Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Attack! Attack! Attack!

loka.
David Moyes köpte två spelare under sin tid som Unitedmanager.
Ryan Giggs första aktion som manager: Sätta den ena på bänken och den andre på läktaren som markering. Resultatet blev den största hemmasegern för säsongen. Strunta i att det var Norwich på andra sidan – vi har ju losat mot West Brom hemma för bövelen! – för det här var i andra halvlek det Manchester United vi är vana vid. Så det så.
Som Gary Neville så träffande formulerade det om Ryan Giggs: ”För en vecka sedan var han gammal – nu är han ung”. Rysningarna när han gick genom tunneln och ut till publikens hyllningar var inte att leka med. Det lär inte bli lätt att vara Ed Woodward och presentera Louis van Gaal om walesarens United fortsätter att spela så här resten av säsongen.
Lika vackert som att se Old Trafford torna upp sig:

 • Anfallsspelet. Efter paus var det one way traffic. Det kunde ha blivit både 5-0 och 6-0 som det brukar heta i det här läget. Det var länge sedan United fortsatte att mala på och som vi fans kunde sitta avslappnade med ett leende på våra läppar.
 • Spelglädjen! Det var uppenbart de sista 45 minuterna att spelarna vågade gå fullt ut på ett annat sätt än tidigare. Och trots både 2-0 och 3-0 – eller tack vare – så fortsatte anfallen. Ett bra exempel för att betona detta är att Rio Ferdinand slog 37 passningar före paus men bara 18 efteråt.

Godkänt med Ryan Giggs-managermått mätt:

 • Juan Mata. In med en halvtimme kvar – av med två mål till sitt namn. Går det att kräva mer? Att han sprang in med sorgband för den nyligen avlidne ex-Barcatränaren Tito Vilanova var självklart med tanke på den person Juan Mata är.
 • Javier Hernandez. Sett mycket piggare ut den senaste tiden och så även i dag. Härlig rörlighet, oväntat bra bollbehandling. Synd på friläget. Welbz. Första starten i ligan sedan derbyt och även om han inte gjorde mål visade han klass vid båda sina farliga avslut på Ruddy. Snabb kontroll, snabba kontrollerade skott. En viktig signal från Giggs också att låta honom starta efter ryktena i veckan.
 • Nollan. Efter nio insläppta på fyra senaste hemmamatcherna i ligan fick Spaniens femtemålvakt hålla tätt för första gången på tre månader.

Lite grymtanden:

 • Startelvan. Hade Moyes skickat ut denna uppställning hade Twitter exploderat innan första bollen sparkats. Och med tanke på hur stora delar av första halvlek såg ut var det svårt att märka att det var nytänkande bakom den. Mardrömmen innan avspark var förstås att det skulle se likadant ut som innan, men samtidigt var det självklart att spelarna inte bara skulle kunna vända på en femöring och börja spela kanonfotboll från start. Det tog en halvlek.
 • Wayne Rooney. Bortsett från det ack så viktiga i att han gjorde två mål och var nära ett tredje så var det här ännu en beskedlig match av 28-åringen. Ett tecken på att Giggs hade flowet med sig (och Moyes allt som oftast det emot sig) var att när Scousern för tredje gången halkade så satte han 2-0 … Rooney har nu bara 21 mål kvar tills han är ikapp Denis Law som tvåa på Uniteds all time goal scoring-lista. Det fixar han i höst. Otroligt.

… dock måste vi komma ihåg detta:

 • Motståndet sög. När Norwich kom till Old Trafford i höstas och fick 4-0-pisk skrev jag på bloggen att det var det sämsta lag som gästat gräset i Manchester dittills. Bortaspelet har också varit Norwich enorma akilleshäl under säsongen. Det var inte mycket bättre i dag, men samtidigt var det ett lag som slåss för sin existens i Premier League och ändå inte gjorde bättre ifrån sig. Jag upprepar det mantra min pappa lärde mig ända sedan jag som liten pojke började sparka boll hemma på gården och han dribblade bort mig: ”Man spelar inte bättre än motståndet tillåter”

Finally:

 • 51 olika startelvor under Moyes. Det blev en 52:a. United hade tio av dessa elva mot Chelsea i augusti, men då RvP i stället för Kagawa. The return. Tom Cleverley startade sin första match sedan derbyfiaskot för en månad sedan. Han gjorde det klart godkänt och med en utgångsposition högre upp i banan än under Moyes.
 • Otur? Really? Inför matchen sa Giggs att Marouane hade ”otur” som inte tog plats i truppen. En 300-miljonersman som är helt fit och ändå inte är bland Uniteds 18 bästa spelare? Klubben har tur om de får tillbaka hälften av vad den betalade i sommar.
 • Brösten! Trots att Fellaini saknades noterade jag exceptionellt många bröstpassningar och bröstnedtagningar från Unitedspelarna. Extraträning på det under Ryans ledning i veckan?
 • Rött? Borde inte Whittaker ha blivit utvisad när nu Lee Probert valde att ge Welbeck straff?
 • Philip till höger. Ett bra mycket säkrare alternativ än Christopher. När han nu fick en assist också. Han har under säsongen lika många målgivande passningar som Fletcher, Anderson, Carrick, Giggs, Cleverley, Fellaini och Nani. Tillsammans.
 • Duo offside. Januzaj, Smalling och Evans saknades i truppen också och där har jag inte sett eller hört någon förklaring. I Evans fall kan jag inte se något annat än att han är skadad igen. Januzaj får vila till han ska skicka Sunderland ur ligan nästa vecka, hoppas jag.
 • Bytena. Det bara smattrade till och innan 75:e minuten hade Giggs gjort samtliga tre. Av någon anledning tyckte han att det var vettigare att ta in Ashley Young än Nani. Kanske har Moyes närvaro smittat honom mer än han trodde.