Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Nära point of no return

skammen
Om vi inte ska beskylla David Moyes för mycket av Uniteds decline under säsongen ska vi med samma logik inte heller hylla Alex Fergusons input på Uniteds framgångar.
Det är klart att Moyes, precis som andra chefer, står som ytterst ansvarig för det som händer i klubben (nu bortser vi från Glazyrerna som alltid är skyldiga) även om det inte är han personligen som står för insatserna på planen. Så är det, så har det alltid varit och så kommer det sannolikt att vara även då du och jag lagt oss ner med näsan i vädret för sista gången.
Nu är vi nära en point of no return för Moyes och hans status i klubben. Inte hans närmaste framtid, märk väl. Det finns ju ingen säsong kvar att rädda, varken för honom eller för en eventuell ersättare. För även om United lyckas eller misslyckas med att vända mot Olympiakos – vilket jag i går krävde – så är det givetvis så att en kvartsfinal är lika med stopp. Att tro att United ska kunna slå ut Barca, PSG, Dortmund, Bayern, Chelsea, Real eller Atlético över två matcher ser i dag helt befängt ut.
De första ryktena om att Moyes skulle ha sparkats dök upp i dag på twitter (grundlösa påståenden) och det får anses som en framgång att han lyckats hålla dem stången ända fram tills nu. Han kommer givetvis att stanna till i sommar – minst. Jag har hela tiden vidhållit att han får två säsonger på sig att visa vad han vill, hur han tänker spela och med vilka spelare han tänker spela. Men tålamodet sätts på hårda prövningar efter gårdagen, som dock inte på långa vägar var det sämsta jag sett United spela, och det värsta är att jag fortfarande inte ser någon idé. Jag ser ett gäng internationella, enorm meriterade och välbetalda spelare försiktigt, långsamt och till synes helt planlöst irra omkring och sakta, sakta passa bollen mellan sig. Gärna i sidled eller bakåt. Helst utan att mer än en eller två spelare rör sig samtidigt. Lite som första gången de provar en ny övning på träning och är osäkra på om de gör rätt.
Är det så att Moyes också gett upp säsongen? Har han insett att hans filosofi inte passar på det här laget så han ger fan i det? Nej, så infantil och uppgiven är man inte på den här nivån. Men vad är då svaret på frågan? Varför ser vi ett Manchester United förlora på det här sättet, till synes utan minsta känsla för taktik? Jag var i går inne på en konspirationsteori, att han väntar med att sätta samman ett superlag till hösten. Dels för att då få rätt förutsättningar, spelarmässigt framförallt, och dels för att ingen förväntar sig det. Det vore oerhört intressant och framförallt unheard of.
Men när Robin van Persie börjar gnälla på att spelare springer i hans luckor, spelare som han lirat med i ett och ett halvt år, förstår vi att spelarna inte förstår vad de gör. Det kan aldrig båda gott och att det pyr av missnöje i omklädningsrummet är ingen vågad gissning. Det är snarare ett konstaterande. Men både de, Moyes och vi vet att Operation Utrensning börjar så fort sista bollen är sparkad i maj. Jag skulle inte bli förvånad om uppemot tio man försvinner ur A-truppen. Så på det sättet spelar det ingen större roll för skotten att Rio & co ogillar honom och hans partners in crime. De kommer ända att sparkas ut eller flytta självmant. Att ett förlorat omklädningsrum skulle sänka Moyes i det här skedet tror jag inte för ett ögonblick på. Men det underlättar inte slutdelen av säsongen, vilket dock medför fördelen att vi faktiskt kan kämpa oss ner till åttondeplatsen och undvika Europa League.
Den här sommaren blir den mest avgörande på tio år för Manchester Uniteds del. Förra året var ett enda stort misslyckande på den fronten och med eftertankens kranka blekhet kan vi i dag konstatera att det satte ribban för hela säsongen. Ett misslyckande till är otänkbart.
Som det ser ut i dag är det inte många i världen, kanske bara ett par hundra miljoner av oss, som skulle betro Moyes med varken 1 eller 2 miljarder kronor att köpa spelare för i juli och augusti. Speciellt inte om han inte vet hur han ska spela. Hur ska han då veta vilka han ska köpa? Eller har han ingen plan? Ska de fortsätta se ut så här, fast med andra, dyrare mercenaries? Då kan vi lika gärna sparka ut 20 man och bara flytta upp killar från U21 och U18.
* Lite tid över för ovanlighetens skull, så jag gick tillbaka och tittade på vad Moyes sagt efter The Infamous 12 hittills:
1) Liverpool, 0-1, september 2013 – orättvist
”I thought we played very well from the start.”
”I always knew it was going to be a tough ask.No matter if Sir Alex was sitting here playing these games. It’s undoubtedly a very big fixture for both clubs and Chelsea was also a very big fixture. I think we’re coming out of these three games with not as many points as we’d like but have shown we’re in reasonably good shape. It’s maybe a little unjust that we are not up there towards the top of the championship.”
2) city, 1-4, september 2013 – truppen är riktigt stark
“I just told the players it the way I would have told players at any other club if I don’t think they are doing it. They are good players, good pros, and they know when they’re bang at it and when they’re not. We’ll make sure we react.”
”There was no reason for us not to perform well today, but it’s one game, there are plenty more to come and plenty of time for us to try to fix it. I think our squad is really strong”
3) West Brom, 1-2, september 2013 – måste försöka bli bättre
“I don’t think the midfield was just the one department where you’d say we were lacking. I think it would be unfair to say it was any [specific area]. It was the whole thing, we were lacklustre in nearly all the areas. So we’ve got to try and work on it and improve. We’ve just not played that well. We should be scoring more from open play.”
“I think we said at the start it could be a topsy-turvy Premier League season, and it may well prove to be that.”
4) Everton, 0-1, december 2013 – otur
”We are very disappointed. We didn’t take a couple of chances that we had – we needed a bit of good fortune, but one or two things hit the post and Tim Howard made one or two saves.
5) Newcastle, 0-1, december 2013 – hyllade inställningen
”The one thing they did from the off was to try to make it happen. They were all committed and trying to win the game but we lacked that final bit of quality at the end or the final pass in the final third or a little bit of luck if something had broken and gone in.”
6) Spurs, 1-2, januari 2014 – domarens fel
“It was scandalousIf you follow through on a player anywhere else on the pitch with your foot high, it would be a sending-off and a red card. You couldn’t do that anywhere else. The goalkeeper comes out, Ashley Young gets the ball before him and he follows through. It’s an incredible decision which didn’t go our way.In fact, it’s probably one of the worst I’ve seen.
“That is a stonewall penalty kick. If that isn’t given as a penalty kick, I don’t think we will get any more in the league this season. You can’t give him the benefit of the doubt at all. It’s reckless, it’s late, it’s in the penalty box. I don’t know what else you can say.”
7) Swansea, 1-2, januari 2014 – orättvist och det SKA bli bättre
”We don’t come away thinking we deserved to lose – but we did. It has been a tough start. I am disappointed we have not won more games but it will change I have no doubt about that.”
8) Sunderland, 1-2, januari 2014 – domarens fel
”We had a player booked for the same challenge the other day, for doing the same thing. It’s up to the referees, they’re making their minds up. It looks as if we’re having to play them as well as the opposition at the moment. It’s really terrible, it really is, we’re actually beginning to laugh at them.”
”We just need to keep going, we didn’t do an awful lot wrong. We conceded a terrible first goal from the free-kick, but it was never a free-kick, it was our free-kick.
 9) Chelsea, 1-3, januari 2014 – spelade bra och hade otur
”We did not deserve to be 2-0 down at half time. We had a little bit of bad luck with the first one but we can’t blame anyone else but ourselves for the other two.”
”I thought we played well in parts of the game. We played well at the start, we just missed the clinical finish. We will keep going. We showed a lot of good things today. There is a progress we have to make and improve all round and myself and the club will try to do that.”
10) Sunderland, 2-1 (strafftorsk), januari 2014 – felbeslut
”A lot of games this season we have played well and not had our rewards. We didn’t really deserve anything tonight with how we played. When we had the moments and chances to get a second goal, we made the wrong decisions or didn’t finish it off.
11) Stoke, 1-2, februari 2014 – spelade bra
”It was our own fault we didn’t take our chances, we contributed to our own downfall there, but I felt there was not an awful lot we didn’t do well.”
12) Olympiakos, februari 2014 – ska försöka vända
“It was a really poor performance. We didn’t get going from the start. We didn’t deserve anything from tonight. I have to say I don’t think we were two goals worse off in the game.”
”We’ll do everything we possibly can to reverse the 2-0 defeat tonight. We’ll put it right, we’re determined to put it right and we’ll have opportunities to do that in the coming weeks”
 
Jag vet inte vad jag ska säga om det, mer än att jag tycker synd om honom. Och det är få människor som vill bli ynkade.