Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

How did it come to this?

bye
Människor är vanedjur. Vi är utomordentligt skickliga på att ställa om och anpassa oss till nya situationer. Därför var de flesta av oss efter några veckors rehab vänligt inställda till att David Moyes tog över, trots att ingen av oss godtagit Alex Fergusons letter of resignation. Vi är också, tror jag, i en vettig majoritet som anser att det vore vansinne att sparka David Moyes i dag eller i morgon.
Tyvärr är det också lätt att vänja sig vid att förlora matcher på Old Trafford. Det är en obekväm känsla när man efter 1-2 hemma mot Swansea INTE blir galen av frustration och ilska och vill sparka sönder tv:n. So how did it come to this?
Det finns ingen given förklaring. Det är inte så enkelt som att påstå att det bara är för att Fergie lämnade. Det är en mix av många anledningar där de främsta är dessa:
1) Glazers. Oavsett vad som sägs om att skulden minskats och blablabla så är faktum att United inte är med på banan längre, vilket vi om inte annat såg i somras. Var e mittfältarna, liksom?
2) Felköp. Fergie och United har ofta varit oerhört lyckade med köp, men de senaste säsongerna har dyra inköp inte alls lyckats. Bebé (£7,4m), Wilfried Zaha (£15m), Shinji Kagawa (£12m) Marouane Fellaini (£27,5m), Ashley Young (£17m) är direkta misslyckanden sett till pris och förväntningar.
3) Truppen. Den som lämnades över av Alexander. I ärlighetens namn kan vi inte påstå att den glittrar. Visst, den har bredd som få andra i ligan, men den saknar samtidigt spets och nyckelspelare som Evra, Vidic, Rio och Carrick börjar bli till åren. Och när andra lag, som city och Arsenal, träffar rätt med sina jättevärvningar är det inte konstigt att vi halkar efter.
4) Skador. Med friska Carrick, RvP, Rafael och Rooney i laget genomgående hade vi garanterat legat ett par placeringar högre upp i tabellen.
5) Nya coacher. Moyes gjorde rätt som plockade in nya gubbar, men med nya tränare kommer nya idéer och det blir en enorm omställning som tar tid att sätta. Speciellt om den föregående huvudansvarige varit där i nästan tre decennier.
6) Spelarnas attityd. Det brinner inte direkt ur ögonen på grabbarna och det är både upp till dem själva och till Moyes att skapa den glöden. Mest upp till dem själva så klart. Det SKA brinna av stolthet VARJE gång en fotbollsspelare springer ut för match med Uniteds logga på hjärtat. Som Fergie sa till spelarna i sitt avskedstal: ”You know what it means to everyone here. And don’t ever let yourself down, the expectation is always there”.
Snabba tankar, snabbt skrivet från ett par darrande händer.
Nu till det senaste debaclet på OT.
På gränsen till finemang:

 • Büttners inlägg till 1-1 och hans brytning i andra halvlek. Det gäller att hitta detaljer här.
 • Hernandez behövde det där målet.
 • 90 minuter på Darren Fletcher som spelade som vore han Michael Carrick fram till Fabios utvisning.
 • Tompa Cleverley kan gå med huvudet hyfsat högt.

Döden i grytan:

 • NOLL FUCKING AVSLUT på mål efter paus. Pinsamt lamt.
 • Büttners nivå. Från Beckham till Bebé på inläggen.
 • Jag höll länge en fana för Andersons framtid på Old Trafford. Den gav jag upp förra säsongen. Nu har jag hoppats på Shinji Kagawa i en och en halv säsong och tålamodet börjar tryta. Men han får våren på sig. Och då får han se till att gå en hel match utan att ramla av nothing at all.
 • Matchen i stort. Det gick inte att skaka av sig känslan av att det var ett möte mellan två mittenlag. Vilket det ju var.
 • Beslutet att bänka Carrick. Vad handlade det om? Ska han spela mot Sunderland på tisdag i stället alltså, är det en viktigare match?

Crazy:

 • Fyra förluster på sex senaste på Old Trafford. Och det är inte så att det är några motståndare som varit utspelade och stulit några segrar. Icke.
 • Försvarsspelet ibland är på Championshipnivå. På segermålet var det bara att springa förbi en spelare som gjorde sin första 90-minutare på 13 månader och lyfta in bollen till den ende lagkamraten som gick att hitta i straffområdet och vips så är matchen vunnen.
 • Fabio. Han avslutade i alla fall sin Unitedkarriär på ett minnesvärt sätt.
 • Hur ofta var inte Antonio Valencia felvänd med boll idag? Och hur många gånger träffade han rätt med sina inlägg? Framförallt: Hur många inlägg slog han?
 • Dessa insläppa i slutminuterna är något vi får försöka utrota. Det hör inte till. Lika lite som att Liverpool ligger före oss i tabellen.
 • Büttner har nu fler assists än samtliga innermittfältare i United skrapat ihop tillsammans efter drygt en halv säsong.

Epilog:

 • Moyes är som bekant den som gillar att bryta sviter, fast han har missförstått åt vilket håll de ska brytas. Swansea hade inte besegrat United på 32 år.
 • Apropå sviter så är Moyes längsta obesegrade sådan på Old Trafford någon månad, typ. Jag längtar tillbaka till tiden då Fergie kunde stänga Old Trafford i 18 månader som mellan 3 april 2010 och 23 oktober 2011.
 • city spelade tidig match i går – spelar cupsemi på onsdag. United spelade sen match i dag – spelar cupsemi på tisdag. Logiskt.
 • Rio Ferdinand haltar ytterst sällan av skadad. Men det här känns signifikativt för hans säsong. Kan vi ha sett det sista av Rio? Vore ovärdigt. Med backspegel tillgänglig hade det givetvis varit bättre att avsluta med ett segermål i Fergies sista OT-match.
 • Varför såg Moyes ut som om hans dvärgvädur just avrättats när Chicharito kvitterade?