vända denna #MUFC IPO. Glazerfamiljen är i desperat behov av pengar. Det tar prioritet över klubben.”

Manchester United Supporters Trust (MUST) skrev följande i ett pressmeddelande: ”Supportrar kommer att vara mycket arga över detta. Glazers har redan kostat United mer än 550 miljoner pund i skuldrelaterade avgifter och nu ännu ett slag i ansiktet då de hjälper sig själva till hälften av de föreslagna IPO-intäkterna. Vardera av de 6 avkomlingarna i rätt nedstigande led till Malcolm Glazer kommer att lägga beslag på 25 miljoner dollar för sig själva.

”Det är tydligt att inget av detta har att göra med fördelar för Manchester United och att allt handlar om att ge Glazers en snabb tillgång till desperat behövda pengar på bekostnad av vår fotbollsklubb. Vad är den plötsliga orsaken för denna desperation för pengar nu?

”Det är ingen tvekan om att denna IPO är dålig för Manchester United-supportrar, Manchester United Football Club och alla investerare lättrogna nog att betala det i uppdrivna pris de har lagt på underlägsna aktier som bara har 1/10 av röstvärdet av Glazers aktier och inga aktieutdelningar. Deras rena fräckhet är nästan otrolig.

”Vi ropar nu på alla riktiga fans av Manchester United världen över att gå med i MUST i motstånd till denna IPO och vi ber supportrar att registrera genom vår webbsida här om de önskar att göra något.”

Avtalet med Chevrolet
Detta kommer samma dag som United annonserade Chevrolet som ny huvudsponsor från 2014. Siffror för det avtalet är ännu inte offentliga, Uniteds prospekt nämner avtalet men inga summor trots att det framgår vad Aon betalar.

Spekulationer varierar kraftigt, The Telegraph menar att United kommer att få 28 miljoner pund per år medan Reuters säger att avtalet kan vara värt så mycket som 600 miljoner dollar, med en initial betalning på 100 miljoner dollar och därefter en årlig betalning på mellan 60 och 70 miljoner dollar (ungefär 40 miljoner pund). Detta kan jämföras Barcelona och Bayern München som tidigare ”ledde ligan” med intäkter från huvudsponsorn på 25 respektive 23 miljoner pund per år och Uniteds avtal med Aon som är värt 20 miljoner pund per år.

General Motors, som äger Chevrolet, sparkade i söndags sin marknadsföringschef Joel Ewanick. På måndagen spekulerades det att detta berodde på avtalet med United.

Mer information
Det är mycket information att smälta i detta nu och den information som i skrivande stund finns tillgänglig är närmast omöjlig att tolka för en lekman. Jag har aldrig hymlat med att jag avskyr Glazer och jag kan inte se detta som annat än dåliga nyheter.

Den närmaste tiden kommer vi att få läsa ett gäng bättre analyser av vad detta innebär för United. Muss återkommer i frågan. Tills vidare kan jag rekommendera

Alla fyra går också att följa på Twitter: Andy Green, Den osynliga handen, The Swiss Ramble och David Conn.

Prospektet för Uniteds börsintroduktion finns på: United States Securities and Exchange Commission.

Love United. Hate Glazer.

Källor: United States Securities and Exchange Commission, Bloomberg.com, @andersred, Latimes.com