Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

”Vi kan spela ihop, I promise”

juans
11 dagar kvar av januarifönstret och noll spelare in om vi bortser från några lån som återvänt (vilket nog kan ses som värvningar av vissa). Det luktar bannemej inte några affärer heller och det är ingenting annat än en fet skandal om det blir så. Argumenten att det är för dyrt, det finns inga tillgängliga och blablabla … nope, de håller inte. Spelare finns. Spelare går att köpa i januari. De går inte att handla i februari, mars, april eller maj. United har gjort dealer i januari tidigare: Saha, Evra, Vidic med flera.
11 dagar.
David Moyes har tagit in Marouane Fellaini. Det är den enda spelare som är ”hans”. Ett getöga på andra topplag, deras tränare och deras första transferfönster visar på en väsentlig skillnad i uppbackning från ägarna:
Mancini, sommaren 2010: 
David Silva, Jerome Boateng, Yaya Touré, Aleksandar Kolarov, Mario Balotelli, James Milner, Edin Dzeko. £155 mille. Och då hade city spenderat över £120 mille säsongen innan. 
Mourinho, sommaren 2005: 
Carvalho, Kezman, Drogba, Tiago, Jarosik, Ferreira: £73 mille. Och då hade Chelsea spenderat över £140 mille säsongen innan.
Manuel, sommaren 2013:
Negredo, Jovetic, Fernandinho, Navas …
Det ger lite perspektiv på Moyes situation i United. Nu är ju inte köp per automatik recept för success, men får man de (potentiella) världsspelare man vill ha underlättar det avsevärt. Samtidigt vet vi ju inte om det är
I går kväll började det åter snackas om Juan Mata och en summar på £37 mille nämndes. Jag är så desperat efter en injektion i truppen att jag skulle tycka £57 miljoner var ett vettigt pris för Mata. Var han ska spela? I förstaelvan så klart. Mata, Januzaj och Rooney bakom RvP kan inte fungera sämre än Valencia, Kagawa och Young bakom Welbeck. Det är omöjligt. Precis som med Özil anser jag att Mata är en spelare man köper först och hittar en plats åt sen. Jag är inte rädd för någon Verón-repris, för nu spelar inte United en rak 4-4-2 längre utan de tre bakom strikern kan röra sig fritt och eftersom dagens spel, med boll ut till vingarna, gått helt i baklås vore det idé att prova att komma till avslut på andra sätt.
Nu är det uppskattningsvis 5 procents chans att spanjoren kommer, av flera anledningar.
It’s the hope that kills you.
* Manchester Uniteds trupp innehåller i dag fyra genuina ytterbackar Patrice Evra, Fabio, Rafael och Alexander Büttner. Två av dem är bra nog för Premier League. Två är det inte. Det är de enda positioner i laget där United inte har fullgod backup. Långtidsskador på Evra och Rafael skulle innebära att Fabio-Büttner blev de enda skolade ytterbackarna i klubben. Och så kan vi ju inte ha det.
Det har snackats mycket om vänsterbacksplatsen och det med rätta med tanke på att Pat är 33 i vår och passerade zenit för fyra år sedan. Han blir med stor sannolikhet ersatt, fast först till sommaren. Högerbacksplatsen har det dock talats tyst om, men det kanske är dags att ändra på det. Inte för att Rafael är för dålig, men just för att backupen är det. Finge jag bestämma skulle varken Chris Smalling, Antonio Valencia eller Phil Jones göra en minut till där. Men eftersom Rafaels glaskropp klarar max runt 35 matcher per säsong – till skillnad från Evras runt 50 – vore det ju maximalt att kunna ha en fullgod ersättare när brassen kör rehab. Att en klubb av Uniteds storlek använder mittbackar och ytterfältare på hb kan inte vara riktigt.
Därför slog hjärtat lite snabbare när jag för första gången såg rykten om Seamus Coleman till United häromdagen. Högerbackar av hög klass växer inte på träd och Coleman är en av PL:s bästa och i hyfsat rätt ålder (25) för att kunna utvecklas ytterligare i ett annat mittenlag.
* I går skrev jag att vi går mot en 63-poängssäsong om vi fortsätter i det inslagna spåret.
Gissa hur många poäng Everton tog i fjol?
Yep. Moyes har inte riktigt lämnat Goodison än.
* Går vi till final i ligacupen får sexan i ligan en Europa League-plats. Usch. Jag AVSKYR verkligen Europa League. Jag hade gillat det mer om turneringen fortfarande kallats Uefacupen. Då hade jag till och med kunnat vara pyttelitet exalterad eftersom det är en cup som United inte vunnit.
Men nu är det alltså fjärde- eller sjundeplats som gäller för att slippa förnedringen. Och regarding fjärdeplatsen skulle det nästan kännas som en lyckad säsong om Moyes skulle lyckas knäppa Rodgers gäng på CL-platsen. Det får han använda som motivation.