Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Au revoir, Patrice!

patriceevra
Vi snackar 2097 framträdanden. Vi snackar over 80 pokaler. Så mycket rutin och framgångar har de senaste månaderna rusat ut genom Carringtondörren för att inte återvända som spelare i Manchester United.
De senaste årens generationsväxling är inte den enklaste Manchester United genomför i historien och i och med Patrice Evras avsked blir det en ännu större utmaning.
Att Evra nu med största sannolikhet försvinner kommer som en liten överraskning, fast ändå inte. Uniteds val att utnyttja förlängningsklausulen möttes inte av några hurrarop från fransosen. Inget uttalande på hemsidan, inga uttalanden senare. Det var inte riktigt som det brukar vara när Manchester United-spelare får nya kontrakt.
Vi var visserligen många som trodde att hans senaste säsongers mediokra form till slut skulle göra hans situation ohållbar. Men i och med att han ”tvingats” kvar ett år till såg jag det som perfekt: Här hade vi bästa tänkbara mentor till Luke Shaw.
Nu får vicekaptenen hänga med sin gamle kapten i Milano och Turin i stället. Och precis som fallet varit med Vidic och ryktena genom åren är det den andra makan som ”hängs ut”. Mademoiselle Sandra Evra sägs inte trivas i Manchester och har velat lämna staden. Hur någon överhuvudtaget skulle vilja lämna Manchester när man väl flyttat dit övergår mitt förstånd, men jag är ju jag. Och ett fan.
Patrice kommer i alla fall att minnas som en av de bästa – kanske den allra bästa – vänsterbackar United någonsin haft som arbetstagare. Han var precis det United behövde när Heinzes skada sabbade hans möjligheter att bygga vidare på sin ”Årets spelare”-säsong. Han var precis den typ av spelare som vi älskar att se på ytterbacken: Snabb, tuff, teknisk och med en offensiv förmåga att antingen på egen hand ta sig runt eller vägga sig fram till inspel.
Vi minns alla Pats mardrömsdebut i januariderbyt 2006 då han byttes ut i halvtid. Och han hade tufft att göra vänsterbacksplatsen till sin under hela det året. Men sedan januari 2007 har det egentligen bara varit en man på en plats. I över sju år har Patrice Evra varit den ende som varit hundra procent given i varje Unitedmatch, sällan skadad, alltid redo. Det säger en del om skallen hos honom, att han lyckades komma igen efter den starten. Och det säger också en del om Uniteds ovilja att handla en ersättare att han trots flera undermåliga perioder – främst sedan VM 2010 – trots allt fått vara ohotad etta. Men tiden hinner ifatt oss alla och nu har tre fjärdedelar av den en gång enastående backlinjen lämnat inom loppet av några månader.
Evra lämnar i alla fall England och Manchester som en rik man. Både ekonomiskt och sportsligt där han får packa ned fem ligatitlar, tre ligacuper, en Champions League och en klubb-VM-titel.
Och han gör det efter att ha fått oss att drömma under 30 magiska sekunder. Till och med under David Moyes. Det ska aldrig glömmas.

Lika märkligt som det var att se ett United utan Denis Irwin, lika märkligt blir det att se ett United utan Patrice Evra.
* Förstekapten: Robin van Persie.
Andrekapten: Wayne Rooney.
Tredjekapten: Jonny Evans.
Eller hur?
* Inget Nike efter kommande säsong då man, á la Fergie, inte såg värdet i att fortsätta. Vilket som bekant betyder att man tyckte att det var för dyrt. Nu pekar det mesta på att Adidas tar över tryckandet för stålar som knappt gör att föreställa sig och det kan vara välkommet. Adidas har gjort mycket snyggt den senaste tiden. Som Colombias VM-shirt.
colo
 
Helt ärligt skulle man förstås vilja ha Kappa.
* Så står då bordet dukat för Leo Messi att lyfta VM-bucklan på Maracana. Som om Steven Gerrard skulle göra det på Old Trafford.
Fast först ska LvG motvilligt leda ut sitt lag i en bronsmatch på lördag. Jag förstår motviljan och jag minns ärligt talat inte en enda bronsmatch förutom Sveriges 1994. Och när två lag av Brasiliens och Nederländernas dignitet ska mötas i en loserfajt blir det inte särskilt stimulerande för några parter.
Det bästa är att det talar för en 3-2-vinst åt endera hållet. Det är nämligen det vanligaste resultatet (tillsammans med 2-1) under de 17 bronsmatcher som spelats i VM-historien.
3-2 FTW!
* Apropå minnen av lille Pat så är det här någonting vi inte heller lägger längst bort bak i minnesbanken.

Och till sist: Första matchen för Louis van Gaal på helig mark sker 12 augusti: Då kommer Valencia till Old Trafford.