Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Carrick, Van Persie, Januzaj och Pearson årets spelare

Robin van Persie utsågs idag av supportrarna till årets spelare i Manchester United på Uniteds årliga prisceremoni. Spelarna höll inte med supportrarna och utsåg istället Michael Carrick till årets spelare. Samtidigt utsågs Adnan Januzaj till årets reservlagsspelare och Ben Pearson utsågs till årets unga spelare. Van Persies 2-0-mål mot Aston Villa utsågs till årets mål.

United Player of the Year Awards 2013

 • Sir Matt Busby Player of the Year:
  Robin van Persie
 • Players’ Player of the Year:
  Michael Carrick
 • Säsongens mål:
  Robin van Persies 2-0-mål mot Aston Villa (h)
 • Denzil Haroun Reserve Player of the Year:
  Adnan Januzaj
 • Jimmy Murphy Young Player of the Year Award:
  Ben Pearson

Robin van Persie blev Sir Matt Busby Player of the Year. Priset är förstås döpt efter Uniteds legendariska manager Sir Matt Busby och förra året vann Antonio Valencia. Det är Uniteds supportrar som röstar fram vinnaren. Cristiano Ronaldo är ensamt bäst med tre titlar (2004, 2007 och 2009). Brian McClair (1988 och 1992), Eric Cantona (1994 och 1996), Roy Keane (1999 och 2000), Ruud van Nistelrooy (2002 och 2003) och Wayne Rooney (2006 och 2010) delar andraplatsen med två titlar vardera.

Van Persie har svarat för en fantastisk första säsong i United, sedan han i somras anslöt från Arsenal. Han är klubbens bästa målskytt och kommer dessutom att vinna skytteligan i Premier League. Robin är dock mer än bara en målskytt och har även imponerat stort i spelet i stort.

Van Persie fick totalt 41,5 procent av rösterna och vann därmed med god marginal före Michael Carrick som fick 29 procent av rösterna. På tredje plats hittar vi målvakten David de Gea som samlade ihop 11,5 procent av rösterna.

”Det här var alltid planen!” skrattade Van Persie. ”Jag måste vara ärlig, det är bortom förväntningarna. Det gjorde ett sådant intryck på mig från första dagen att vara involverad med alla grabbarna. Sättet de välkomnade mig gjorde verkligen intryck och, givetvis, att kunna jobba med Sir Alex och Mike [Phelan] och alla ledare är mer än en glädje.

”Jag måste säga att vinna en titel är fantastiskt. Det är fantastiskt men vägen till hela titeln är kanske ännu bättre. Att vara tillsammans varje dag och arbeta på detaljer, komma i form steg för steg, besegra motståndare och sedan den bästa känslan av allt det är resultatet och titeln.

”Hela det här året har varit ofattbart. Jag måste tacka alla killarna, ledarna och fansen, som sedan dag ett har varit otroliga. Det har varit en ära. Det har gjort ett så stort intryck på mig och jag är fortfarande överlycklig över vad som har hänt de senaste tio månaderna eller så. Förhoppningsvis kan vi göra ännu bättre, ta i på skarpen och vinna ännu mer titlar.

”Jag skulle älska [att vinna Champions League]. Jag tycker att vi visade att vi kan tävla med de bästa. Om Om du vill bli en vinnare måste du först hantera motgångarna. Om du tittar på hela klubben är den full av vinnare. Alla vet hur man vinner och alla arbetar hårt för att vinna och jag älskar det.

”Det har bara varit ett år som jag har arbetat med den här fantastiska managern och fantastiska mannen. Men, ärligt, jag måste säga att det har varit en riktig ära och det har haft en sådan stor påverkan. Även på sättet han är som person, vi kom att känna varandra. Givetvis, jag ser honom varje dag och sättet han ser efter sina pojkar är som att vi var hans egna barn. Han skyddar oss alltid och ser efter oss. Mötena han har är otroliga. Det har varit en glädje och jag är stolt över det.”

Carrick bäst enligt spelarna

Spelarna höll inte med supportrarna. Michael Carrick utsågs till årets spelare enligt spelarna själva. Mittfältaren har onekligen gjort en utmärkt säsong, alldeles säkert hans bästa i karriären, och han är kanske lagets viktigaste spelare.

Det var inget snack om att Carrick skulle ta hem priset. Alla spelare i a-laget fick varsin röst och Carrick vann enhälligt.

”Givetvis betyder det väldigt mycket,” berättade Carrick. ”Jag arbetar med grabbarna varje dag och tränar varje dag. Vi har en otrolig lagkänsla och spelare från hela världen kommer hit och passar in och gör en verklig insats för att passa in. För dem att ge mig rösten betyder väldigt mycket. Det är verkligen en speciell dag för mig.

”Vi var tvungna att vinna den. Förra året var hård att ta för allihop, framför allt då det gick till de över gatan. Det var tufft och vi ville alltid studsa tillbaka. Jag är stolt över pojkarna men allt kommer från managern. Du spelar inte bara för den här klubben, du lever för den här klubben när du väl är här. Managern trycker in arbetsmoralen och säger alltid åt oss att inte vara rädda att jobba hårt och gilla det vi gör. Det är vad vi gör.

”Jag ska vara ärlig, Swanseamatchen i söndags var en riktig dipp. Jag kände mig inte bra. Jag tror att jag hade festat för mycket de senaste veckorna, vilket ni märker på min röst också.

”Grabbarna var förstörda när bossen sa åt oss att han lämnar och det var hårt att ta men vi har gått vidare och har gett honom den rätta avslutningen.”

Van Persie gjorde årets mål

Robin van Persies makalösa volley mot Aston Villa utsågs till säsongens mål i United. Det var i matchen då United säkrade ligatitel nummer 20 som Robin slog till. Holländaren hade redan skjutit 1-0 då han fick en magnifik passning av Wayne Rooney från egen planhalva. Istället för att ta emot bollen drog Van Persie till på volley. Ett makalöst mål och väl värt titeln årets mål. Van Persie gjorde sedan ytterligare ett mål i matchen då United vann 3-0.

Van Persies mål vann överlägset och drog in 70 procent av rösterna. Rafaels kanon mot QPR slutade tvåa medan Rooney knep tredjeplatsen med sitt långskott mot Norwich.

”Det var instinkt,” förklarade Van Persie. ”Jag tittade upp och tänkte, den här bollen är så snygg, den är för vacker för att ta emot den. Hade den varit en halvmeter till vänster eller höger hade jag inte kunnat skjuta.

”Wayne och jag hade pratat om att spela bollar in bakom den högra mittbacken hela veckan. Vi pratade om det på träningen nästan varje dag. Så innan matchen sa Wayne: ’Robin, glöm inte den bollen. Jag kommer att ge dig den bollen idag.’ Och det var den perfekta passningen, det var fenomenalt. Allt jag behövde göra var att tajma min löpning rätt. I det sista ögonblicket bestämde jag mig för att skjuta och jag hade tur att allting flöt.”

Adnan Januzaj årets reservlagsspelare

Adnan Januzaj röstades fram till årets reservlagsspelare i United och fick därmed ta emot Denzil Haroun Reserve Player of the Year. Övriga nominerade till priset var Marnick Vermijl, som slutade tvåa i omröstningen och Tom Thorpe, som slutade trea.

Januzaj är en kreativ belgisk mittfältare. Han föddes i Bryssel den 5 februari 1995, och får därmed fortfarande spela med U18-laget, och kom till United i juli 2011. En allvarlig skada förstörde hans första säsong i United men den här säsongen har han haft en fantastisk säsong och har spelat sig till en ordinarie plats i U21-laget. Hans fina insatser under säsongen har gett honom ett tröjnummer även i a-laget.

Tidigare vinnare av priset som är namngivet efter en gammal direktör i United inkluderar Nicky Butt (1994), John O’Shea (2002) och Darren Fletcher (2003). Förra året vann Michael Keane.

”Det är alltid en fantastisk känsla att bli årets spelare,” sa Januzaj. ”Jag har jobbat hårt och vill bara tacka alla spelare, fans och ledare. Det har varit en fantastisk säsong. Det är svårt när du är skadad då du vill visa för alla vad du kan göra. Jag kunde inte göra det förra året så jag har gjort det i år och jag är verkligen stolt över att vara årets spelare.”

Uniteds U21-lag besegrade igår Liverpool i semifinalen i ligan och möter Tottenham i finalen på måndag.

Ben Pearson årets unga spelare

Ben Pearson utsågs till årets unga spelare i United och fick därmed motta Jimmy Murphy Young Player of the Year Award. Pearson är en tuff mittfältare som gillar att tackla och dessutom inte är rädd att kliva fram och vara kreativ. Han föddes i Oldham den 4 januari 1995 och kom till United redan 2004.

Priset är döpt efter Jimmy Murphy som var Sir Matt Busbys högra hand och framför allt var en fantastisk talangutvecklare. Tidigare vinnare inkluderar Ryan Giggs (1991 och 1992), Paul Scholes (1993) och Danny Welbeck (2008). Förra året vann Mats Moller Daehli.

”Jag är verkligen stolt,” sa Pearson. ”Vi har haft en lång säsong men jag tycker att vi har gjort det bra, bortsett från i FA Youth Cup. Det har varit en bra säsong, verkligen. Den större delen av mitt spel handlar egentligen om att tackla och förstöra spelet. Klubben har varit riktigt bra mot mig. Jag har varit här sedan jag var en pojke egentligen och jag gör bara mitt bästa för att ha kommit så här långt.

”Det är en massiv inspiration att se a-lagsspelarna varje dag runt träningsanläggningen och bara att se dem vandra runt. Det är galet bra!”

Uniteds U18-lag kvalificerade sig till elitgruppen där man slutade fyra, på samma poäng som trean Everton som gick till slutspel.

Muss säger grattis till samtliga vinnare!