Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Berg > Rooney-RvP

bergius
Och så är Marcus Berg med och utklassar Olympiakos på bortaplan. Samma vecka som Wayne Rooney, Robin van Persie och Ashley Young inte ens varit i närheten av att göra det. Ett av Alex Fergusons många favorituttalanden var ”we always do it the hard way” och den inställningen har Moyes tagit till sig och fyrdubblat innan han installerade det i spelarna inför säsongen.
I vår spellediga helg vann Everton, Tottenham och Liverpool medan Uniteds andre huvudtränare tog hem en titel på Wembley. Vårt hopp för att undvika Europa League-förnedringen – som Fergie var först med häromåret – står nu sannolikt till att låta Newcastle passera oss. Och med Liverpool, city och Everton kvar att möta för Uniteds del lär det inte bereda några större bekymmer att fixa en åttondeplats.
Oavsett om det blir plats sju eller åtta – och det lär det bli – så blir det Uniteds sämsta placering i högstaligan sedan 1990. Det var samma säsong som jag såg pojkarna live för första gången. Pappa och jag åkte – båt! – till London och bevittnade när Gary Lineker stänkte in två bakom Jim Leighton och puttade ner Fergies mannar till 14:e plats. ”Don’t worry lad, they’ll win the cup” sa en empatisk Spursfan i katakomberna på White Hart Lane efteråt.
Det gjorde dom.
Och sedan dess har det gått (om vi räknar Charity Shield, och det gör vi helt godtyckligt här) TVÅ säsonger utan titlar för United: 2001-02 och 2004-05. Räknar vi bort CS kan vi lägga till 1994-95 och 2011-12. Det är ju oerhört. Speciellt med tanke på att innan Lee Martin sparkade hem FA-cupen i omspelet på Wembley så hade Uniteds trofésvep sedan Europacupfinalen 1968 endast omfattat ynka tre cuptitlar. På 22 år. Ja, och så en division 2-serieseger förstås.
Tänk förresten, att när vi gav bort titeln i sista omgången 1995 och slutade tvåa så exkluderade det United från Champions League-spel. Såna var reglerna på den tiden: Bara mästarna spelade i Champions League.
Äh, nu lägger vi nostalgin åt sidan och fokuserar på nuet. Och med nuet innebär det att det är fem dagar kvar tills nästa besvikelse match. West Bromwich borta är en av få sviter Moyes har kvar att radera ut. United har inte torskat i ligan på The Hawthorns sedan 1984. Uniteds ligacuplag – med Paul Tierney, Danny Pugh & co – var där och förlorade en sväng 2003, men annars får vi alltså gå tillbaka till Big Rons tid som manager.
WBA, utan Mackan Rosenberg nowadays alltså, slåss för glatta livet för sin överlevnad i Premier League. Samtidigt har ju United visat allt annat än fajterinstinkt så i mina ögon är det här upplagt för hemmavinst. Varje gång det vankas ny match börjar jag tänka positivt, någonting i stil med ”äh, men nu måste det ju lossna”, men i takt med att veckorna rullat iväg och förlusterna radats upp så har de tankegångarna avbrutits allt snabbare.
Baggies har vunnit 1 av sina 18 senaste matcher. Också oerhört oroväckande.
Laget i måndagens bloggskalle:

DDG

Rafael – Evans/Jones – Smalling – Evra

Carrick – Fellaini

Januzaj – Rooney – Mata

RvP

* Anderson har funnit sig väl till rätta i Florens. Fortfarande ingen 90-minutare.
Skärmavbild 2014-03-03 kl. 15.44.11
Och av de nio mål Fiorentina gjort sedan Anderson började involveras så har brassen varit på planen vid … ett.
* Wayne Rooney har spelat 568 minuter fotboll under 2014. Han har bidragit med en poäng, målet mot Palace.
Robin van Persie har spelat 489 minuter fotboll under 2014. Han har bidragit med fyra mål. När vi ser dessa hårda fakta kan man lite till mans undra om holländaren surar lite över sitt kontrakt i jämförelse med Scouserns. Solklart är i all fall att det är något som gnager inuti Bouchras make.
* Sist: Jag är fortfarande nyfiken på vad spelarna tycker om Steve Round.