Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2011/12 [1/2]

Muss redaktion betygsätter Unitedspelarnas prestation under säsongen 2011/12.

I juryn: Niclas Bergeskans (NB), Mats Walter Svensson (MS), Anton Söderpalm (AS) och Mikael Österdahl (MÖ); [RED] representerar juryns snittbetyg.

Betygsskalan är den klassiska engelska, 1-10 där 4 är usel, 6 godkänt och 10 utomjordiskt bra.

***

MANAGER: SIR ALEX FERGUSON
[54 matcher – 35 vinster, 8 oavgjorda, 11 förluster | målskillnad: 120-56 | tvåa i Premier League, gruppspel i Champions League, åttondelsfinal i Europa League, omgång 4 i FA-cupen, kvartsfinal i ligacupen, seger i Community Shield]
Det är svårt att betygsätta Sir Alex Fergusons säsong 2011/12. Man kan peka på alla skador och hävda att det enbart är tack vare Ferguson som United ens var med i kampen om ligatiteln. Å andra sidan kan man hävda att Ferguson bär skulden för att United lämnade Champions League redan efter gruppspelet och att managern har det yttersta ansvaret för kollapsen i ligan. Vi tittar istället framåt, generationsväxlingen pågår. Spelare som Jones, Cleverley och Welbeck kommer bara att bli bättre under Fergusons ledning. Det borgar för framtida framgångar för Manchester United. [MÖ]
Betyg: 6 [MÖ] (Endast MÖ betygsatte Ferguson.)

***

1. DAVID DE GEA
[39 matcher, 47 insläppta, 15 nollor]
Lyckades, efter sin darriga säsongsinledning, resa sig och bevisa för media, fansen samt för Sir Alex att det är han som är och ska förbli nummer ett mellan stolparna. Fick se sig petad av en förvånadsvärt stabil Lindeegard under hela januari månad, men när dansken skadade sig tog De Gea tillfället i akt och stod för den ena strålande insatsen efter den andra under våren. Räddningen på Matas frispark höll Schemeichel-klass och var pricken över i:et på den unge spanjorens debutsäsong. Om De Gea kan forsätta på den inslagna vägen (våren) så är det inte omöjligt att vi – om några år – har en ny VDS eller Schmeichel som dessutom kan ha runt 15 år kvar innan handskarna läggs på hyllan. [AS]
Betyg: 8 [AS], 7,4 [RED]

34. ANDERS LINDEGAARD
[11 matcher, 7 insläppta, 7 nollor]
I mina ögon är Anders Lindegaard en utmärkt reservmålvakt. Jag tycker dock att hans kapacitet överskattas av många Unitedsupportrar. Han har mestadels testats mot medelmåttigt motstånd och när han fick chansen mot Manchester city (i FA-cupen) var han faktiskt rätt dålig. Lindegaard framställs som ett erfaret alternativ till David de Gea men sanningen är att De Gea har mycket större erfarenhet av spel på elitnivå. Lindegaard ger ett pålitligt intryck och han gör få misstag – egenskaper vi gillar hos en reservmålvakt. Han kan mycket väl bli 2010-talets Van der Gouw. [MÖ]
Betyg: 6 [MÖ], 6,8 [RED]

40. BEN AMOS
[4 matcher, 2 insläppta, 3 nollor]
Ben Amos fick göra sin ligadebut mot Stoke. Det var kanske nervöst på förhand men efteråt undrade vi mest om han ens hade rört bollen. Amos vaktade också Uniteds mål i ligacupen, igen utan att ha så där värst mycket att göra. Belöningen blev ändå ett nytt kontrakt och ett kontrakt med Hull. Det stora problemet för Amos är att United tycks ha löst sin målvaktsframtid – De Gea är några månader yngre än Amos. [MÖ]
Inget betyg.

***

3. PATRICE EVRA
[47 matcher, 0 mål, 5 assist]
Fortfarande en av ligans allra bästa vänsterbackar, men inte alls given i ett Årets lag-längre. Allting började den famösa VM-turneringen för två år sedan där Evra gick i första ledet för att få bort den kufiske förbundskaptenen Domenech. Sedan dess har han inte gått att känna igen och det var bisarrt att se Gael Clichy gå före honom under EM nyligen. Ändå är han vicekapten och skötte sig helt och hållet stabilt med tanke på den stora Suarez-affären och i vissa matcher kunde vi till och med skymta den gamle Pat som ägde vänsterkanten. [MS]
Betyg: 6 [MS], 6,25 [RED]

4. PHIL JONES
[34 (7) matcher, 2 mål, 4 assist]
Killen var 19 år förra säsongen och gjorde 41 framträdanden. Det visar hur mycket Sir Alex tror på denna ungtupp som även fick rotera position väldigt många gånger under säsongen. Inte för att jämföra honom med O´Shea men de är lika mångsidiga. Han spelade fysiskt och visade upp ett mycket bra huvudspel. Visst har han mycket att lära men för mig är han den största defensiva talangen England har. Det ska bli spännande och se om han kan blomma ut ännu mer nästa år, det både tror och hoppas jag. [NB]
Betyg: 7 [NB], 6,8 [RED]

5. RIO FERDINAND
[37 (1) matcher, 0 mål, 0 assist]
Skadorna har förstört mycket för Rio Ferdinand. Säsongen 2011/12 gjorde han ändå 29 ligamatcher, hans bästa notering sedan 2007/08. Då var han en av världens absolut bästa försvarare, det är han inte längre. Han kan kompensera för det han har tappat i snabbhet med en utmärkt spelförståelse. Dock är min känsla att han idag tvingas koncentrera sig fullt ut på sitt eget spel, han har därmed mindre möjligheter att hjälpa sina lagkamrater. När vi går in i säsongen 2012/13 är han ändå självskriven på platsen bredvid Vidic i Uniteds mittförsvar. [MÖ]
Betyg: 7 [MÖ], 7,25 [RED]

6. JONNY EVANS
[35 (5) matcher, 1 mål, 3 assist]
Fick ta ett stort ansvar efter Vidas skada, vilket han axlade med bravör (minus ett par matcher då han var helt bedrövlig). En av Premier Leagues bästa backar föregående säsong, vem hade kunnat tro det för ett år sedan? All osäkerhet var helt plötsligt som bortblåst och frågan är om inte Jonny spelat sig till en ordninarie mittbacksplats på bekostnad av Rio´s när Vidic är helt återställd. [AS]
Betyg: 9 [AS], 7,4 [RED]

12. CHRIS SMALLING
[23 (7) matcher, 2 mål, 0 assist]
En skadad försvarare i Manchester United, har vi hört det förr? Chris Smalling gjorde en mycket bra start på säsongen som högerback. Sedan förstörde skadorna mycket, han missade vid upprepade tillfällen flera matcher i rad. Det bestående minnet av Smallings säsong är tyvärr att det är han som tappar markeringen när Kompany avgör ligan. Matchtränad hade han aldrig gjort det misstaget och det är svårt att inte känna bitterhet mot Uniteds fysteam. Smalling kan bli en mycket bra försvarare, utmaningen är att hålla sig skadefri. I Manchester United är det ingen självklarhet. [MÖ]
Betyg: 6 [MÖ], 6,5 [RED]

15. NEMANJA VIDIC
[10 matcher, 0 mål, 0 assist]
Vår lagkaptens säsong trasades sönder redan i december i och med knäskadan och dessförinnan hade han redan varit borta i två månader under inledningen. Även om ersättaren Evans gjorde det minst sagt bra, så är undertecknad övertygad om att vi hade tagit hem ligan med serben på planen under säsongsavslutningen. Lite oroväckande att han varit borta från fotbollen så länge. Vi får helt enkelt hoppas att den långa frånvaron inte påverkat Vidas spel och att han kommer tillbaka hungrigare än någonsin. [AS]
Betyg: 6 [AS], 6 [RED]

20. FABIO DA SILVA
[12 (3) matcher, 0 mål, 0 assist]
Får inte riktigt till det och är inte purung längre, även om han ofta spelar som om han fortfarande är 18-19. Får inte chansen särskilt ofta men visar heller inte att han förtjänar den när han väl får den. Behöver kontinuerlig speltid och får förhoppningsvis det då han spelar nästkommande säsong i Queens Park Rangers tröja. Då måste det hända något för om inte Hughes kan få fart på Fabios utveckling igen så har vi sannolikt redan sett det sista av honom i United. [AS]
Betyg: 5 [AS], 5,4 [RED]

21. RAFAEL DA SILVA
[15 (3) matcher, 0 mål, 5 assist]
Jovars, det märks att det går framåt på den här fronten. Inte lika många galna brytningsförsök, lite mer skalle i tänket. Men måste förbättra positionsspelet, vilket vi blev varse så det stänkte om det i genomklappningen mot Everton. Men får han förtroende och fortsätter utvecklas utan att ta in på skadekliniken varje månad så är det här vårt förstaval som högerback det kommande decenniet. [MS]
Betyg: 6 [MS], 6,4 [RED]

38. MICHAEL KEANE
[0 (1) matcher, 0 mål, 0 assist]
Den ena av tvillingarna Keane. Kan spela både mittback och ytterback. Han var den mest använda spelaren i reservlaget. Kommer troligtvis att lånas ut innan det blir ett steg upp i A-truppen. [NB]
Inget betyg.

51. EZEKIEL FRYERS
[2 (4) matcher, 0 mål, 0 assist]
Ezekiel Fryers var den största överraskningen i vad som kan vara tidernas mest överraskande Unitedelva då United mötte Leeds i ligacupen. Han gjorde en bra insats då och fick mer speltid under säsongen. Men han valde att inte skriva på ett nytt kontrakt och i slutändan är det enbart hans förlust. När Robbie Brady lirar vänsterback för United kan det tänkas att Fryers ångrar sig. [MÖ]
Inget betyg.

***

Mittfältare och anfallare.