Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Everything. Everyone. Everywhere. Ends.

kajko
En ny dag randas. Manchester United genomgår en reningsprocess. Det är ingenting bossen hymlar om: ”I am going to get better players in” och ”I have given every player the opportunity to play and show what they can do. We have had a pretty good chance to have a look at it. The players have to perform. If they want to be here and making sure they have a jersey, they have to show it in the games” är statements som skakar omklädningsrummets grundvalar. Nu är det inget skämt längre, nu kan man inte sura över att Alexander är borta och att det kommit in en ny man med nya idéer och tro att man får fortsätta bära den röda tröjan utan större ansträngning. Så här ser det ut i fotbollsvärlden, i brevbärarvärlden och i slakterivärlden. Ny boss – nya förutsättningar.
Everything. Everyone. Everywhere. Ends.
Manchester United går alltid vidare, det är bara strukturen som förändras. Arbetarbina dör och föds, men drottningen består. Alex Ferguson la grunderna med sina inköp av Smalling, Jones, DDG samtidigt som han slussade fram Welbeck, Cleverley och Rafael. Sen ville han inte göra mer, han arbetade plötsligt på transfermarknaden efter devisen ”no value” och helt plötsligt lämnade han över ett omklädningsrum nästan helt befriat från det essentiella i fotbollen: mittfältskvalité.
David Moyes försökte direkt åtgärda det i sommar – märkligt nog såg han det hans företrädare aldrig såg – men misslyckades med Thiago, Fabregas, Khedira, Herrera med flera med flera med flera. Han har fortfarande inte satt trepoängaren i korgen, men han gjorde det som behövdes i januari: Han plockade in en superstjärna för att ge det avdomnande omklädningsrummet en välbehövlig roundkick i fejset. Och så när Mata presenteras för en halvchockad värld drämmer han till med ”There will be more players like Juan in the future, no doubt about that. ” Nu, om jag vore spelare i United, skulle jag bli halvt panikslagen om jag hade hört det. Tyvärr är det säkert några av dem som antingen redan bestämt sig för att skita i det fram tills sommaren, alternativt redan fått reda på att de kommer att säljas, men stoltheten borde ändå finnas kvar ända tills den dag karriären tar ett kliv nedåt på trappan. Att fortsätta prestera i upptuggade, trötta fotspår även under våren innebär att spelare som Rio, Evra och Nani knappast går ut on a high och det solkar trots deras enorma framgångar med United ner vår minnesbild av dem.
Jag hoppas att jag har fel och att även de marginaliserade lirarna får en skjuts av att se världens trevligaste person i omklädningsrummet dag ut och dag in. Men jag tvivlar – det kan vara alldeles för sent.
Så då till den förestående utstädningen av nuvarande A-trupp: Rio Ferdinand och Ryan Giggs slutar förstås till sommaren. Stand-in-boss Wayne Rooney lär få ett eget kapitel om han nu inte kritar på en förlängning. I övrigt tänker jag mig följande med nuvarande trupp, med reservation för att jag ändrar mig till sommaren. Och jag går inte in spelare för spelare i dag, det väntar jag med till våren.
BEHÅLLS
Målvakter: DDG, Johnstone.
Försvarare: Rafael, Evans, Jones, Vidic, Smalling.
Mittfältare/anfallare: Mata, Carrick, Welbeck, RvP, Fletcher, Cleverley, Fellaini, Powell, Januzaj.
Totalt: 16 spelare. Inga konstigheter alls här. Möjligen att några protesterar mot Cleverleys inclusion, men då svarar jag: Truppspelare och blivande kulturbärare. En vänsterback – eller två? – och en högerback behövs. Liksom en mittback. Och två innermittfältare. Och en ytter. Och kanske en anfallare. Det lär HÄNDA saker i juli. 
TÄNK ÖVER
Målvakter: Lindegaard, Amos.
Försvarare: Evra, Keane, Varela.
Mittfältare/anfallare: Kagawa, Nani, Hernandez, Henriquez, Valencia, Zaha, Lingard, Keane, Cole.
Totalt: 14 spelare. De som ligger i den främre delen av farozonen lär vara Kagawa, Nani och ungdomarna. Hernandez, Evra och Zaha kan nog snarare själva ta beslutet att de vill lämna. 
SÄLJS/BORTVRÄKES
Macheda, Young, Büttner, Anderson, Bebe, Tunnicliffe.
Totalt: 6 spelare. Givna ex-Manchester United-spelare i september 2014. I alla fall i min värld. 
 
Your thoughts, boys and girls?