Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The time has come

IMG_3965
 
IMG_0337
Dagens Industri (!) i går, Peter Wennman i dag.
David Moyes är dock sannolikt lyckligt ovetande om att svensk media puffar för hans avsked. Men det är samtidigt ett tecken i tiden när till och med svenska ekonomitidningar kommer fram till att det bästa sättet att skapa glädje för både aktieägare och supportrar är att focka skotten.
Att Wennman är inne på samma linje är inte lika överraskande. Det har han varit länge, redan i höstas skrev han att Fergie skulle vara tillbaka innan jul. I dagens Sportbladet historieförvanskar han med påståendet ”jag har hela säsongen stått på visa-tålamods-folkets-sida” – inte heller det överraskande. Men han är också inne på samma linje som jag varit de senaste veckorna (kanske smygläser bloggen?) om Moyes och hans avsaknad av spelfilosofi som dels är applicerbar och dels framgångsrik på Manchester United.
”Moyes är helt enkelt inte bra nog” skriver Aftonbladets egen Big Sam.
Klart är i alla fall att höjdarna ovanför och bredvid Ed Woodward inte kommer att kunna ge Moyes 2 miljarder i transferbudget om United avslutar på inslagen och väg och vinner var fjärde match. Oavsett förtroende hos ägare och pampar skulle inte den viktigaste faktorn i kråksången – fansen – acceptera det. Vi/ni/de som fortfarande är beredda att ge den gamle Celticspelaren ytterligare tid blir färre och färre för varje match som går. Vanliga argument hos oss  Moyesanhängare är ”Vem skulle göra det bättre?” eller ”Att sparka honom nu skulle inte hjälpa”.
Men det är ju precis som motsatsen bara hypoteser och spekulationer. Moyes kan ju fortfarande vinna varje match och ta United till CL-titel och fjärdeplats i ligan, rent teoretiskt. Och då skulle förstås ingen annan kunna göra det bättre under våren. Nu lär ingenting av detta inträffa med tanke på den avskyvärda fotboll som Moyes version av United bjudit på de senaste halvåret.
Om vi ändå leker med tanken att Glazyrerna får nog av Fergies val redan till sommaren (vilken käftsmäll det skulle vara för Alex!) – vem skulle då faktiskt kunna göra det bättre? Och då tänkte jag realistiska val, alltså inte galningen i Chelsea och filosofen i München. Jürgen Klopp, Louis van Gaal eller Michael Laudrup? Fabio Capello? Diego Simeone? Så långt är jag beredd att gå än så länge. Namedropping får räcka, vi får se var landet ligger efter WBA, Liverpool och grekerna igen. Tre förluster där och jag är rädd att Moyes är en dead man walking, trots att säsongen egentligen redan är slut.
Den värsta säsong jag upplevt som Manchester United-supporter. För oavsett om det gick sämre i slutet på 80-talet var inte förväntningarna i närheten av hur de är i dag.
* 27 till 22 till 22 till 10.
Det är Javier Hernandez cv över startade matcher i Manchester Uniteds tröja under hans fyra säsonger i klubben. Han hade nog själv helst sett att den raden lästes från höger till vänster i stället för tvärtom. Men så ser det de facto ut. Med max 14 matcher kvar av säsongen kommer han givetvis inte i närheten av 20 starter under 13/14. Och ska han fortsätta på något barnsligt, löjeväckande Wilfried Zaha-sätt underminera klubbens tränare på Instagram även under våren så säljs han oavsett coachbyte eller inte till sommaren.
Chicharito har då två år kvar på sitt kontrakt och som 26-årig, erkänd målskytt är säljläget det ultimata för United. Rimligen borde man kunna få £12-13 miljoner för mexikanen, vilket skulle vara det dubbla mot vad Fergie betalade för fyra år sedan. Jag kan för allt i världen inte föreställa mig att han har någon lust att stanna på bänken när han skulle få starta i princip varje match i ett lag med lite mindre namnkunniga anfallare i sin besättning.
* Tom Cleverley är en medelmåttig spelare med Manchester United-mått mätt. Han kan blixtra till, då snackar vi med Manchester United-mått godkända insatser, men är alltför ofta underwhelming i sina framträdanden. Det har dock räckt tillräckligt långt för att ge britten 13 landskamper. Det är inte många promille människor med engelskt medborgarskap som nått så långt.
Nu har någon idiot startat en namninsamling för att stoppa Clevz från att få åka med till VM. Det kan vara det mest idiotiska jag sett i liknande sammanhang sedan Bladet kampanjade för Kim > Anders i VM 2006. Jag skulle ha förstått det om han likt MFF-spelaren blivit dömd för sexbrott eller om han varit den hustrumisshandlande anfallaren som Hamrén slängde in på planen på Friends. Men så är det inte. Clevz ger ett genomtrevligt och Beckham-esque intryck.
Problemet för Tom Cleverley är att han blir uttagen att spela i Manchester United och i England. Det är inte hans fel, det är Moyes och Hodgsons. Och ska någon gnälla på hans insatser så är det Manchester Uniteds fans. För i en startelva i England i VM kommer han ändå inte att vara, så namninsamlaren kan vara lugn. Och försöka se sig själv i spegeln.
* Värt att upprepa igen kanske: Oavsett om Moyes förlorar de tre-fyra-fem kommande matcherna så kommer han att få vara kvar till sommaren. Det garanterar jag.