Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

In the middle of the Jones

filip
18 matcher. Så många har jag fått det till med Phil Jones som innermittfältare från start i United. Jag reserverar mig dock för missar i researchen. Facit:
Vinster:
Bayer Leverkusen 5-0, borta.
Arsenal, 1-0, hemma.
Fulham 3-1, borta.
Norwich 4-0, hemma i cupen.
Liverpool 1-0, hemma i cupen.
Everton 2-0, hemma.
Aston Villa 1-0, borta, gjorde målet.
Wolves 4-1, hemma.
QPR 2-0, borta.
Blackburn 2-0, borta.
Kryss:
Arsenal 1-1, borta.
West Ham 2-2, borta.
Real Madrid 1-1, borta.
Spurs 1-1, borta.
Liverpool 1-1, borta.
Förluster:
Chelsea 0-1, hemma i våras. Guldet klart, krönte med att göra självmål strax innan Rafael lekte med David Luiz.
Basel 1-2, borta. Gjorde reduceringsmålet i slutminuterna. Vidas korsbandsskadematch, som ni minns.
Bilbao 2-3, hemma. I Europa League. Hedrar honom att han dels förlorade i den turneringen, dels att han såg till att det blev 2-3.
Totalt: 10 vinster, 5 kryss och 3 förluster. 11-7 i bortaplansfavör.
Kommentar: Jones betydelse framförallt på bortaplan är stor. Av de 11 matcherna ovan har United bara torskat en, Basel, där Jones inlett på mitten av planen. Av de 18 nämnda har det bara blivit förlust i en av betydelse: Just matchen i Schweiz.
Jones är just nu före Cleverley, Fellaini och Anderson – tre innermittfältsspecialister – i en kö som länge haft stora behov av att vara både längre och spetsigare. Jones har dock något som behövs, som ingen annan i truppen uppvisar i samma utsträckning: Han har disciplin, är taktisk, han är aggressiv och kan läsa spelet. ”Add steel” kallar engelsmännen det han tillför för.  Det kan varken Cleverley eller Anderson bidra med. Vad Fellaini kan tillföra vet ingen än. Jones är i mångt och mycket än förlängning av Phil Neville och John O’Shea, som båda hängde mycket som ytterbackar och innermittfältare.
Men är han framtidens lösning på det halvdecennie långa problemet med innermittfältet? Troligen inte, med tanke på att han är mittback i grund och botten, men så länge Moyes överväger alternativa köp skadar det inte att ha den nye Duncan Edwards mitt i smeten. Men samtidigt återstår att se hur Moyes väljer att formera laget när han blivit varmare i kläderna. Kanske nöjer han sig med två ”sittande” mittfältare framför backlinjen och då kan Jones mycket väl bli kvar där en stund till.
Skulle Jones få för sig att bli en så kallad tvåvägsspelare, och plötsligt börja göra mål, skulle saker och ting sättas på sin spets.
Vi hoppas dock att han ska få chansen att inom någon eller några säsonger att cementera sin plats som mittback och så småningom ta över kaptensbindeln.
* Apropå kaptensbindel. Ponera att Vidic, Evra, Giggs och Rio är väck hösten 2014 eller 2015. Vilka har vi som kapten och vicedito? Rooney ska vi ju aldrig vara säkra på stannar. Fletcher lär knappast komma tillbaka.
Förslag mer än Jonny Evans och RvP? Jones lär vara rätt nära i alla fall redan då.