Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Giggs värd varenda krona


30 000 tryckte dom in ändå.
Egentligen borde det varit fullsatt av en enda anledning: Ryan Giggs. Det här var sista chansen för svenska Unitedfans att se den störste spelaren den största klubben någonsin har och någonsin kommer att producera. I en träningsmatch som denna får han ju fortfarande chansen att visa varför. 39 år och 9 månader gammal var han i första halvlek den som stack ut, den som höll absolut högst klass fotbollsmässigt.
Han tog djupledslöpningar, han smekte fram klockrena crossbollar och han gjorde 50-metersruscher hem på rätt sida i defensiven.
Det var bara det värt de 900 balubas eller vad nu United ville ha i ursprungspris. Det är en ynnest att ha fått uppleva hela hans karriär i United.
Det kan inte skrivas ofta nog.

 • Intressant att det exploderade på Friends när AIK gjorde 1-0, trots att det bara var en jippomatch som jämfördes med en träning.
 • Giggs ut – Bebe in. Ett av de märkligare byten som gjorts i Manchester Uniteds historia.
 • Bebe var hörnläggare i slutet av matchen. En surrealistisk syn även om han i ärlighetens namn slog några riktigt bra inlägg.
 • Nanis första halvtimme var fantastisk. Men vi ska minnas att AIK:s högerback Ofori är 18 bast. Inte många 18-åringar hade fixat Nani i går. Givetvis klev han av med en ljumskskada.
 • Robin van Persie firade sin 30-årsdag med att spela 1-1 och 90 minuter mot AIK. Det kommer han aldrig ifrån.
 • Högerkanten med Zaha och Rafael var bedrövlig första 45 medan vänsterkanten med Nani och Evra var lika bra.
 • Angelo Henriquez var vad man brukar kalla en frisk fläkt. Välförtjänt mål. Borde ha gjort något till.
 • Det var inte samma jippokänsla som mot Barca förra sommaren, det såg AIK-fansen (de som alltså inte skulle gå) till på ett snyggt sätt. Hoppas de sjunger lika mycket och högt på de andra träningspassen.
 • Apropå AIK: Visst var det märkligt att Daniel Tjernström la av för några dagar sedan istället för att ta det här tillfället i akt att avsluta? Eller?
 • United passade på att sätta in mittbackspar nummer sex och sju, Vidic-Evans och Vidic-Smalling, på försäsongen. Mycket talar för att det blir nummer åtta på fredag eller söndag med Rio och Vida.
 • 90 minuter på Rafael, Vidic, Evra, Carrick, Ando och RvP. Ingen av dem lär spela på fredag med andra ord. Phil Jones var den ende som bara åkte på semester de här dagarna.

Fortsatt trögt för United, både resultat- och spelmässigt, så här långt alltså. Men annat vore att hoppas för mycket. Det har bara gått en månad med en manager som är van vid helt andra spelare och förutsättningar och med spelare som är van vid en helt annan manager.
Det här lär ta tid. Tålamod är ett nyckelord. Det är dock lite oroväckande att United fått sin fixture-mässigt svåraste start i mannaminne. Lite schysstare kunde Premier League ha varit mot Moyes.
* Efter matchen kom Andreas Alm in efter tio minuter, körde ett kort snack om att han var nöjd och att det var en träningsmatch och att han var nöjd och så vidare.
Sen fick vi sitta och vänta som om vi vore fans på ett Guns’n Roses-gig innan David Moyes klivit ur shortsen och suited up.
Och han sa i princip ingenting. Han fick frågor om bud på Cesc (”can’t tell you anything about that”) och Wayne Rooney (”he has a shoulder injury, don’t know when he’ll be fit blabla”).
Dock sa han så här om Rooney: ”you don’t need to convince Wayne to play for Manchester United” när en engelsk journalist frågade om så var fallet.
Har han blivit uppläxad angående Cesc-öppenheten?
Shinji Kagawas medverkan var aldrig på tapeten utan där hänvisade Moyes till ”a printing mistake” och skyllde alltså på Uniteds pr-team som tog med honom fastän han inte skulle med. Märkligt värre.
Och så fick yours truly chansen att ställa en fråga. Eftersom allt intressant redan var avhandlat frågade jag vad han tyckte om AIK:s insats, vilket jag ju fullkomligt gav fan i, men jag kom inte på något bättre. Vad han svarade minns jag bara brottstycken av (”de var bra”, ”vi borde ha gjort några fler mål”).
Jag blev för starstruck av hela situationen.
Så kan det vara.
Fotbollskanalen var dock vänliga nog att lyssna och göra en rubrik av det.
* Hur många spelare som stannade och pratade med presspacket efter matchen?
Två.
Bébé och Vidic.
Carrick, Anderson, Zaha, Evans (haltande), Rafael med flera bara viftade lite med handen och gick förbi.
* Pressfikat? Mazariner, kaffe och vatten före matchen. Mackor i paus. Kaffe efter matchen.
Betyg: 1 Bébéfrisyr.
Dock ger jag Lou Macari och Paddy Crerand 5 Fletchercomebacker i betyg för att de signerade min matchtröja jag trollade fram i pressrummet. Trots att Paddy muttrade ”this is not a very good pen, son”.
Kul också att det kom fram funktionärer, flera stycken, och frågade vilka de där gubbarna var som jag tog autografer från. Undrar om det ser ut så om 30 år när Bebe och Macheda reser som experter med MUTV.
* Det här med Liverpool och deras Suarez-t-shirts blir mer och mer fantastiskt för varje uttalande han gör.
* Samtidigt som de stora grabbarna kryssade i Solna vann de unga pojkarna Lancashire Cup efter finalseger mot city.
Vackert.