Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tuesday-snuttar

andowlove
Andersons utspel häromdagen om att framförallt han och Nani var sugna på nya utmaningar efter lång tid i United förvånade många. Men den visade också samtidens sämsta sorts sportjournalistik.
Det visade sig vara bluff. Han hade inte alls snackat om att ”flera spelare vill lämna United”. Det var helt och hållet påhittat och det borde vi ha anat när det inte direkt fanns en källa till uttalandena utan det svävande ”reports in Italy”. Vi hade även Aftonbladets groda häromdagen angående Kim Källström. Jag som varit journalist ända sedan det förra millenniet har också gjort mina misstag och vet att det är lätt att låta bli att trippelkolla när det är bråttom. Och bråttom är det med tanke på den enorma konkurrens som existerar på den allt hårdare och samtidigt tunnar journalistbanan.
Fler och fler sådana här falska citat skapar dock fler och fler cyniker. På gott och ont. Förhoppningsvis lär man sig att kritiskt granska framförallt citat som inte har någon källa. Samtidigt är det viktigt att man inte drar alla medier och journalister över en kam. Precis som i alla yrken gör de/vi både bra och dåliga saker.
* Kul att många uppskattade min text om Moyes, vingspelet och hörnfegspelet med mera häromdagen. Me like you readers! Inte för att ni stryker medhårs, utan för att ni läser och har åsikter. De behöver givetvis inte vara samma som jag har. Det är kul med mothugg också, i alla fall när de är argumenterande.
Apropå den såg jag statistik i dag om Uniteds centrerade spel jämfört med tidigare säsonger. Statistik som befäster det jag skrev angående Moyes förkärlek för vingarna:
09-10: 30% (5 i PL)
10-11: 29% (11)
11-12: 30% (6)
12-13: 28% (8)
13-14: 24% (20)
Ingen Carrick under stora delar av säsongen – och ur slag när han väl lirat – och Scholes ute ur bilden bidrar förstås också till att sifforna ser ut så här. Men vår nye coach diggar som sagt kantspel.
* Jag hade missat att Moyes gamle lille huvudspelsjätte Tim Cahill hyllat Unitedmanagern för någon vecka sedan. Väldigt fina ord från australiern som befäster uppfattningen att Moyes fortfarande kan vara rätt man på rätt plats:
”Any manager going to a new club is going to take time to adapt – notwithstanding injuries to a player like Robin van Persie – but the club has identified his qualities, they know what he’s achieved and can see the bigger picture. What makes Moyes such a good manager? He has a wonderful ability to get the best out of players. Look at the courage of playing Adnan Januzaj, an 18-year-old, when the pressure is on. He’s found another level in England striker Danny Welbeck, as well.”
Den här underbara förmågan att få det bästa ur spelarna hoppas vi få se mer av nästa säsong.
Cahill fortsätter:
”Look at my scenario: I’m no world beater but he got the best out of me. Staying back and doing crossing sessions with him, working on my movements, being in the video room going over players with me, analysing teams, having the sheets for the players I’m playing against.”
Taktikern och analytikern Moyes dyker upp igen där.
”I’ll never forget the time he and his staff invested in me. He always told me to be the best I can be – I remember at a certain point he started playing me as a striker and he turned to me and said: ”I’m not going to buy a striker”. I thought: what! He said: ”you’re going to be the striker”. And I played 10-15 games, scored loads of goals and he left me there.
People need to just look at the bigger picture. People might sometimes think I’m biased – but look at what was created in eight years at Everton. We did some pretty amazing things at that club.
I back him to do the same at his new Theatre of Dreams.”
We’ll take your word for it, Timpa!
* Manchester United annonserade i att de som väntat tänker åka på en USA-turné i sommar. Hur det blir, vilka matcher som ska spelas och när, beror – brrrr – på om det ska spelas något EL-kval istället. Uschanbuschan.
Apropå sommaren så ska det oavsett EL-qualifiers spelas ett VM och där lär vi ha ett gäng lirare med:
Givna:
Evra, Valencia, Mata, Rooney, Hernandez, Nani, Carrick, Welbeck, RvP, Kagawa, Fellaini.
Har chansen:
Smalling, Jones, Cleverley, Zaha, Januzaj, Henriquez.
Åker inte:
Giggs, Rio, DDG, Evans, Lindegaard, Vidic, Young, Fletcher, Büttner, Kiko, Powell, Bebe, Varela, Lingard, Amos, Keane.
Kort reflektion av det jag själv skrev alldeles nyss: Det märkligaste här är förstås att Spanien måste få skador på minst två målvakter för att DDG ska åka med: Casillas, Valdes, Lopez och Reina ligger samtliga före i hierarkin. Zaha – han gjorde en ass, inte två senast – kan via en kanonvår i Cardiff skaffa sig ett dark horse-läge.
Jones Erlingmark-egenskaper gör att han bör ligga före Smalling i Roys tankar.
* Saknade plötsligt i dag inte bara en härförare av Keane-typ utan även en Bryan Robson. Tänk att få se ett sånt här mål i United av i dag:

Svårt att föreställa sig va?