Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The Future is Now

Vänner!
Dags för herr Selini att gästblogga igen, håll till godo!
 
Manchester Uniteds U21-lag har varit väldigt framgångsrika de senaste åren och vunnit en hel del troféer. Stommen av spelarna kommer från det så framgångsrika akademilaget som vann FA Youth Cup 2011 och merparten av spelarna är också födda och uppväxta i Manchester.
Spelarna som jag går igenom är de som spenderar sin tid i U21-truppen och som kanske inte är så välkända för de supportrarna som inte följer U21-lagets säsong. Därför tar jag inte upp spelare som Federico Macheda och Bébé, två spelare som de flesta känner till väl. Guillermo Varela och Angelo Henriquez är två lovande spelare, men jag har helt enkelt inte sett nog av dem för att kunna uttala mig om dem på ett rättvist sätt.

Ben Amos 10/4 1990 (23 år gammal), målvakt, England
Kom till United som 11-åring och fick debutera i a-laget som 18-åring i ligacupen mot Middlesbrough i september 2008. Amos är sju månader äldre (!) än David de Gea, och kvalitetsskillnaden de emellan är stor, så lär inte konkurrera ut spanjoren som förstaval. Däremot borde platsen som andremålvakt finnas inom räckhåll för engelsmannen. Är i nuläget i samma klass som Anders Lindegaard, visserligen mindre erfaren men, absolut inte oviktigt, bättre med fötterna. En ganska komplett målvakt, bra i luftspelet, bra på närskott och som sagt bra med fötterna. Utlånad till Hull under hösten och vintern 2012/2013.
Framtidsutsikter: Blir nog aldrig förstemålvakt, men helt klart kapabel som back-up till David de Gea.

Sam Johnstone 25/3 1993 (20 år gammal), målvakt, England
När Robin van Persie avgjorde derbyt på Eastlands var Johnstone en av killarna på bänken som jublade hejdlöst. Att han suttit på bänken i en så stor match visar hur högt hållen han är av klubben. Johnstone är mer talangfull än Amos och tre år yngre. Förstemålvakt i laget som vann FA Youth Cup 2011. En väldigt smidig målvakt som både är stark i luftspelet, mycket bra på linjen och bra med fötterna. Utlånad till Walsall i våras där han fick väldigt mycket beröm för sina insatser. En väldigt lovande målvakt och ännu ett lån kan vara viktigt för att fortsätta utvecklingen.
Framtidsutsikter: Har potentialen för att bli förstemålvakt, men det kommer inte att bli lätt att konkurrera ut David de Gea. Får nog nöja sig med en plats som andremålvakt om han stannar i klubben länge, annars kan han definitivt bli förstemålvakt i något annat Premier League-lag.

Marnick Vermijl 13/1 1992 (21 år gammal), högerback, Belgien
Värvades från Standard Liège 2010 efter att ha imponerat på Ole Gunnar Solskjaer under ett provspel. U21-lagets jämnaste spelare de senaste säsongerna som fick debutera för a-laget mot Newcastle i ligacupen under fjolårssäsongen. Har kvalité nog för att agera back-up till Rafael, men där finns även Fabio och numera även Varela (lägg till Jones, Smalling och till viss mån Valencia) så konkurrensen på den positionen är tuff. Har med sina prestationer definitivt gjort sig förtjänt att vara med runt a-lagstruppen så känner sig nog ganska besviken av värvningen av den ett år yngre uruguayanen Varela. Det ryktas om ett lån och det är nog nödvändigt för att Vermijl ska fortsätta utvecklas. Snabb, följsam och säker i positionsspelet kombinerat med vassa inlägg och bra avslut gör även belgaren till ett hot offensivt. En komplett modern ytterback. Nominerad till årets U21-spelare.
Framtidsutsikter: Rafael kommer att vara högerback i United i många år framöver, men Vermijl kan ge konkurrens underifrån. Helt klart kapabel att tillhöra Uniteds trupp, men kommande säsong är nog ett lån det bästa alternativet.

Tom Thorpe 13/1 1993 (20 år gammal), nittback, England
Egen produkt som är född i Manchester. Lagkapten i U21-laget som har lyft en hel del pokaler de senaste åren. En väldigt modern mittback, som även går att använda på mittfältet, som är väldigt skicklig med boll. Thorpe påminner en hel del om Borussia Dortmunds tyska mittback Mats Hummels i sin spelstil, med både teknik och passningsskicklighet samt förmågan att löpa framåt i banan med bollen. Utmärkt spelförståelse som hjälper honom att läsa situationer, följsam i försvarsspelet och dessutom relativt snabb gör Thorpe till en väldigt stabil försvarare. Men det är främst hans kvalitéer i uppbyggnadsspelet och hans eleganta löpningar med bollen som gör att han sticker ut. Enda minuset är att han är relativt kortväxt, något som kan vara ett problem mot storväxta, fysiska anfallare. Nominerad till årets U21-spelare 2012/13. Startspelare i det engelska U20-landslaget som spelade VM i Turkiet under sommaren.
Framtidsutsikter: Tom Thorpe har egentligen allt som krävs för att bli en enastående mittback. Dock ett stort frågetecken för om det blir på Old Trafford med konkurrenssituationen som finns på mittbackspositionen. Förutom Ferdinand och Vidic, finns även betydligt yngre Jonny Evans, Chris Smalling, Phil Jones och dessutom Michael Keane före i kön. Behöver nog kanske ett lån efter två väldigt imponerande säsonger i U21-laget. Utan tvekan bra nog för att spela på den övre halvan av Premier League om utvecklingskurvan fortsätter, frågan är om Thorpe får chansen att testa sig hos United?

Michael Keane 11/1 1993 (20 år gammal), mittback, England
Född i Stockport bara ett stenkast från Manchester och har funnits i klubben länge. En stark och säker försvarsspelare som även är lugn och vårdad i passningsspelet gör Keane till ett stort framtidslöfte. Debuterade för a-laget i oktober 2011 i ligacupen mot Aldershot och fick under fjolårssäsongen chansen mot både Newcastle och Chelsea i samma turnering och svarade för imponerande insatser. Utlånad till Leicester under vintern och våren där han spelade i princip varje match i laget som var en straffmiss ifrån play-off finalen på Wembley. Fick mycket beröm för sina insatser där (målskytt mot Leeds!) och blev uttagen i det engelska U21-landslaget. Med på årets sommarturné där han ännu en gång visar prov på sin talang och kvalité. Chanserna i a-laget lär vara begränsade på grund av konkurrensnivån på hans position så ett lån, denna gång till en Premier League-klubb skulle vara att föredra.
Framtidsutsikter: Mycket goda. En av anledningarna till att ryktena om en ny mittback känns så onödiga. Ferdinand och Vidic lär inte fortsätta många säsonger till och då kommer Keane att tillhöra a-laget permanent. Kan mycket väl bli en startspelare i framtiden, även om det inte kommer att bli enkelt, men kan titta en hel del på Jonny Evans karriär för att se att chansen kommer att komma.

Scott Wootton 12/9 1991 (21 år gammal), mittback, England
Resolut försvarsspelare som faktiskt anslöt till United från Liverpool. Debuterade i ligacupmatchen mot Newcastle ifjol och fick även starta mot Chelsea i omgången efter samt två framträdanden i Champions League, båda mot Cluj, gruppspelet. En ”no-nonsense”- försvarare som inte är rädd för att sticka fram huvudet i farliga situationer och även relativt begåvad i uppbyggnadsspelet. Men det är i defensivt straffområde som Wootton har sina styrkor där han offrar sig för att täcka skott och är dominant i huvudspelet. Utlånad till Peterborough och Nottingham under säsongen 2011/12 samt till Peterborough igen ifjol med blandade resultat.
Framtidsutsikter: Svårt att se en framtid för Wootton på Old Trafford. Inte lika talangfull som 15 månader yngre Thorpe och Keane och kön är lång till mittbackspositionen så en flytt inom en snar framtid är nog inte otänkbar. Då blir det nog till en Championship klubb men i framtiden kan Wootton definitivt spela Premier League-fotboll, dock troligen i ett mittenlag eller på den nedre halvan.

Tyler Blackett 2/4 1994 (19 år gammal), mittback/vänsterback, England
Manchester-född försvarare som kom till klubben som 8-åring. Lång, stark och snabb spelare som gör att han kan spela både centralt i försvaret, till vänster i detsamma och även till vänster på mittfältet. Således en mångsidig spelare, men det är till vänster i backlinjen han är bäst. Har alla ingredienser för att lyckas, och fanns med i truppen under sommarturnén 2012 men har en tendens att tappa koncentrationen och ibland se ointresserad ut. Får han bukt med det så är framtiden väldigt ljus för Blackett.
Framtidsutsikter: En stark säsong i U21-laget krävs för att fortsätta utvecklingen, då många av de ordinarie spelarna i den truppen kan vara på väg ut på lån finns chansen för honom att verkligen greppa. Kan definitivt bli a-lagsspelare, men det kommer att dröja något år innan han är på den nivån.

Reece James 7/11 1993 (19 år gammal), vänsterback, England
En av få spelare i truppen som inte varit i klubben sedan barnsben. James skrev på så sent som 1 juli 2012 och kom då från Preston. Hade inledningsvis svårt att ta en plats, men efter skador på Frederic Veseli (har lämnat klubben för Ipswich) och Tyler Blackett fick han chansen och gjorde vänsterbacksplatsen till sin egen under slutet av den framgångsrika säsongen. Var strålande mot Liverpool i seminfinalen av U21-serien där han fullkomligt plockade bort spanjoren Suso (som fått chansen i Premier League) ur matchen. Stabil defensivt och vårdad i passningsspelet. Viktig säsong för honom, måste fortsätta utvecklingen och prestera i U21-laget.
Framtidsutsikter: Svårbedömt än så länge, men bör stanna i klubben under säsongen och inte bli utlånad.

Charni Ekangamene 16/2 1994 (19 år gammal), central mittfältare, Belgien
Anslöt från Antwerpen inför säsongen 2010/11. Har testat på flera olika positioner under sin tid i United, ytterback, yttermittfältare men det är som defensiv mittfältare han har hittat sin roll. Väldigt intressant inför framtiden eftersom han är den sortens mittfältare många Unitedsupportrar tycker saknas. Bidrar med energi, aggressivitet, entusiasm och framförallt starka tacklingar och de kvalitéerna gör honom till en utmärkt bollvinnare. Dessutom besitter Ekangamene ett kraftfullt skott och ett fint passningsspel så offensiva kvalitéer finns också i den unge belgaren. Hittade ett mycket bra samarbetade med Ryan Tunnicliffe under slutet av säsongen och var starkt bidragande till seriesegern.
Framtidsutsikter: Mycket goda. Spelar på en position där konkurrensen i a-laget inte är hårdast och fanns faktiskt med i truppen till matchen mot Chelsea i maj, dock utan att få en plats på bänken. Kommer få en allt viktigare roll i U21-laget efter att Tunnicliffe lämnat på lån så förhoppningsvis fortsätter den fina utvecklingskurvan. En plats i a-laget finns absolut inom räckhåll för Ekangamene.

Ryan Tunnicliffe 30/12 1992 (20 år gammal), central mittfältare, England
Född i Bury, precis som bröderna Neville, och har funnits i Uniteds led under hela karriären. Debuterade för a-laget mot Newcastle i ligacupen ifjol. En aggressiv box-to-box mittfältare som är duktig både på att ta sig in i motståndarnas straffområde och framförallt som bollvinnare. Behöver slipa till sitt passningsspel för att verkligen kunna knacka på dörren till a-laget men potentialen finns där. Utlånad till Barnsley med framgång under en kort period förra säsongen (med bland annat en startplats på Etihad mot city i FA-cupen) och till Peterborough säsongen dessförinnan, nyligen utlånad till Ipswich och detta blir en väldigt viktig säsong för Tunnicliffe. Måste ta ytterliggare ett steg, annars ser vägen tyvärr för lång ut.
Framtidsutsikter: Som truppspelare finns chansen för en a-lagsplats, men har inte det som krävs för att bli en startspelare i framtiden. Borde dock utan problem kunna bli en duglig Premier League-spelare.

Davide Petrucci 5/10 1991 (21 år gammal), central mittfältare, Italien
Davide Petrucci är en av spelarna med absolut mest talang, men också definitivt den med mest otur. Kom redan 2009 från Roma med ryktet som den nya Totti, men har egentligen bara fått göra en hel säsong skadefri. Det var säsongen 2011/12 där han var kapten i reservlaget och visade prov på vilken komplett mittfältare han har blivit efter att ha lagt till kraft och fysik i sitt spel för att komplettera den redan utmärkta spelförståelsen och den fina touchen och tekniken. En kvalitativ spelregissör med både det långa och korta passningsspelet i sin repertoar gör att han förmodligen hade passat utmärkt i den possession-inriktade fotboll United mer och mer utvecklar. Sir Alex Ferguson hade höga tankar om italienaren och inkluderade honom i truppen till försäsongsturnén 2012, blev sedan utlånad till Peterborough där han imponerade stort och bland annat gjorde ett fantastiskt mål mot Leicester, innan oturen var framme igen. Ännu en skada drabbade Petrucci och säsongen var över. Nu är frågan, lån igen eller en säsong med U21? Egentligen för bra för U21-serien men lär inte vara aktuell för a-laget så ett lån eller en försäljning är inte omöjligt.
Framtidsutsikter: Utan skadorna är det inte omöjligt att vi hade haft en romare som drog i trådarna bredvid Michael Carrick på Uniteds mittfält. Petrucci rankades högre än Paul Pogba, men skadorna har förstört mycket. Har egentligen fortfarande möjligheten att ta steget upp till Moyes trupp, men ett lån eller en permanent flytt hem till Italien hade inte förvånat. Tyvärr.

Nick Powell 23/3 1994, (19 år gammal), central mittfältare, England
Kom fram genom Crewe Alexandras erkända akademi och värvades till United sommaren 2012 efter att ha gjort en fantastisk säsong och några enastående mål (YouTube!). Debuterade mot Wigan med ett imponerande inhopp och ett drömmål som påminde en hel del om en viss Paul Scholes. Blev sex matcher till slut och kanske inte riktigt så många som varken Powell eller United hade hoppats på. Startade i Istanbul mot Galatasaray och var en av Uniteds bättre spelare, något som visar prov på kvaliteten han besitter. Tvingades spela anfallare i U21-laget eftersom laget saknade naturliga anfallare och drabbades senare av skador, men potentialen är enorm. Bra passningsspel, mycket bra skott och ett fint rörelsemönster, trots många liknelser med Scholes så är Powell mer lik Frank Lampard i sin spelstil och framtiden är ljus. Det ryktas om ett lån till Norwich, men helst hade jag sett honom i ett Championship-lag där han garanterat hade fått spela ordinarie.
Framtidsutsikter: Mycket ljusa. Har allt som krävs för att bli en startspelare för en lång framtid men den här kommande säsongen måste bli bra, antingen genom ett lån eller så genom kontinuerlig speltid i U21 på rätt position.

Larnell Cole 9/3 1993, (20 år gammal), yttermittfältare/offensiv mittfältare, England
Ännu en Manchester-född kille som jobbat sig fram genom akademin. Snabb, skicklig och smart, Cole är en offensiv mittfältare som klarar sig utmärkt på såväl små som stora ytor. Spelar oftast till höger men fungerar på alla mittfältspositioner och har till och med spelat högerback vid flera tillfällen. U21s bästa målskytt ifjol, två mål i finalen mot Tottenham och tre mot Liverpool i semifinalen är två insatser som sticker ut. Som sagt en modern offensiv spelare som kan spela på flera offensiva positioner och faktiskt skulle kunna göra ett avtryck i a-laget redan nu. Hade enligt Moyes funnits med i försäsongstruppen om han inte spelat U20-VM med England, efter vilken han fick extra ledighet. Debuterade för a-laget borta mot Leeds i ligacupen 2011.
Framtidsutsikter: Positiva. Fortsätter imponera i U21 och knackar på dörren till a-laget. Svårt att hitta fördelaktiga låneklubbar för Cole eftersom han verkligen inte är en spelare som ska gå till ett lag som spelar långt, utan han är en rörlig kortpassningsspelare. Wigan eller Reading hade varit alternativ i Championship. Går inte det att lösa ska han stanna och träna med a-laget.

Jesse Lingard 15/12 1992, (20 år gammal), yttermittfältare/offensiv mittfältare, England
Nästa Manchester-kille som är fostrad i akademin. Har imponerat på försäsongen två somrar i rad och är inte långt från a-laget i nuläget. Smart, skicklig och snabb precis som Larnell Cole och just de två tillsammans är underhållande att se. En skicklig dribbler som även skapar oro för försvar med sina vältajmade löpningar och sina välplacerade avslut. Utlånad till Leicester i höstas utan framgång, precis som Cole behöver Lingard hamna i ett lag som spelar efter hans spelsätt och inte ett som spelar långt och mestadels i luften.
Framtidsutsikter: Goda. En spännande spelare som har visat att han kan konkurrera redan nu, men ett lån skulle vara fördelaktigt. Som sagt, i sådana fall till ett lag som spelar efter hans styrkor. Kanske något spanskt lag kan nappa om inget engelskt kan erbjuda den typen av spel?

Adnan Januzaj 5/2 1995, (18 år gammal), yttermittfältare/offensiv mittfältare, Belgien
Den största talangen i klubben. Kom från Anderlecht 2011 och drabbades nästan omgående av en skada. Kom tillbaka starkt ifjol och blev framröstad till årets U21-spelare. Har imponerat stort på försäsongen där han sätter ordentlig press på Young, Valencia och Nani. Trivs bäst som offensiv mittfältare men är utmärkt även på en kant, helst då till höger där han kan skära in för att utnyttja sin fina vänsterfot till instick och avslut. Har absolut allting som krävs; passningarna, speluppfattningen och spelförståelsen, insticken och visar en enorm mognad i sitt spel. Hans utmärkta vänsterfot är även ett vapen på fasta situationer. Behöver dock bli effektivare i sina avslut, bara ett mål ifjol. Redan nu bra nog för en plats i truppen och bör spela en hel del under den kommande säsongen. Sir Alex Ferguson hyllade Adnan i våras och sa bland annat att: ”Adnan is a beautifully-balanced player”, stora ord men de passar helt klart in i det här sammanhanget.
Framtidsutsikter: Fullkomligt lysande. Den största talangen United haft sedan Ronaldo och Rooney och Januzaj måste stimuleras för att inte stanna av i utvecklingen. En självklarhet att han kommer nå toppen om han fortsätter utvecklas och det är bara att hoppas att det är i United han gör det.

Will Keane 11/1 1993, (20 år gammal), anfallare, England
Tvillingbror till Michael, och har även han avancerat genom akademin. Har gjort mål i alla lag från akademi upp till reserverna och lovades en plats i a-truppen förra säsongen av Ferguson, men åkte på en korsbandsskada i en U21-landskamp för England och missade hela 2012/13. Återstår att se vilken nivå han håller när han kommer tillbaka men klubben kommer att vara tålmodiga med en av de mest lovande anfallarna man har. Innan skadan var han en utpräglad målskytt som var både farlig i djupled och stark i mottagningsspelet, och förstås en giftig avslutare. Debuterade för a-laget på Nyårsafton 2011 mot Blackburn i Premier League.
Framtidsutsikter: Som sagt svårt att säga efter en så lång skadefrånvaro, så den kommande säsongen blir extremt viktig i hans utveckling. Kommer att stanna i klubben och slussas in i U21-laget sakta men säkert.
 
Sammanfattning: Många lovande unga spelare på väg genom Manchester Uniteds akademi för närvarande och framtiden ser ljus ut. Det återstår att se hur många som klarar sig genom det trånga nålsögat.
Gästbloggare: David Selini
@DaveSelini på Twitter