Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Från oumbärlig till, tja, en i gänget – eller?


Wayne Rooneys karriär i Manchester United har varit en formidabel succé. Grabben har gått från supertalang till superstjärna och från nolltaxerare till mångmiljonär.
Sedan Ronaldo lämnade öarna för marängerna vi ska göra sviss av på tisdag har Rooney varit flaggbäraren, Uniteds ikon runt om i världen. Framförallt sedan Judastakterna hösten 2010 är det till honom våra supporterstålar rullat för att ombesörja hans £250,000 pund-i-veckan-lön.
Men hans önskan om ett mer offensivt satsande United kan få konsekvenser även för Wayne Rooney.
Värvningen av Robin van Persie har sett Rooney åter ramla ner till andraplatsen i rangordningen bland offensiva krafter i världens populäraste och högst värderade idrottsbusiness. Från att ha varit oumbärlig är han umbärlig. Från att ha varit untouchable är han nu touchable.
I dag skriver James Ducker i The Times att PSG funderar på att bjuda £40 millar för Rooneys tjänster och jag tänker ”det vore ingen usel affär”. Det är helt i linje med hur säsongen sett ut – visst har man saknat Rooney när han varit skadad eller sjuk, men det är inte så att det knyter sig i magen när man ser hans namn saknas efter att tombolahjulet gjort sitt. Det spekulerades tidigare i somras att Fergie var irriterad på Rooney och ”knappt pratade med honom”.
I höst fyller han 28 år och har då drygt ett och ett halvt år kvar på sitt kontrakt.
Den kombinationen brukar betyda att fotbollsspelare ser ett guldkantat kontrakt till framför sig innan man bör vara beredd på att gå ner i lön och eller nivå.
Nu är det här ju bara rykten igen, även om det denna gång inte är varken Daily Mail eller The Sun som drar till med en så kallade exclusive, men då det handlar om en så pass essentiell spelare som Rooney är det värt att kolla lite snabbt vad som skulle tala för och emot en eventuell flytt.
Lite korta punkter här:
Det här talar för att Rooney stannar:

 • Han är djupt rotad i Manchester med sin familj, ytterligare en knodd på väg och har bara några mil till sin hemstad.
 • Han är på väg att bli en legend i United och bli klubbens störste målskytt genom tiderna.
 • Han spelar i ett lag som vinner nästan jämt och vinner troféer minst varannan säsong. Oftast oftare.
 • Uniteds köp av Robin van Persie. Trots att holländaren numera är talismanen är det ändå Rooney som makes the team tick när han är i slag. Och han verkar gilla att lira med Robban, till skillnad från exempelvis Berbatov. Går det verkligen att göra sig av med en sån spelare?
 • Fansen. Majoriteten verkar ha glömt hans utspel 2010 och sjunger hans namn till och med när han värmer upp. Den uppskattningen ska inte underskattas.
 • Den här storyn kan mycket väl ha planterats av Rooneys agent Paul Stretford för att sätta press på Glazyrerna och nye vd:n Ed Woodward att knåpa ihop ett financial package som heter duga.

Talar för en flytt:

 • Paul Stretford. Mannen bakom uttalandet 2010 och den som på det sättet såg till att klämma Glazyrerna på pengar. Får han en direktkanal in i Rooneys hjärna igen kan det vara mycket sanning bakom The Times påstående – och då inte för att få Roo att sajna igen.
 • Stålarna. Om Glazyrerna inte är beredda att pynta samma lön, eller mer, kan det locka med en paycheck från Paris. Oavsett om Messi säger att Rooney är beredd att lira för 100 euro i veckan eller inte.
 • Stålarna 2.0. Får Glazyrerna ett bud på runt 400 miljoner för en 28-åring vattnas det säkert i deras munnar så att salivsträngen hänger över hela Atlanten.
 • Uniteds köp av Robin van Persie. Även om Rooney inte är typen som verkar bry sig så á la Ronaldo om vilka som får strålkastarljuset starkast på sig så bor det så klart en liten egoist där inne. Det har ju om inte annat visat sig när han muttrat efter att Fergie spelat honom på kanterna, framförallt under Ronaldos tid i klubben. Men även nu får han underkasta sig laget. Som mot Real Madrid där Roo efteråt surnade till på twittrande fans som klagade på hans insats. Dessutom hade Roo några ”tunga” säsonger när Ronaldo var som bäst, till viss del beroende på att han just skickades runt på positioner han inte kan glänsa i. Riskerar han att drabbas av det i skuggan av RvP också?
 • Han har ju snackat tidigare om att dra, så det skulle inte komma som en blixt från klar himmel.
 • Ser Fergie något som vi inte vet om? Planerar han för ett United utan Rooney?
 • Sedan hans frus syster avled alldeles för tidigt i livet finns det dessutom en möjlighet att makarna kan vara sugna på ett miljöombyte. Coleen har sagt att paret aldrig skulle lämna England så länge Rosie fanns hos dem.

Min åsikt:
Rooney bör stanna. Han är ovärderlig.
Vad tycker och tror ni?