Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Falling in and out of love

72_chico_950x450_1617948a
28 december.
Javier Hernandez har inte namngivits i en förstaelva i Premier League på 96 dagar, men när vi är upp i 98 borde det rimligen innebära en efterlängtad start för mexikanen. RvP är som bekant söndertränad och Rooney bör rimligen vilas inför Bayern oavsett hur spelsugen han alltid är.
Welbeck eller Hernandez är då frågan som tombolan får ställas inför på lördag eftermiddag. Här spelar också miniärtans inställning antagligen en roll som vi inte riktigt kan veta omfattningen av. Han har ända sedan han kom till Manchester en vinterdag för fyra år sedan firat varje mål med samma oförställda glädje som David Trezeguet hade för vana att göra. Men mot Aston Villa var det en murken striker som träffade rätt och efter matchen tackade han inte Old Trafford utan rusade rakt ut i omklädningsrummet. Han är inte tillfreds med sitt arbete, vilket han också aviserat klart och tydligt under säsongen. Allra rakast var han med sitt ”Det kommer en tid när jag ska snacka om det här”-instagrammande. Känslan är att han har fallen out of love, inte så mycket med klubben som sådan utan mer med hur han inte längre passar in i den.
Det inlägget gjorde hursomhelst knappast att han fick blommor och skumpa budat hem till sig med Jimmy Lumsden som avsändare.
Varför har det då gått åt fanders för den älskvärde, målgalne old-fashion-anfallaren?
Tja, först och främst är han en anfallstyp som United inte startat regelbundet med sedan Ruud van Nistelrooys dagar. Och då var ändå Rutgerus allroundspel bra mycket bättre än Hernandez. Och här klämmer skon ordentligt. Av hans tre konkurrenter om platsen längst fram har samtliga mer fotboll i sig och tillräckligt med målnäsa (bortsett från en av dem) för att gå före i hierarkin. Faktum är att han lyckades bäst under sin debutsäsong, då han fortfarande var på gränsen till bedrövlig i spelet utanför boxen. De senaste åren har han förbättrat det på ett imponerande sätt, men samtidigt har det inneburit att han inte gjort lika många mål som tidigare när han fått chansen. Alltför ofta har han fått för vana att gå ner långt för att plocka bollar i stället för att ligga och slicka axeln på sista backen. När United också haft större och större problem med att uppbringa mittfältare med kapacitet att lägga djupledsbollar är det inte så underligt att Javier bara står med 3 ligamål bredvid sitt namn.
Med sju ligamatcher och med största sannolikhet bara en i CL som avslutning på säsongen pekar det mesta på att det är upploppet på hans karriär i Manchester United vi bevittnar. Grabben är ingen Solskjaer – som vägrar flytta för att han nöjer sig med sin situation för att han vet att han är på världens bästa arbetsplats, oavsett om det är med begränsade arbetsuppgifter – och blir 26 bast strax innan VM drar igång. Kontraktet går ut 2016 och alternativen brukar vara två i det läget: Ny påskrift eller försäljning. Och med tanke på rådande förhållande mellan Hernandez och Moyes pekar det mesta på det senare. Jag kan mycket väl tänka mig att 25-åringen var en av de som inte ville ställa upp och fixa ny kostym inför USA-turnén – det ryktas vara mer än en handfull som vägrade – med motiveringen att ”om Moyes är kvar är inte jag det”. Får skotten sparken förändras förstås läget för Hernandez, och många andra med honom.
Men var kan då tänkas hamna? Ni minns kanske att Real Madrid var med och högg direkt när han gjorde succé 2010/11, men det intresset lär ha svalnat och även om marängerna skulle vara fortsatt intresserade lär det knappast vara smart att flytta från en bänk till en annan. Senaste tiden har det ryktats om klubbar en nivå ner, som Valencia, Roma, Inter och Spurs, och det låter som rimligare alternativ.
Oavsett vad som händer med honom i sommar är det klart att vi får se flera spelare gå in i slutskedet av sin tid på Old Trafford. Norwich, Sunderland och så till slut Hull är garanterat de enda chanser vi får att se Giggs, Rio och Vidic grace the green grass of the Theatre of Dreams. Kanske också Evra och ytterligare några.
Med dem försvinner ytterligare kulturbärare, och gör killar som Scholes, Brown, Neville och Edwin sällskap.