Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2011/12 [2/2]

Muss redaktion betygsätter Unitedspelarnas prestation under säsongen 2011/12.

I juryn: Niclas Bergeskans (NB), Mats Walter Svensson (MS), Anton Söderpalm (AS) och Mikael Österdahl (MÖ); [RED] representerar juryns snittbetyg.

Betygsskalan är den klassiska engelska, 1-10 där 4 är usel, 6 godkänt och 10 utomjordiskt bra.

Manager, målvakter och försvarare.

***

8. ANDERSON
[12 (4) matcher, 2 mål, 1 assist]
Som så många år innan väntade vi på Andersons genombrott förra säsongen. Tyvärr verkar vi få fler skador än matcher. Han startade förra säsongen väldigt lovande när han spelade med Cleverley på mitten. Hans irrationella spelstil är underbar att titta på när han är i form men hur länge orkar Sir Alex med dessa skador? Förra säsongen tog det stopp i Champions League med en knäskada som sen följdes upp med fler skadebekymmer under våren. Vet inte hur många tummar som måste hållas för att han ska vara skadefri nästa år, men vi borde göra ett försök. [NB]
Betyg: 6 [NB], 5,5 [RED]

11. RYAN GIGGS
[22 (11) matcher, 4 mål, 10 assist]
Giggs säsong blev minst sagt svajig, då han blandade fina inhopp med totalt värdelösa halvlekar. Får mycket mer uträttat när han blir inbytt än när han finns med från start. Stod för totalt 8 assist under säsongens 25 framträdanden, något som är klart godkänt. Gör, av allt att döma, sin sista säsong som fotbollsproffs och även om han inte bidrar med lika mycket längre så är han en av våra bästa någonsin och har visat en lojalitet (till United, inte till frugan) som ska belönas med speltid. Vi får hoppas att det inte blir en transportsträcka fram till avtackningen utan att han åtminstone då och då kan visa glimtar av sitt forna jag. [AS]
Betyg: 6 [AS], 6,4 [RED]

13. PARK JI-SUNG
[19 (9) matcher, 3 mål, 4 assist]
Sir Alex spelade Park som vanligt ganska sparsamt. Skillnaden var, trots tre lungor, att det inte riktigt gick lika fort som innan. Att han är en smart spelare med fina defensiva kvalitéer går aldrig ta ifrån honom, men även hjältar blir gamla. Nästa år får vi inte längre se denna ädelsten från Syd Korea då han ska prova lyckan hos QPR. Som vanligt en smart transfer av Sir Alex och Park får chansen att spela fler matcher än vad han hade fått göra i United. [NB]
Betyg: 6 [NB], 5,3 [RED]

16. MICHAEL CARRICK
[37 (4) matcher, 2 mål, 4 assist]
När säsongen är slut är Michael Carrick alltid en av de spelare som har bäst passningsstatistik i ligan. Han är en bra bollvinnare, inte genom att helhjärtat slänga sig in i dueller utan genom att läsa motståndaren och stå rätt. Nu tycks han också ha raderat de onödiga och avgörande misstag han tidigare för ofta har gjort. Det jag saknar hos Carrick är fortfarande ledaregenskaperna. När en match står och väger med en kvart kvar att spela är inte Carrick spelaren man vill hålla i handen. [MÖ]
Betyg: 8 [MÖ], 8,1 [RED]

17. NANI
[32 (8) matcher, 10 mål, 14 assist]
Efter det lika enorma som oväntade genombrottet för två år sedan har det gått upp och ner för Nani. Ingen jättesäsong spelmässigt, men han är oerhört stabil i sitt poängplockande och därför en sjua. 10 mål på 40 framträdanden och åtskilliga assist är imponerande siffror. Men han hade problem att göra någon av kanterna till sin och konkurrensen från Young och Valencia verkade inte göra honom alltför gott. Hoppas att han plockar upp handsken och kör järnet i höst. [MS]
Betyg: 7 [MS], 6,8 [RED]

18. ASHLEY YOUNG
[27 (6) matcher, 8 mål, 9 assist]
Stundtals totalt livsfarlig från sin vänsterflank, där han både hotar utifrån med sin fina inläggsfot och sitt fantastiska skott när han viker in i planen. Tenderar dock att, titt som tätt, försvinna i matcherna och ett ännu större minus är det eviga filmandet. Att han senare framstår som en id#%t i pressen när han försvarar sitt agerande är helt enkelt inte okej. Vi får hoppas att Fergie tar ett snack med honom inför kommande säsong för att få till en förändring. Om Ashley slutar med fuskandet samt höjer sin lägstanivå så kan inte hans säsong 12/13 bli annat än magisk. [AS]
Betyg: 7 [AS], 7 [RED]

22. PAUL SCHOLES
[15 (6) matcher, 4 mål, 0 assist]
Det gjorde inte ont att få tillbaka vår bäste mittfältare de senaste 15 åren, men det var ändå inte drömvärvningen vi hade hoppats på redan förra sommaren. Och även om han fortfarande bjuder på crossbollar majoriteten av fotbollsspelarna i VÄRLDEN bara kan drömma om så var han inte dominant mot större lag än Bolton och QPR längre. Han lär inte komma upp i mer än 15-20 matcher den här säsongen. Förhoppningsvis – skrivet med dubbla känslor. [MS]
Betyg: 7 [MS], 7,6 [RED]

23. TOM CLEVERLEY
[9 (6) matcher, 0 mål, 3 assist]
Innan helvetet med skador började var han Uniteds bäste spelare under de första matcherna av säsongen. Med en spelförståelse som är magnifik får vi hoppas att det blir fler matcher nästa säsong. Trots så få matcher får Tom Cleverley ett relativt högt betyg av mig för sina matcher i säsongsinledningen. [NB]
Betyg: 7 [NB], 6,3 [RED]

24. DARREN FLETCHER
[9 (1) matcher, 2 mål, 1 assist]
Inga konstigheter i det betyget. Grabben spelade ju i en gammal mans kropp och tvingades lägga ned säsongen tidigt. Säsongens kanske tråkigaste kapitel. [MS]
Betyg: 5 [MS], 5,5 [RED]

25. ANTONIO VALENCIA
[32 (6) matcher, 6 mål, 15 assist]
Vårens bäste ytter i hela ligan. När han bestämmer sig för att göra en kanonmatch blir det oftast så. Tyvärr har han en tendens att inte riktigt ha klart för sig vad han vill i vissa matcher och då förvandlas han lätt till en medelmåtta. Hoppas att han kan återställa hedern till tröja #7 och därmed också hitta kontinuitet och en magisk hel säsong. Vore välförtjänt. Och en extra krydda vore att se honom klistra på sig ett Dwight Yorke-leende varje fajt. Tänk er det! [MS]
Betyg: 8 [MS], 8,4 [RED]

28. DARRON GIBSON
[2 matcher, 0 mål, 1 assist]
Fergies tålamod med Gibson var uppenbarligen redan slut redan innan föregående säsong, vilket visade sig då han fick mindre speltid än någonsin. Gjorde större nytta för oss efter att han lämnat klubben, då han passade på att göra säsongens första och enda mål för Everton i 1-0 segern mot city. [AS]
Inget betyg.

42. PAUL POGBA
[0 (7) matcher, 0 mål, 0 assist]
Denna talang som till slut valde att flytta till Turin och Juventus istället för att vara kvar i Manchester. Han har stor kapacitet där hans styrkor är att han är en kraftfull spelare med ett mycket bra tillslag på bollen. Hade hoppats att det skulle bli en säsong till och fler matcher men samtidigt är det viktigt att det kollektiva kommer före det individuella i Manchester United, det är ett signum. [NB]
Inget betyg.

49. RAVEL MORRISON
[0 (2) matcher, 0 mål, 0 assist]
De säger att Ravel Morrison är jättetalang. Det är svårt att veta, han tycks spendera mer tid i rätten än på fotbollsplanen. Ferguson tröttnade och Morrison försvann till West Ham. [MÖ]
Inget betyg.

52. LARNELL COLE
[0 (1) matcher, 0 mål, 0 assist]
Larnell Cole etablerade sig 2011/12 som ordinarie i Uniteds reservlag. Han fick också debutera i a-laget, genom ett kort inhopp mot Leeds. England hade behövt honom i sommarens U19-EM men precis som Will Keane missade Cole turneringen på grund av en skada. [MÖ]
Inget betyg.

***

7. MICHAEL OWEN
[3 (1) matcher, 3 mål, 0 assist]
Sista säsongen i Manchester United slutade med tre mål i League Cup. Det finns inte mycket att säga om föregående säsong då Owen både var skadad och för dålig tyvärr. Vi får minnas Owen för målet mot City och nålarna i ögonen på Liverpoolfansen. [NB]
Inget betyg.

9. DIMITAR BERBATOV
[11 (10) matcher, 9 mål, 2 assist]
Dimitar Berbatov borde ha blivit en legend på Old Trafford. Vi älskar hans elegans och arrogans. Han har den bästa bollkontroll vi har skådat. Det har emellertid aldrig fungerat fullt ut och det kan vi bara beklaga. Det är en gåta att han inte fick mer speltid säsongen 2011/12, han var trots allt relativt effektiv när han fick spela. Han ska hedras för hur han hanterade petningen. Nu får vi hoppas att han hittar en ny klubb där hans bästa egenskaper utnyttjas fullt ut. [MÖ]
Betyg: 6 [MÖ], 6 [RED]

10. WAYNE ROONEY
[41 (2) matcher, 34 mål, 8 assist]
Nyckelspelaren förra säsongen då han både öste in mål och spelade uppoffrande såväl offensivt som defensivt. Han är en världsstjärna och visade det föregående säsong då han fick spela andra roller än bara en renodlad anfallare. Det är oerhört viktigt att Rooney kan ta med sig föregående säsong in till nästa och leda laget ännu mer. Kontraktstrulet känns helt bortglömt och nu känns han självskriven i framtida historieböcker. Trots att vi föll på det berömda håret stal nog Rooneys hår ännu mer rubriker. [NB]
Betyg: 9 [NB], 8,3 [RED]

14. JAVIER HERNANDEZ
[22 (14) matcher, 12 mål, 2 assist]
Den andra säsongen i United blev svår för Chicharito. Han irriterar oss med dålig bollkontroll och genom att alldeles för ofta springa offside. Han slutade ändå på tolv mål, en hyfsad siffra. Säsongens tre sista månader gjorde han emellertid bara fyra – två mot Ajax och två i en redan avgjord match mot Wolves., den utdelningen är långt ifrån godkänd. Fortfarande är känslan att Chicharito bäst används som inhoppare, en joker som förändrar matcher. Vi vill ju verkligen att han ska lyckas – trots alla offsides är han lätt att tycka om, han verkar helt enkelt vara en trevlig prick. [MÖ]
Betyg: 6 [MÖ], 6,1 [RED]

19. DANNY WELBECK
[27 (12) matcher, 12 mål, 9 assist]
Fantastiskt att den Manchesterfödde sonen fick blomma ut föregående säsong. Visst kan 12 mål på 39 matcher ses som en ganska blekt facit för en forward men det gäller att se en helhet. Welbeck har ett mycket fint rörelseschema på planen och river ständigt upp sår hos motståndarna. Hans ”one touch” spel är stundtals briljant. Det var även roligt att se att han och Rooney spelade mycket bra tillsammans. Han blev nominerad till PFA Young Player of the year award. Förhoppningsvis kan han ta ytterligare några steg framåt i sin utveckling nästa säsong. [NB]
Betyg: 8 [NB], 7,3 [RED]

27. FEDERICO MACHEDA
[2 (4) matcher, 1 mål, 0 assist]
En säsong att glömma för Federico Macheda. Ytterst begränsad speltid i United och en fullständigt misslyckad lånesejour i QPR. Vi ska emellertid komma ihåg att han fortfarande är ung, han fyller 21 i augusti. Succédebuten 2009 gör att vi fortfarande hoppas på nya stordåd men jag har ändå svårt att se något annat än att han redan har gjort sin viktigaste insats i United. [MÖ]
Inget betyg.

32. MAME BIRAM DIOUF
[3 matcher, 0 mål, 1 assist]
Stod för ett mål på totalt 9 framträdanden under tre år, vilket säger allt om hans sejour i klubben. Rosade inte heller marknaden under utlåningen till Blackburn och summan av kardemumman är att han helt enkelt inte håller för Premier League. En förlust som självklart inte alls känns av, även om det svider en smula att han verkar ha kommit igång ordentligt i Hannover. [AS]
Inget betyg.

48. WILL KEANE
[0 (1) matcher, 0 mål, 0 assist]
Will Keane höll på att bli hjälte i sin första match för United. Det blev tyvärr inte så. Det finns emellertid anledning att hoppas att vi snart ska ha två Manchestersöner i Uniteds anfall. En allvarlig skada sätter käppar i hjulen för hans utveckling men vi har tid att vänta. [MÖ]
Inget betyg.