Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Om Ronaldo avgör i 90:e – hur reagerar han då?

Ny poll här till höger med anledning av Ronaldos återkomst till OT för första gången sedan han till slut fick sin drömflytt till Madrid.
Ni är en hel del som undrat varför jag tycker att han bör fira ett mål mot United, vilket han sagt att han inte kommer att göra.
This is my side:
Först och främst: Ronaldo är egentligen ett undantagsfall. Det är inte ofta det sjungs så mycket om en gammal, nu aktiv i en av de värsta rivalerna i Europa, spelare på läktarna.
Men fotboll går ut på att göra mål. Man blir glad av att göra mål.
Cristiano Ronaldo kom inte till Manchester och Manchester United för att han älskade klubben. Han är inte ett fan. Han är ingen Gary Neville. Det var inte hans drömmars klubb. Han kom för att Sporting sålde honom, han fick bra med stålar och fick chansen att tjäna ännu mer stålar och spela med och mot bättre spelare.
Efter sex fantastiska år gick hans resa vidare och han valde att lämna Manchester och United. Det var hans val. Ingen tvingade honom. Hade han verkligen velat visa respekt och älskat fansen och klubben så mycket hade han inte haft någon anledning att trava vidare till Spanien. Eller?
Här är min main point: Real Madrid är hans arbetsgivare och betalar hans lön, Real Madrids fans och övriga medspelare torde vilja fira ett mål med honom.
Real Madrid, och Ronaldo, spelar antagligen mot United för att vinna. Då är det väl skapligt märkligt att inte fira när man gör det som krävs för att vinna, nämligen mål? Låt säga att han – God forbid – avgör åttondelsmötet i 90:e minuten på OT. Ska han då bara tona ned det hela med händerna, som är så poppis nowadays, och se ledsen ut? Och ni som tycker att han inte bör fira, spelar det någon roll egentligen om han nu väl gör mål? Blir man inte bara förbannad över ett insläppt mål, eller tänker man på om motståndaren jublar eller inte? Han skulle inte ha mindre betydelse för mig i Uniteds historia bara för att han skrek ut sin glädje. Men det gör inte ont i mig mer eller mindre att släppa in ett mål mot Real om det är han som gör det eller inte.
Och med tanke på det han gav till United i form av mål och titlar, vad har han att be om ursäkt för om han skulle göra mål när han valt att gå vidare i karriären och United gått med på att sälja honom? Varför ska han vara mer bekymrad över att visa sin forna arbetsgivares fans respekt än visa sina nuvarande fans detsamma?
Jag förstår förstås poängen med det, respekt, kompisar kvar i klubben, SAF som en fadersgestalt med mera, men jag håller helt enkelt inte med.
Missförstå mig rätt: Jag tycker inte att man ska göra en Adebayor, sånt är skapligt onaturligt, men jag tycker att man som målgörare bör fira det man har betalt för att göra och dessutom skulle fira i vilken annan match som helst.
Skulle Ronaldo göra mål mot oss, oddsen är aningen låga på det, skulle jag knappast hålla honom högre om han valde att inte jubla. Han har varit hos oss, han är fortfarande populär, men nu är han någon annanstans.
Sammanfattningsvis: Fira med dina lagkamrater och fans som vanligt.
Men helst: Fira inte alls för då är ni mållösa.
* Det här är till och med ett ämne där det blir så knasigt att jag faktiskt med Jamie Redknapp.
Det märkligaste icke-firandet stod ändå Shaun Wright-Phillips för när han nätade mot Chelsea och inte celebrerade. Vad uppnådde han för status i Chelsea? Eller snarare – vad trodde han att han uppnådde? Ytterst märkligt. Likaså Adam Johnsons icke-firande mot city senast.
Och Robbie Keane hade fullt upp att hålla reda på vilka klubbar han inte skulle fira när han gjorde mål emot.
* Förresten: Vad tycker vi om att Rooney firar när han gör mål mot Everton efter att kört sin Once a blue-tröja?
Just asking.
PS. For the record. Det här är alltså inte menat som en provokativ text mot er som tycker att Ronaldo bör ligga lågt och att fansen får sjunga Viva Ronaldo under matchen. Vi har bara olika uppfattningar. DS.