Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Shaping the new team, part II


Apropå gårdagens tankar kring vilka som stannar, vilka som säljs and so on kan vi väl leka med en 2013-höst-elva.
Visst då?
Det blir inte så många ändringar i en förstauppställning om inte några superstjärnor kommer in.
Å andra sidan finns det inga förstuppställningar i Manchester United längre. Men med hot om en hurring och tvånget att avstå tombolahjulet tror jag att Alex skulle plocka en given stomme i en 4-2-3-1:a så här (och för enkelhetens skull väljer vi en hemmamatch som vi måste vinna med ett par mål):

David De Gea

Rafael – ? – ? – ?

Carrick – ?

? – Kagawa/Rooney – Rooney/Kagawa

RvP

De här spelarna känns helt gjutna i höst. DDG har etablerat sig på allvar, Rafael likaså, Carrick har gjort sin bästa säsong i karriären, Kagawa har en säsong i benen och får en försäsong på riktigt och RvP är just RvP.

Det innebär att det potentiellt finns fem platser att slåss om för befintliga spelare och spelare som ännu inte kommit in.

Mittbacksplatserna

Det mest intressanta i dagsläget. Smalling är 24 år i höst och går in i sin fjärde säsong som Unitedspelare och börjar säkert sukta efter att bli regular. Jonny Evans har varit så pass bra att han skulle vara gjutet förstaval i vilken annan backlinje som helst i ligan. Lägg till detta att vi sannolikt har kvar både Rio och Vidic, 35 going 36 och Vida 32 going 33. Plus Phil Jones. Den stora frågan är Rio. Förlänger han? Hur märkligt är det att England inte pallar att ta hand om honom? Hur besviken är han för att han inte ser ut att kunna avsluta karriären med ett VM? Hur ser Fergie på Vidas status?

Vänsterbacken

Evra har varit mer stabil sedan Büttner kom och åtminstone visade upp sig som vänsterback. Fortfarande kan han irra väldigt irrigt i positionsspelet och se lagom bakfylleloj ut. Han blev nog lite skärrad av Bainesryktena förra sommaren och hade blivit lite för bekväm. Men räcker den uppryckningen? Inte ett rungande ”ja” på den frågan. Nytt kontrakt eller bye-bye i sommar.

Och även om Pat förlänger är det här en position där Fergie bör förstärka. Om inte annat för att ge Evra en sista spark i baken inför hans sista säsonger på toppnivå.

Baines är inte världens yngste på den positionen men är trots allt tre och ett halvt (yep) år bakom fransosen på förlossningssängen.

Bredvid Carrick

(Anderson), Giggs, Cleverley och Powell. Det är i dagsläget de som står som alternativ och det är ju inte kattskit. Men inte ens Giggs kan återuppfinna sig själv hur många gånger som helst, Powell har inte mycket till erfarenhet att plita ner på sitt cv och Cleverley försvinner ur matcher lite för ofta.

Precis som tidigare somrar lär Fergie åtminstone ha en plan för innermittfältets framtid. Det händer ju, trots att vi leder ligan med 15 poäng, fuskades (well, typ) bort från CL och är i kvarten i FA-cupen, att mittfältet blir överkört. Speciellt när motståndet sätter hög press.

Men jag har ingen tro på att SAF värvar någon erfaren enforcer där. Det hoppet försvann för tre-fyra år sedan.

Det finns däremot en hel del som pekar på att Phil Jones får finna sig i att spela en hel del innermittfältare i framtiden. Han gör ju inte bort sig där (till skillnad från Rio som testades där mot Liverpool för en herrans massa år sedan), men då bör han rimligen få kontinuitet i stället för att i match 1 lira högerback, match 2 bli innerback och i match 3 hoppa framåt ett steg.

Tredje parten bredvid Rooney och Kagawa

När Rooney nu sällan får spela som forward är det bakom forwarden han vill vara, men där trivs ju vår lilla favoritasiat också allra bäst. Båda är dock så pass duktiga och smarta att dom kan skifta mellan positionerna på ett sånt sätt så att det gynnar laget på allra bästa sättet. Och om det är mitten-höger eller mitten-vänster spelar ingen större roll.

Nackdelen med att ha både Roo och Shinji på planen är att United får en kantslickare mindre.

Över blir då Welbeck, Valencia, Nani, Zaha, Young (och Bébé).

Och här får tombolahjulet jobba.

Summa summarum:

Det har snackats och skrivits om stora omvälvningar, ”summer clear out”, i United och så kan det mycket väl bli. Men när Fergie väl knåpar ihop sina två-tre bästa elvor lär det inte ha kommit in så många nya namn.

Min gissning till Community Shield i augusti:

DDG

Smalling – Rio – Vida – NY!

Carrick – Jones

Valencia – Rooney – Young

Welbeck

* Till sist: Michael Owen kungjorde i dag att hans dagar som professionell fotbollsspelare är över.

En fantastisk karriär som egentligen tog slut typ 2004.