Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Luke is a Shaw thing

Embed from Getty Images
Du är 19 år, du är alltså född året efter sommaren Martin Dahlins mamma väntade in bronshjältarna med en blomma vid Rålis. Du skriver på för Manchester United, du får mer pengar varje vecka än din mamma och pappa tjänar tillsammans på ett år. Du lever på 2010-talet, du gör det i västvärlden, i ett överflöd av välfärd som mänskligheten aldrig tidigare skådat. Du spelar fotbolls-VM, du får semester innan du åker till ditt nya jobb.
Tacka fan för att risken finns att du njuter av stunden aningen för mycket.
Luke Shaw hade dock ”turen” att per omgående få veta att ”det här duger inte” när han efter sin semester inställde sig på Louis van Gaals temporära kontor i Förenta Staterna. ”Not fit enough” var ärliga ord från en ibland kanske lite för ärlig manager och Shaw hade egentligen inget annat alternativ än att styra upp situationen. Det är klart han hade möjligheten att strunta i holländarens order och nöja sig med att vara världens dyraste tonåring som aldrig spelar en match från start för Manchester United. Men det hade ju varit ännu galnare än att njuta för mycket av livet en sommar.
Så kom skadan. Den oundvikliga. Den som kommit att ingå i paketet när du väljer att sajna för Manchester United. En tillfälltigt trasig baksida på ett lår förstörde hans (för?) hårda arbete att vinna van Gaals gunst och det dröjde ända tills 27 september innan han spelade sina första riktiga minuter för United. Han började som man kan förvänta med tanke på att han precis kommit tillbaka från en skada, och dessutom till att göra debut för en av världens största klubbar, försiktigt. Efter debuten har han dock växt och växt och senast mot Palace var han lagets bäste spelare. Faktum är att United bara förlorat – orättvist och sannolikt enbart på grund av en viss mittbacks hjärnsläpp – en av de sex matcher Shaw deltagit i.
Han visar snabbt alla tecken på att en dag bli så bra som vi hoppas att han ska bli. Han är redan tillräckligt bra – till skillnad från exempelvis Maroaune Fellaini – för att vara en del av en framtida ligavinnande startelva.
Leighton Baines har i många år varit en av ligans bästa vänsterbackar, kanske den allra bästa sedan Evra la ner och Cole blev bänkad, så det är mot den nivån (och senare förbi) som Shaw bör sträva. Så här ser de två ut om vi jämför deras defensiva insatser under hösten:
Skärmavbild 2014-11-12 kl. 12.16.29
Shaw ”vinner” här den totala ”defense score”-statistiken. Han drar på sig färre frisparkar (det är i snitt per match, siffrorna), rensar fler bollar, blockerar fler, vinner fler tacklingar och nickdueller. Ändå är det ju framåt han är som mest spännande, vilket vi fick att smakprov på mot Palace.
I offensiven ser det ut så här för de båda engelska landslagsmännen:
Skärmavbild 2014-11-12 kl. 12.20.45
Här är det mycket vi kan bortse från eftersom Baines är både straff- och frisparksskytt, men det övriga visar vilken skillnad det är på hur mycket fokus lagen lägger på sina respektive vänsterbackar i anfallsspelet. Baines slår i genomsnitt 19 lyckade passningar fler per 90 minuter än Luke och dubbelt så många ”key passes” (vilket jag inte tror innefattar eventuella inlägg från frisparkar eller hörnor, det borde det inte göra om nu inte hörnor räknas som ”passningar”). Baines Everton har nu inte gått särskilt övertygande, vilket det har gemensamt med United, men Leighton själv har varit effektiv. Shaw har tickat igång med sitt speciella löpande (vad tycker Fergie om stilen?) efter kanten så det står sannolikt inte på förrän tonåringen är förbi ”gamlingen” i de flesta kategorier som inte omfattar fasta situationer.
Medan resten av backlinjen har varit fortsätt föränderlig de senaste månaderna verkar Shaw hänga i. Måtte det fortsätta så.
* Läste häromdagen att Louis van Gaal och Ronaldo Koeman är ”sworn enemies”. Kan oenigheter från tiden i Ajax verkligen leda till ”sworn enemies”-påståendet, eller är det någonting annat som ligger bakom? Oavsett så blir det extra intressant att höra presskonferensen inför mötet med Southampton.
Dessförinnan ska Aloysius få frågor om Robin van Persies bidrag till United ”räcker” med tanke på att Welbeck kickades ut för att hans målskörd var för skral.