Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

This is your captain speaking

Dutch Eredivisie - Vitesse Arnhem v Ajax
Vi har rört vid ämnet tidigare, när vår älskade serb valde att sätta segel med riktning Milano, men förutsättningarna har ändrats sedan dess. Som bekant är inte David Moyes manager för Manchester United längre och det kommer att påverka vem som ersätter Vidic som kapten. Jag skrev i samband med de första Louis van Gaal-ryktena att jag tror att Robin van Persie – som har ett kärt förhållande med sin landsman – blir förstavalet, vilket lär skrämma Wayne Rooney en aning. Express är redan igång och skriver om Scouserns oro.
Det är inte utan att jag drar lite på smilbanden åt det hela. En Rooney med piska i arslet får mig att må bättre än en Rooney med tjänare som rullar ut röda mattan åt honom hela tiden.
Klart är att det står mellan Rooney och RvP om kaptensbandet. Jag föredrar trots allt Rotterdams finest före Wayne och det lär LvG också göra.
”I always choose the captain” som despoten från Amsterdam har sagt. Frågan är vad omklädningsrummet i Manchester skulle tycka. Men jag tror inte att de skulle protestera alltför högljutt med tanke på ryktena om hur mycket det muttrats över Moyes särbehandling av Wazza.
* Med utgångspunkt i mitt senaste inlägg med betyg så är det enkel logik som gör att Årets spelare-listan i United ser ut så här:
1) David De Gea. 2) Darren Fletcher. 3) Wayne Rooney. 4) Adnan Januzaj. …
Inga som helst konstigheter.
* De här ryktena om Edinson Cavani förbryllar mig till stor del. Visst, grabben är bra – riktigt jäkla bra – men några 600-700 miljoner är han helt klart inte värd. Och att drämma in en så stor del av sin transferbudget på uruguayanen är vansinne när vi har minst Rooney och Welbeck kvar i spelarstallet i höst. Och antagligen RvP om LvG droppar förbi. Det märkliga är att ryktena vägrar dö ut helt också, men det har vi å andra sidan varit med om otaliga gånger tidigare.
Nu vill jag se mittbacksrykten ta fart ordentligt. Var länge sedan jag såg några rubriker om att Garay är klar, till exempel.
* Undrar ni vilka målvakter i Premier League som har det bästa insläppta mål-snittet under all competitions 2013-14? Klart ni gör. Här är listan:
1) Pantilimon – 0,64
2) Cech – 0,76
3) Boruc – 0,93
4) Howard – 1,0
5) DDG – 1,04
6) Harper 1,06 7) Szczesny – 1,09 8) Begovic – 1,12 9) Speroni – 1,13 10) Hart – 1,14 11) Vorm – 1,16 McGregor – 1,16 13) Mignolet – 1,29 14) Lloris – 1,32 15) Krul – 1,37 16) Mannone – 1,39 17) Jääskeläinen – 1,42 18) Guzan – 1,51 19) Foster – 1,61 20) Tremmell – 1,63 21) Adrian – 1,8 Marshall – 1,8 23) Stockdale – 1,88 24) Stekelenburg – 2,14
(Här har jag tagit med de burväktare som stått minst 15 matcher)
* För er som undrar hur statusen är med Nick Powell nowadays, rekommenderar jag denna läsning. Efter en lysande start på sin tid i Wigan, där han mest spelat som anfallare, är han nu inte ens med i 18-mannatrupperna.
Trist värre.
* Fortfarande saknas besked från United om vem som ska träna klubben säsongen 2014/2015. I nuläget verkar det bara vara Giggs och LvG som är reella kandidater och de hetaste snacket är att en deal mellan United och LvG står och stampar på grund av/tack vare just Giggs. LvG vill ju gärna ha med sig sin staff, men jag förstår ändå inte vad problemet är. Holländaren har som filosofi att alltid behålla en viktig profil som kan klubben i sin tränarstab.
Å andra sidan kanske Giggs är en för stor personlighet för att Brother Louis ska känna sig helt bekväm. Och går resultaten emot även i höst kan historien upprepa sig om Giggs är kvar i personalstyrkan.
Skulle dock tippa att det är till 90 procent klar att vi för första gången får en manager från fastlandet efter elva engelsmän, sju skottar, två walesare och en irländare som bossar. Kommer LvG – medan Giggs går – är jag rädd för att vi får ett United som mer och mer liknar Chelsea och city och köper in fler och fler superstars i stället för att försöka skapa sina egna. På gott och ont. Gott: Eftersom det behövs. Ont: Eftersom det inte riktigt är Manchester United.
En Jürgen Klopp skulle i det sammanhanget kännas bra mycket bättre. Han är yngre och har en helt annan inställning till sin klubb, han förstår fansen och själva själen i Dortmund. Jag är säker på att han skulle kunna transferera de känslorna till Manchester och bygga en ny dynasti där.
Tyvärr lär det inte hända.
Det mest spännande med Louis van Gaal är att han alltid spelar 4-3-3. Hur och vilka spelare han skulle implementera i en sån uppställning i United är jag nyfiken på.
* I morgon bitti far jag till planetens vackraste stad för att besöka universums stiligaste fotbollsarena. Fast först ska jag se fotboll i en skapligt mycket fulare stad på fredagskvällen.
Lovely ska det bli!