Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

11 korta punkter – och en skrattande Keane på bild

IMG_4219
Några punkter. Eller rätt många. Typ 10. Det krävs när jag som 36-åring för andra gången som supporter får uppleva att Manchester United sparkar en manager. Senast var jag 8 bast och visste inte att jag hade 25 år med enorma – även till mängden – glädjestunder framför mig.
1) Manchester Uniteds pampar bör skämmas för sitt agerande i samband med avskedandet. Att först läcka uppgifterna till media och därefter sparka honom dagen efter. Med två meningar på hemsidan. Moyes må vara för liten för den stora Unitedkostymen, men han förtjänar inte den typen av agerande.
2) Spelarna bör givetvis också skämmas för sina insatser.
3) Uppgifterna om att Giggs och Moyes hamnat på kollisionskurs kan ha varit bägardroppen. Det är inte en slump att han nu tar över.
4) Giggs får dock i och med detta ett värdigt avsked på sin karriär som Unitedspelare. Att tyna bort som 19:e man i slutet av en fiaskosäsong hade varit ovärdigt värre. Och spelar inte spelarna ens för Giggs kan bossarna med gott samvete sparka ut allihopa.
5) Ed Woodward borde givetvis också få foten för sin del i det kapitala misslyckandet. Det får han givetvis inte. Han betros till skillnad från Moyes med de miljarder som United sägs vara beredda att spendera.
6) Ur en empatisk synvinkel är det lätt att tycka synd om Moyes. Han kommer för alltid att ha stämpeln som mannen som drog ner Manchester United i ett kärr som klubben inte ens varit i närheten av på två och ett halvt årtionde. Han har hela tiden suttit och talat om sitt bygge som kan ta tid och – visade sig – levt i villfarelsen om att han hade tid på sig. Det var inte hans ”fel” att han utsågs till Unitedmanager, det enda ”fel” han gjorde var att tro att han var up to it. Och vem skulle inte anta den utmaningen, ärligt? Han visade sin storhet som person när han efter dagens besked från Ed gick runt och personligen sa farväl till dels personalen och dels de spelare som svikit honom. Det är inte alla som hade gjort det. Louis van Gaal hade hellre skjutit sig i knät än nedlåtit sig till det.
7) Ryan Giggs kommer så klart inte att träna United i höst om nu någon tror det. En sådan chansning har inte klubben råd med.
8) Wayne Rooney har hamnat i en märklig situation. Han skrev på en kontraktsförlängning under Moyes ledning och har under säsongen varit skottens juvel, untouchable och fått härja fritt. Han var gjuten som kapten i höst om Moyes fortsatt, men med ett nytt namn som boss är det inte lika självskrivet. Kommer LvG ligger nog holländaren som KAN spela boll skapligt bra till.
9) Phil Neville och Chris Woods stannar i klubben säsongen ut, minst. Steve Round och den mytomspunne Jimmy Lumsden har redan dragit tillsammans med The Chosen Gone. Woods borde rimligen ha stor chans att bli kvar, med tanke på att DDG är en av få spelare som utvecklats under säsongen. Hur Nevilles framtid ser ut är mer höljt i dunkel.
10) Vem blir förste spelare att kommentera avskedandet? Min gissning blir Vidic. Det borde i alla fall rimligen vara kaptenen som uttalar sig först. Oerhört intressant att höra vad han säger mellan raderna.
11) Mitt i allt kaos: Jösses vad jag ser fram emot lördag!