Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The Right Right Back

Embed from Getty Images
Vi har gnällt och beklagat oss och snörvlat och skrikit och varit förbannade, på gränsen till vansinniga över Sir Alex Fergusons envisa motvilja mot att köpa innermittfältare. Det blev ju löjligt med allt ”no value”-trams till slut och en slags principfasthet från Den Gamle att minsann vinna ligan utan att ha ett mittfält i synk.
Fast han klarade det, vilket är enastående. Kanske är det hans sista ligatriumf som är den mest imponerande sett till förutsättningarna.
Men det är inte det det här inlägget ska handla om.
För det finns faktiskt en position i Manchester United som har varit mer eftersatt under 2000-talet. Eller eftersatt och eftersatt, det har inte behövts några ersättare där. Faktum är likväl att Manchester United inte köpt en enda färdig högerback sedan Paul Parker anslöt i augusti 1991.
FÖR 24 ÅR SEDAN!
Efter Parker tog Gary Neville över och hängde bakom både Beckham och Ronaldo fram till skadan 2007 då Wes Brown fick ta ett långtidsvik där. Rafael har sedan 2008 varit den mest tillsatte pojken där. Under 2000-talet har de här spelarna köpts in, antingen som tilltänkta, framtida högerbackar eller så har de ”tvingats” spela där ändå: Ritchie De Laet, Guillermo Varela, Saidy Janko, Antonio Valencia, Chris Smalling, Antonio Valencia, Marnick Vermijl, Fabio, Rafael. Vi har också sett lirare som Jonathan Spector, Henning Berg, Phil Neville, Phil Bardsley med flera hänga där.
Gemensamt för samtliga efter Parker och Neville: Ingen har likt en Robin van Persie, Ángel Di Maria, Ashley Young eller Owen Hargreaves köpts, värvats, flyttats upp från egna leden med förväntningen att vara en högklassig Manchester United-spelare som högerback direkt.
När nu brassen är inne på sin sjunde säsong i klubben kan vi konstatera två saker:
1) Det går inte att lita på att han håller en säsong. Endast en gång har han spelat i fler än hälften av ligamatcherna (säsongen 12-13).
2) Eftersom han inte går att lita på längre lär han inte få möjlighet att bli bättre.
3) Det är dags att köpa en färdig mittback.
Punkt nummer tre för oss sökt in på alternativen
Vi har först och främst några hyfsat duktiga killar som är orimliga förvärv. Branislav Ivanovic, Philipp Lahm och Pablo Zabaleta lär aldrig spela med Old Trafford som hemmaarena. Däremot finns det ett gäng andra pojkar som möjligen skulle kunna träffa Ed Woodward och inte ”missta” honom för en clown. Jag namedroppar vilt:
– Seamus Coleman, Everton.
27 år i höst och i således i sina bästa år. Snabb. Målfarlig. Lite labil defensivt. Årets spelare i Everton förra säsongen, uttagen i PFA-laget.
Kostade £60 000 när Moyes – remember him? – sajnade honom för sex år sedan.
Kontrakt till: 2019.
– Juanfran, Atlético Madrid.
30 bast talar emot. Att han är ordinarie i ett av Spaniens bästa lag också.
Kontrakt till: 2017.
– Gregory van der Wiel, PSG.
Precis som Coleman 27 år gammal. Holländaren har hängt i Frankrike i snart tre säsonger och då kan det vara läge att komma till England efter att ha tröttnat på en medioker liga. Talar också för: Har Mino Raiola som agent. Mino är inte den som är den när det handlar om att flytta killar runt om i Europa. Tror jag.
Är han bra nog då? Givetvis.
Kontrakt till: 2016 (?)
Lukasz Piszczek, Dortmund.
Precis som Juanfran 30 bast. Polacken, som en gång började sin proffskarriär som striker vill jag minnas, har nämnts i samma andetag som United under flera säsonger. Inte sett Lukasz lira på ett bra tag så om hans kvaliteer är Unitedkvaliteer kan jag inte uttala mig om i januari 2015, men det kanske någon annan kan?
Kontrakt till: 2017.
Dani Alves, Barcelona.
32-årige Alves räknas fortfarande som en av världens bästa ytterbackar och med tanke på att han är tillgänglig på fri transfer i sommar lär det vattnas i många sportchefsdirektörsmunnar nu. Skulle han hålla i United i ett par år? Givetvis. Skulle vi vilja ha Dani Alves i United i ett par år? Därom tvista de lärde.
Kontrakt till: 2015
Stephan Lichtsteiner, Juventus
Gammal, också, men annars ett gjutet mål för Louis van Gaals 5-3-2-system. Schweizaren är en mångsidig, outtröttlig wingback som låter andra i laget spela boll. Men är han verkligen en uppgradering från Valencia? Tveksamt.
Kontrakt till: 2017.
 
Nu kommer Louis inte att handla i januari även om Sam Pilger under gårdagskvällen twittrar att Hummels fortfarande kan skeppas in efter helgen. Manchester United är nya Manchester United och då tas det inte in någon eller några spelare under radarn i januari. Frågan är också hur intensivt Den Envisa söker efter just högerback och i så fall vilken typ av anfallande försvarare han vill ha till vilket system? Är det en renodlad wingback eller en ”riktig” högerback? Kanske både och?
Klart är i alla fall att United MÅSTE ha in en rightback. Det är ovärdigt att en klubb av Manchester Uniteds storlek spelar högeryttrar och mittbackar på den positionen.
Helst av allt vill vi förstås ha en 27-årig Marcos Evangelista de Moraes.
Då skulle allting vara löst i tio år framåt.