Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

”Han ser skandinavisk ut”

luke
Ni som hänger med vet att jag hela tiden varit övertygad om Luke Shaws coming. Det har liksom aldrig varit några tvivel hos mig då allt pekat på detta faktum: Uniteds iver, Chelseas val att jaga Filipe, Büttners avsked, Evras sena ettårsförlängning …
Och nu är han här, kanske den finaste vänsterback England fått fram sedan den allt igenom svårälskade Ashley Cole cementerade sin plats i Arsenal för 14 år sedan. Luke Paul Hoare (Hoare?) Shaw är en typisk Manchester United-värvning. Inte för stor, ingen superstjärna, tonåring, gjort en succésäsong och spås en lysande framtid.
Han ligger lite före i karriären i jämförelse med sin företrädare på positionen i United. När Evra var 19 lirade han Serie B-fotboll med Monza – och platsade inte. Och han kostade inte italienarna 300 miljoner att lösa heller.
Med två stora – inte superstora, märk väl – transfers två dagar i rad har Mr. Ed:s status i Uniteds läger gått från persona non grata till ikon. Ungefär.
Shaw har enligt uppgift blivit ”lovad” en plats i startelvan, men han måste förstås leverera ändå. Lille Pat har nog inga planer på att sitta på bänken i 40 matcher och den konkurrensen är på gränsen till en ultimat situation för United. En ung, hungrig supertalang mot en gammal, mätt ex-superstar. Kan det bli bättre?
Fördelar med Lucky:

  • Påminner om Evra i spelstilen. Snabb, offensiv, gillar väggspel, gillar dribblandet. Kan småningom bli ett målande hot i offensiven, á la Büttner.
  • Potentialen är förstås enorm med tanke på hur han spelar (moget, som är ett tröttsamt uttryck skulle passa här, men jag hoppar det). Är han så här bra när han är 18 – hur bra är han inte då när han är 25?
  • 19 år i juli innebär att han kan ha åtminstone tio år på den högsta nivån framför sig. Om det sen sker i United är inte hugget i sten, men som bekant brukar inte United sälja framgångsrika spelare i första taget. I alla fall inte engelsmän.
  • Han är engelsman. Det är förstås den stora anledningen till att prislappen för en vänsterback som inte bevisat mer kan vara så hög. Hade vi snackat en 18-årig kongoles med samma register hade vi snackat kanske £1o-11 mille. Men samtidigt är det också viktigt i dagens fotboll att se till att man har så kallade home-grown-killar när det vankas Champions League-spel någon gång i framtiden igen.

Nackdelar med Lucky:

  • 19 år i juli. Måttlig rutin från Premier League. Ingen rutin från en gigantisk klubb. Grejar han det? Har han skallen?
  • Prislappen. Själv struntar jag fullkomligen i om han kostar 23 mille eller 34 mille nuförtiden och själva summan verkar lite diffus med add-ons and stuff. Men det finns en uppenbar risk att det kan kännas tungt att vara tidernas dyraste tonåring, samt en av de dyraste ytterbackarna (den dyraste?) i transferhistorien.
  • Inte världens mest robusta i det fysiska spelet. Men det kommer ….
  • … om inte annat för att han är back. Han kommer till Manchester United. Han kommer att gå sönder. Han kommer att få hänga på gymmet.

* När det gäller Herrera så skrev jag häromdagen en text om vår nye matador, så där tänker jag lämna den vinkeln. Men gårdagen var ändå intressant med tanke på hur Athletic Bilbao agerade i sociala medier. Dels med sitt på förmiddagen utdelade meddelande om att klubben nobbat Uniteds bud på 36 miljoner euro. Och dels när klubbens officiella twitterkonto la till den här tweeten som favorit:
SnipImage (2)
Känns aningen oprofessionellt, men samtidigt – sett helt objektivt – uppfriskande om vi nu ska sätta ribban där. Givetvis raderades den favoriten inom några minuter, men om klubbar ska köra i den här stilen så är jag på. Men då ska det vara ge och ta.
Det märkliga i kråksången var förstås att Herrera blev klar för United bara några timmar efter det nobbade budet. Men det hade förstås att göra med att baskerna ville göra en markering igen och ”tvinga” United och Herrera att aktivera utköpsklausulen och därmed ge Bilbao möjligheten att säga att ”vi ville inte sälja, vi är ingen säljarklubb egentligen blablabla”. Och så fick han pröjsa utköpet själv på något sätt. Gissningsvis via lönen eftersom han sitter på mindre än hälften av vad Ashley Young drar in per vecka.
* Antonio Valencia och hans Ecuador spelade en förfärlig fotboll under VM. Antonio var lika bedrövlig som under sin säsong i United, som helt naturligt gav honom en löneförhöjning.
Hans stats i Brasilien:
1 skapad målchans.
1 av 4 lyckade utmaningar.
0 skott på mål.
14 av 26 vunna nickdueller.
9 frisparkar emot – 2 med.
Och det här är lagkaptenen i Ecuador, som ska göra’t. Inte ens i defensiven, som ska vara en av hans styrkor nuförtiden, utmärkte han sig positivt:
0 tacklingar, 0 brytningar, runt 7:a-8:a i laget i bollåtertagningar varje match.
1 rött kort.
* Nani då? Ja, han var också sig lik med höga toppar följda av Grand Canyon-dalar. Han skapade i alla fall fem målchanser, lyckades med 8 av 12 utmaningar och brassade iväg 12 avslut mot mål varav 4 träffade.
* I och med både Herrera och Shaw i hamn har Ed nu köpt fyra av de sex dyraste spelarna i Manchester Uniteds historia. Topp 10 ser ut ungefär så här, give or take:
1) Mata, 2) Berba, 3) Rio, 4) Herrera och Shaw i ungefär samma bracket, 6) Fellaini, 7) La Brujita, 8) Rooney, 9) Anderson (!), 10) RvP.
Apropå Herrera skriver Guillem Balague så här i dag:
His best position is probably at number ten just behind the main striker.
Wayne Rooney fattar inte vad som händer.
* Om Luke är glad över att tjäna över en mille i vecka? Yep.
”I am thrilled and excited to be joining Manchester United. I have been at Southampton since I was eight years old and I would like to thank them and the fans for everything they have done for me.  I want to continue to progress my career and joining United is the ideal place for me to do that. I am looking forward to this new chapter in my life and also looking forward to learning from the world-class players and management at the club.”
* Här berättar Lucky Luke att Victor Moses är svårare att möta än Eden Hazard. Och att Phil Jagielka är den roligaste person han någonsin träffat.

* Rubriken?
Min frus första reaktion efter att ha sett pojken for the first time i dag. That’s one way of looking at it. Frågan är dock om han ser äldre ut än Ander. Jag tycker det.
atte
 
Åh, alla dessa 90-talister. Ska bli skönt när nollnollorna slår igenom. Då är jag helt chanslös på åldern.