Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Sure RvP och hans fenomenala stats

fanpörsie
WBA har inte förlorat med mer än 0-3 på The Hawthorns sedan ett visst Manchester United vann där med 5-0 2009. Ändå har fansen högre krav. That’s United for you. Okej, gårdagen var inte en fantastisk propagandaaktig Manchester United-maskin som dundrade igång, som på Ronaldo-Rooney-Tevez-tiden, men det har hänt en hel del på vägen den här säsongen.
Med 2013-14-mått mätt var gårdagen en toppinsats, sett till helheten. Det darrade aningen efter Rooneys 2-0, det hör till dagens United, och ibland var anfallsspelet handbollsuppställt och stereotypt. Men – och det här är ett viktigt men – på det stora hela var det här ett Manchester United of old. Det är inte bara att åka till Hawthorns och plocka tre poäng på beställning, ens när man är i form. WBA är och var i usel form, men hade sex raka utan förlust på hemmaplan inför gårdagen. Bland de som bara fick en pinne med sig den senaste tiden hittar vi både Everton, Liverpool och Chelsea.
Så vi ska inte underskatta betydelsen av – och skickligheten i – Uniteds vinst i går. Men allt är förstås förgäves om vi får se det gamla spelet, ointresset och värdelös inställning igen på söndag.
* United har gjort 1,64 mål i snitt den här ligasäsongen. De tre målen i går gjorde att vi gick förbi 1992-93-säsongen – då vi vann ligan för första gången på 26 år och ändå bara snittade 1,60 mål per match.
Det här är dock fortfarande den sämsta siffran sedan 2004-05 (1,53 då) vilket är fascinerande på många sätt. Jag gjorde som bekant – eller inte – en jämförelse tidigare med den här truppen och den för tio år sedan. När vi tittar på den med Manchester United-mått mätt skrala målskörden är det fascinerande att se att det då fanns namn som Ronaldo, Rooney, Ruud van Nistelrooy, Louis Saha, Ryan Giggs och Paul Scholes (och Alan Smith) att tillgå i offensiven. Och ändå var det sämre än det är i dag. Okej att både Rooney och Ronaldo fortfarande var tonåriga talanger, men samtidigt var ju både Scholes och Giggs i sin prime.
* Dagens ”nyhet” i fallet RvP är att Moyes ska vara beredd att låta holländaren flytta – om Cavani ersätter. Det börjar bli alltför mycket eld kring van Persie för att det inte ska finnas någon rök. Och med det kroppspråk han utstrålar, den frustration som – trots assisten – lyste igenom mot WBA i går.  Ett litet anekdoktiskt bevis på hans humör kan vi nosa fram i statistiken.
Förra säsongen fick han i snitt 1,25 frisparkar per match med sig – 1,02 emot.
Den här säsongen har han bara 0,74 med sig – och 1,35 emot.
Surputte-Robban?
Annan statistik visar dock hur fenomenalt effektiv han ändå har varit, trots alla spekulationer: Av hans 21 avslut som träffat mål har 14 gått in. Det är en fullkomligt fenomenal siffra, bättre än alla Suarez, Messis och Ronaldos ni kan hitta. Vi kan jämföra med de senaste årens skyttekungar i United för att påvisa exakt hur bra det är. Här räknas alltså de avslut som gått på mål, inte de som skyfflats utanför (vilket skulle borga för en annan slags stats):
06-07: Rooney, 23 mål på 91 avslut – 25 procent
Ronaldo, 23 mål på 125 avslut – 18 procent.
07-08: Ronaldo, 43 mål på 132 avslut – 33 procent.
08-09: Ronaldo, 26 mål på 108 avslut – 24 procent.
09-10: Rooney, 34 mål på 80 avslut – 43 procent.
10-11: Berba, 21 mål på 55 avslut – 38 procent.
Hernandez, 21 mål på 40 avslut – 53 procent.
11-12: Rooney, 34 mål på 82 avslut – 41 procent.
12-13: RvP, 30 mål på 78 avslut – 38 procent.
13-14: RvP, 14 mål på 21 avslut – 67 procent.