Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Adeus, Nani! Bem-vindo Marcos!

nanne
Luis Carlos Almeida da Cunha är 27 år, snart 28. Han ska enligt statistik som jag inbillar mig och inte har några som helst vetenskapliga belägg för vara på toppen av sin karriär. I stället skeppas han, mindre än ett år efter att han skrivit på ett nytt jätteavtal med United, ”hem” till Sportingklubben i Lissabon. 
Det var ju inte så det skulle bli.
Men så ser verkligheten ut efter flera års stagnation, som är på gränsen till oförklarlig. Nu väljer hans klubb att ta honom som ”delbetalning” och låna ut honom utan avgift samt betala hans miljonveckolön, bara för att slippa honom på Carrington. Han är så pass oönskad att United inte ens bemödar sig med att informera sina fans om att han flyttat till Portugal igen.
Nani har inte fått förtroendet varje vecka, men det är få spelare som underpresterar i United som får det (fram tills förra hösten).
prajd
Medan Nanis karriärskliv fortsätter nedför stegen går Marcos Rojos i motsatt riktning. En lårtatuerad 24-åring som via Moskva och Lissabon nu ska leva livets glada dagar som Manchester Uniteds nye Alexander Büttner ta Tyler Blacketts plats till vänster i trebackslinjen. En argentinare som på 49 ligamatcher i Portugal synat gult 21 gånger och rött 4 gånger kan vara det jävlaranamma som krävs för att sparka många underpresterande Unitedspelare i röven.
Han har spelat både mittback och vänsterback i karriären som började på allvar med debuten i Estudiantes (La Brujitas gäng ju!) och det är en av lockelserna så klart: United har inte ett överflöd av rutin på defensivvänsterpositionen. Blackett är lovande, Evans är skadad och Shaw är överviktig.
I övrigt hänvisar jag alla diskussioner om Rojos egenskaper hit. Själv tänker jag bilda mig en uppfattning av honom mer än det jag såg – vilket inte var kattskit – av honom i VM innan jag hyllar eller motorsågar. Det är i alla fall vare sig en supertalang eller en världsstjärna vi värvat. Det är en trupplirare. Så enkelt är det. Det behövs fortfarande minst två givna superstartspelare.
En intressant aspekt på Uniteds/van Gaals val att skicka iväg Nani är att det skulle kunna öppna för en annan ytter. Men det är också avhängigt hur Louis tänker sig framtiden. Nani användes som bekant som striker i USA och ansågs inte ha vare sig Youngs eller Valencias defensiva egenskaper, vilket jag kan tycka är lite märkligt. Nanis defensiv är lite underskattad.
* And now to something completely different: Är det fortfarande ingen som klippt ihop Glenn Strömbergs alla ”eeeoooooh” från de senaste åren?
* Herrera och Rojo VILL verkligen spela i United. Herrera gick ned i lön – i samband med utköpsklausulbetalningen – och Rojo strejkade en sväng för att få sin flytt.