Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Aloysius Paulus Maria van Gaal – soon in your life

lollo
Familjen Glazers alla sex barn (Avram, Bryan, Kevin, Darcie, Edward och Joel) sitter samtliga i Manchester Uniteds styrelse. Här finns även ett bonusbarn i form av Edward Woodward. Den mystiske Ed – enligt Wikipedia född 1972 ELLER 1973! – var instrumental i att hjälpa Glazyrerna att strukturera om de enorma lånen samt att exploatera sponsormarknaden till max. Som belöning från sina styvsyskon fick han förra sommaren förtroendet att ta över efter David ”Safe Hands” Gill och kliva in i rollen som executive vice ordföranden och styrelsemedlem.
Han blev helt enkelt Glazyernas ansikte utåt och fick ansvar att sköta rekrytering av spelare och personal. Det är ett jobb som han skött helt utan den äran. Förra sommaren var som vi minns en enda lång pinsam pina där han i princip höll sig så långt borta som möjligt från affärer som inte hade med chipstillverkare i Singapore att göra. I vintras köpte han visserligen Juan Mata, men det var mer för att stilla supportrarnas kritik än för att ställa till rätta de uppenbara problem United brottades med i både backlinje och mittfält.
Edward har under våren lyckats bli av med Nemanja Vidic, Rio Ferdinand och David Moyes men gått bet på att presentera en ersättare än – även om hela världen vet om att det blir Louis van Gaal. Inte heller har Nikesäcken knutits ihop än och jag är beredd att sätta en Berbatovnedtagning på att Edward delegerar som satan när det handlar om den dealen. En affär som för två år sedan rapporterades vara värd 1 000 000 000 pund, men som sedan dess blivit 600 000 000 – en siffra som mycket väl kan vara lägre när/om förlängningen offentliggörs. Det är ju inte så att Ed kan vifta med en handfull pokaler vid förhandlingsbordet.
Så kan det vara.
Men trots Eds abnormt långa startsträcka på sitt nya kneg så är det ofrånkomligt att Louis van Gaal blir näste man att sätta tänderna i Manchester United Formerly Known As FC As Well. Det kan hända i kväll, i morgon, på lördag, söndag eller nästa vecka eller veckan efter det. Det kommer dock att ske. Någonting annat vore så sensationellt att det inte i dagsläget går att föreställa sig. Skulle Mr. Woodward kunna göra någonting i kulisserna? Utan att briefa någon så att det hamnade i blaskorna? Nej, aldrig.
Manchester United har aldrig haft en manager född utanför de brittiska/irländska öarna.  Elva engelsmän, sju skottar, två walesare och en irländare har haft det vackraste arbete man kan ha bortsett från att spela själv i klubben.
Nu är det alltså dags för United att lämna ölivet och ge sig ut på kontinenten. Och detta mig veterligen för första gången med en man med Maria som mellannamn.
Aloysius Paulus Maria van Gaal kommer med ett helt annat rykte, ett helt annat cv än sin företrädare och han kommer med betyg som täcker hela skalan. For real. Vi börjar med de förargade ex-lirarna under holländaren:
”Van Gaal is the Hitler of the Brazilian players, is arrogant, proud and has a problem. I know that he must have some trauma, he has no idea of football, does not know anything, in the time I was with him he always did the same training, his type is sick, he’s crazy. He pissed me off a lot.”
Giovanni var inte särskilt nöjd med sin tränare i Barcelona.
”Van Gaal simply didn’t want to work with me, he treats players like interchangeable objects. The coach wanted to make clear to us that he can drop any player, it was all the same to him because, as he said, he had the balls.

”He demonstrated this literally (by dropping his trousers). I have never experienced anything like it, it was totally crazy. Luckily I didn’t see a lot, because I wasn’t in the front row.

Luca Toni.
”Van Gaal hurt me more than anyone else in football”.
Gamle brassebacken Lucio.
Zlatan Ibrahimovic ”skrev” så här i sin biografi:
”Van Gaal är en diktator utan någon som helst humor. En dag sa han till mig att jag var tvungen att tänka mer på laget. Van Basten hade sagt till mig motsatsen. Jag sa till Van Gaal: ”vem ska jag lyssna på? På Louis van Gaal eller en legend?” Jag tror inte att han gillade det.”
Googlingar efter hyllningar är inte lika enkla att lyckas med. Om man inte vill läsa vad han säger om sig själv förstås:

  • ”The Bavarian attitude to life suits me perfectly. Why? Bayern’s motto is ‘Mia san mia,’ ‘We are who we are’ and I am who I am: confident, arrogant, dominant, honest, hard-working and innovative.”
  • ”Louis van Gaal has nothing more to learn.
  • I have achieved more with Ajax in six years than Barcelona has in one hundred years.

och så lite mer information än vi verkligen vill ha:
”I’ve never worn leggings like Robben does. I’m never cold because I’m warm bloooded. My wife says so too. We always sleep spooning”.
Allright, vi tar utgång från Van Gaals skedande och går in på hans filosofi. Han spelar allt som oftast 4-3-3 med ett offensivt tänk, disciplin, effektivitet och hårt arbete. Som han säger i videon här nedan är det inte så mycket individen som laget som finns i fokus vilket sannolikt är en bidragande orsak till att han inte kommit överens med superstars genom åren. Framförallt hade han problem i Barcelona, medan han lyckats bättre att hantera lag som Ajax och AZ som inte har spelare med samma status i världsfotbollen. I München fanns det förstås jättestjärnor, men där finns det en tradition av hårt arbete och disciplin (och vansinne, men det var mer på Klinsmanns och Matthäus tid).

I United finns det stora egon och inget lär ha växt sig större än Wayne Rooneys de senaste månaderna. Han har behandlats som en kunglighet av den forne managern och det har förståeligt nog grymtats i leden över denna special treatment. Med Van Gaal som totalhärskare lär det inte finnas utrymme för den typen av specialbehandling. Tyvärr, Wazza.
Jag skrev lite tidigare att jag var orolig över att United skulle bli mer och mer ett köpelag under LvG och det grundade jag inte så mycket på att han inte tagit fram talanger tidigare. Det har han bevisligen med hela Ajax, Iniesta, Alaba, Müller med flera. Däremot tror jag att han ser behoven mer akut i dag, som 63-åring inkallad för att styra världens största och felnavigerade fartyg på rätt kurs med ett kontrakt på max två-tre år. Då finns det inte samma utrymme att chansa med Wilson & co som om det skulle byggas på lång sikt. Därmed inte sagt att en yngre tränare skulle sätta en mer Unitedaktig prägel på bygget, men chanserna skulle kanske öka.
Dock tror jag ändå att LvG kan vara precis den auktoritet som United behöver och det skulle alltid komma att vara lättare att registreras som tränare nummer två efter Fergie. Visst, LvG kommer också att få sina manövrar jämförda med Den Gamle, men i jämförelse med Moyes så kan inte nuvarande trupp mumla och backstab him och hans assisitenter på samma sätt som förra sommaren. Här snackar vi om en kille som har mer Sir Alex än Sir Alex Light. Bestämd, enorm uppsjö erfarenhet och framförallt: Han vet precis vad han vill göra med sin fotboll.
Hans fokus på laget snarare än individen kan te sig lite gammalmodigt med tanke på dagens nya generation spelare, som Fergie själv fick anpassa sig till. Aningen motvilligt kan man läsa mellan raderna:
”It’s a different player character we’ve got today. It’s more fragile than the player of 25 years ago. They’re maybe more cocooned today by their agents and the press, at times. They’re less ready to hold their hands up. If you go back several years you had a player with a certain pride and responsibility for their own performance. They were less protected, so they could come in and say, ’Hands up, it was my fault’. That was good. But today they’re very protected, fragile, more fragile than ever, and that’s a lot to do with the type of people who protect them. Agents and even, to a degree, the press do protect them a bit, the stars, whereas a few years ago they didn’t have that protection.”
Frågan är hur lång tid det dröjer innan LvG blir osams med spelare. Och frågan är om han verkligen bryr sig?
* Om han varit aktuell för Manchester United tidigare som avgående förbundskapten för Nederländerna efter ett VM?
Jajamensan.
LvG är för övrigt en av de så kallade Big 5 i nederländsk managerhistoria tillsammans med Rinus Michels, Johan Cruyff, Guus Hiddink och Dick Advocaat.
* Lite mer ur LvG:s repertoar:

* Om det stämmer att Frans Hoek följer med som målvaktstränare innebär det inte bara att DDG får sin tredje instruktör på lika många säsonger. Det innebär också att United får en av de vassaste målvaktstränare som finns på marknaden. Hoek har varit med och putsat fram diamanter som Stanley Menzo, Edwin van der Sar, Vitor Baia och Victor Valdés.
Frasse verkar kunna sin sak. Jag gillar redan Frasse. Och tänker osökt på detta: