Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United vs bronslaget 1994

klabbe
På samma sätt som VM 1966 hänger kvar i det engelska medvetandet vägrar VM 1994 släppa sitt livtag om Sverige. Senast hade vi en dokumentär där Henke, Dahlin, Brolin & co hängde hemma hos spelevinken Jonas Thern och snackade gamla minnen med en mager Tommy Svensson. Häromdagen spelades det någon slags jippomatch som ”jubileum” och Aftonbladet har givit ut en ”VM-bronsbibel”!
Nationen vägrar släppa att vi slog stornationer som Ryssland, Saudiarabien, Rumänien (efter förlängning) och Bulgarien på vägen mot guldbronset.
Bloggen har dock inte heller glömt VM 1994 även om min nostalgi inte når samma höjder som för kanske tio år sedan. Kanske för att jag vill glömma att jag en gång var 16 bast. Men jag tänkte ändå att jag skulle tankeexperimentera lite och föreställa mig vilka av dagens Unitedspelare som härjat i Brasilien som skulle ha platsat, passat och påverkat i det blågula succélaget – och vilka svenskar de motsvarar.
Let’s do this.
Patrice Evra vs Roger Ljung
Vår lille grodätare har en helt annan snabbhet än Rogga, men frågan är om de inte är lika stora skojare båda två. Rogga spelade i Turkiet och blåste som agent Tobbe Linderoth när denne skulle resa dit och sajna för Galatasaray. Ljung > Evra enbart tack vare Ljungs förmåga att överleva halvlekar utan bårbärare i större utsträckning.
Adnan Januzaj vs Jesper Blomqvist.
”Jag vill berätta, jag kan väl göra’t, om en pojk som kan göra allting, han kom’ från Tavelsjö, han heter Jesper, Blommisqvist, Blommisqvist, Blommisqvist”. Det Blomqvist gjorde med en fotboll kommer Addie J att göra med ett tuggummi inom två år. Och då stoltserar Tavelsjös finest med en trippel i United.
Marouane Fellaini vs Klas Ingesson.
Klabbe skulle skratta sönder afrotanken på träningarna i Mechelen. Och springa sönder honom. Och raka av honom håret. Och vinna nickduellerna. Och vara allmänt bättre.
Javier Hernandez vs Henrik Larsson.
Den lilla ärtan mot Feyenoords finest är jämn på papperet. Hank the Tank hade lagkamrater som Reggie Blinker och Ulrich van Gobbel medan Javier Hernandez stoltserar med Ashley Young och Tom Cleverley. Henrik hade inte nått sina höjder än, medan risken/chansen finns att Ärtan redan har peakat i karriären. Javier alla dagar i veckan.
Robin van Persie vs Martin Dahlin.
De Vassa Armbågarnas och Skottfinternas Mästare mot En Man av det Arroganta Folket. Robbies skottfinter dock nästan i klass med Martins och jag tror till och med att RvP har bättre självförtroende än det Dahlin besatt den sommaren. Hur otroligt det än kan låta.
Wayne Rooney vs Tomas Brolin.
Brolin: Fri roll, orkar inte försvara, vill inte försvara, vill anfalla, anfaller, hamnar i världslaget. Rooney: Ingen fri roll, orkar försvara, försvarar fastän han inte vill, anfaller, gör mål, hamnar inte i världslaget. Brolin i EM och VM > Rooney i EM och VM förutom 2004. Den Rooney slår alla Rooney som spelat i mästerskapen de senaste tio åren. Snart ska han ha en testimonial som vi inte vet någonting om.
Phil Jones vs Magnus Erlingmark.
HÄR BLIR DET FAJT. Svensken som kom att personifiera funktionalitet och multitasking innan begreppen ens fanns i idrottsvärlden är inte den mest hyllade stjärnan från bronssommaren, men samtidigt är det inte många på jorden som om 20 år kommer att minnas att Phil Jones lirade i Brasilien. Jones erbjuder Erlingmark remi. Erlingmark accepterar.
David de Gea vs Lasse Eriksson.
Jag hoppas innerligt att vi får se DDG:s videodagbok om 20 år och jag utgår att den visar Sergio Ramos nakna rumpa precis som Lasses visade Micke Nilssons. DDG hade inte petat Ravelli med eftertankens kloka blekhet i närminnet, lika lite som Lasse gjorde, men att jämföra DDG med Ravelli är som att jämföra Mac med PC. Så innerligt orättvist.
Chris Smalling vs Teddy Lucic.
Christopher vs Teddy är en klockren jämförelse. Chris hade haft EXAKT samma impact på Sverige 1994 som Teddy hade haft på England 2014. Det vill säga ingen som helst. Teddy är en coolare prick och vinner.
Juan Mata vs Stefan Rehn.
The Perfect Man mot Televinken. 1-0 på en sanslös knockout till matadoren från Villafranca.
Shinji Kagawa – Anders Limpar.
Limpar fick 12 minuter i USA – Shinji for ut med huvudet före i Brasilien. Vem som skulle vinna en teknikbana? Ingen aning. Anders skulle dock vinna ”jag-är-mest-pretentiös-”fajten med sin Limpbar.
Fotnot: Daniel Welbeck – Antonio Valencia – Nani kvalade inte in till tävling. Danny för att det skulle ha varit orättvist – Valencia och Nani av samma skäl men ovänt om ni förstår.
* Har lite snabbt försökt räkna ut vilka avsparkstider vi har framför oss när Uniteds USA-turné går igång i slutet av månaden. Med reservation för felräkningar i skallen får jag det till följande kickofftider:
24 juli, 04.30: LA Galaxy.
26 juli, 22.00: Roma.
30 juli, 01: Internazionale.
2 augusti, 22.06: Real Madrid.