Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

When the going gets tough

dejvid
Vi har haft 20 år av oerhörda framgångar med några dippar då och då, som 2004-2007 då vi inte vann ligan en enda gång, och det har varit lätt att ta dem för givet. Speciellt för er som inte upplevt annat.
Alla epoker har ett slut – till och med Alex Fergusons Manchester United. Det vore direkt dåraktigt att tro att Moyes eller någon annan ska kunna upprepa det SAF gjorde, men samtidigt får vi inte bortse från det faktum att det i princip är samma trupp som vann ligan med elva poäng som just nu är tolva i ligan. Och potentiellt kan vara på 15:e plats på måndag kväll. Vad hade då Fergie egentligen för betydelse? Det är väl det som visar sig lite.
Det är inte bra nog, det här och visar att Moyes inte fått sätta sin prägel på omklädningsrummet på långa vägar än. Ett United som nyss fått stryk med 1-4 i ett derby hade inte, och ja, här kommer Fergie in i bilden till slut, torskat hemma mot WBA om den gamle varit kvar.
Det här är till och med den sämsta ligastarten sedan 1989 och en stor skillnad jämfört med den hösten var att det laget inte var fullt av mästare. Det Manchester United hade inte vunnit ligan på 22 år.
Fördelen – om vi fortsätter jämförelsen – var att vi vann FA-cupen den säsongen. Det skulle inte göra ont att upprepa.
Bedrövligt:

 • Allt, egentligen. Det här var mer som att vi var det egentliga WBA och WBA var United på bortaplan mot typ Chelsea eller city och satte taktiken klockrent.
 • Jag börjar lacka ur på Anderson. Det var ingen skräll att han startade (se mitt införinlägg) men det gör inte saken bättre. Nu ska han vara mer fit än någonsin och kan därmed inte ”skylla” på det. Då återstår bara ett faktum: Han är åt helvete för dålig för att spela i Manchester United.
 • Rio Ferdinand gjorde garanterat – här kan jag utlova att minnet inte sviker mig – sin enskilt absolut mest bedrövliga insats i en Unitedtröja. Laurent Blanc-vibbar över honom i dag. I efterhand, då detta de facto skrivs, hade det varit bättre att vila Rio och spela Vida.
 • 7 timmar och 30 minuter (Eller sammanlagt 9 timmar om vi räknar med Capital One Cup). Så länge sedan är det United gjorde ett spelmål i engelska tävlingar. Under den tiden har spelarna bland annat slagit 156 inlägg och 30 hörnor utan att få in bolljäveln. Det måste vara unikt för United i modern tid.

Illa:

 • Fellaini får inte springa offside i det läget av matchen. Han måste ligga i linje. Amatörmässigt.
 • Alex Büttner. I dag var han lika mycket vänsterback som han brukar. Det vill säga inte särskilt mycket.
 • När Ando fick skottläge – och givetvis volleydrog den över – i andravågen i början av andra halvlek saknade jag Paul Scholes så det nästan gjorde ont. Tänk att ha en mittfältare som kan skjuta!

Frågetecken:

 • Varför ut med Kagawa? Varför inte ut med Ando, in med Kagawa i mitten och upp med Rooney bredvid Chicha?
 • Vad vill Moyes ha ut av Fellaini? Och varför startade han honom inte så att han och Carrick kan hitta ett samarbete?
 • Evans och Chicha belönades för sin insats mot Liverpool med att få fortsätta. Men Smalling kastades helt ur truppen?
 • Phil Jones var faktiskt bra i pressen i rygg från sin högerbacksplats och snodde bollen flera gånger, dessutom överlappade han vackert vid några tillfällen. Men vad spelar det för roll när hans inläggsförmåga är obefintlig? Han kunde ju lika gärna lägga ut bollen till inkast.
 • Med tanke på att Fergie hade så pass stor betydelse som han hade blir det än mer sorgligt att titta tillbaka på transfersommaren. Det här laget skulle, som Moyes mycket riktigt påpekat, behöva en eller ett par spelare som går direkt in i startelvan och lyfter den. Januari blir intressant.

Klen tröst:

 • Adnan Januzajs sista tio minuter. Vilket driv!
 • Nani är, oavsett hur värdelös han är i sitt beslutsfattande, en oerhört mycket mer att ha på högerkanten än Valencia. Hela Nanis existens som fotbollsspelare gick att se under några sekunder i första halvlek. I en omställning satte han fart på kanten, petade och gick förbi, dribblade bort nästa gubbe och satte sedan ett chansskott rakt på täckande back. Bedrövlig andra halvlek dock. Som så många andra.

Epilog:

 • Vi är åtta poäng efter Arsenal efter sex omgångar. J.ö.s.s.e.s.
 • Kagawa orkar jag inte kommentera närmare.
 • Sessegnon kan göra sådana här matcher ibland. Men att Anichebe kunde skaka ett Unitedförsvar så pass mycket var så överraskande att jag ibland satt och höll andan.
 • Fan.