Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The Comparison Matrix

Vi är alla överens om att vi mådde bättre i mars 2013 än vi gör i mars 2015, eller hur? Det var kanske Alex Fergusons allra största bedrift att dra den truppen till en överlägsen serieseger. Arvtagarna har inte ställt till med några bedrifter värda museiplatser på Old Trafford – även om Moyes faktiskt fixade en pokal och van Gaal tog hem sommarens ölturnering i Staterna.
Men hur stor är skillnaden egentligen på insatsen 12-13 jämfört med 14-15? Squawka.com har åtminstone siffrorna på det. Helt känslokalla sådana.
Offensiven:
Skärmavbild 2015-03-02 kl. 14.11.57
Vi går igenom den punkt för punkt.
Passes forward: Kanske den mest förvånande punkten av samtliga med tanke på hur mycket “bakåt och i sidled” United ger sken av. Den punkten hör dock ihop med den efterkommande som är …
Total passes: Det topp 4-jagande United snittar 25 passningar mer per match än det titelvinnande United. We shall pass.
Shot accuracy: Ingen större skillnad, trots att vi har en spelare som Ángelito som är ett kapitel för sig på den här fronten. Argentinaren sköt 25 skott under sommarens VM, varav 21 träffade mål (84 procent således). I United har han träffat med 21 av 70 avslut = 30 procent. Förra säsongen i Real Madrid låg siffran på 50. We shall not change anything.
Goals scored: Skaplig skillnad. Vi hade en viss holländare i form på den tiden. Och inte ett löneutlägg på över 5 miljoner i veckan på två ishavskyliga strikers. We shall score more.
Chances created: Den nedgången förvånar knappast oss som sett alla matcher från de båda säsongerna. We shall create lots of chances.
Assists: Det är klart att man får svårt att bidra med assists till forwards som inte vill göra mål. We shall assist more.
Defensivt då? Efter en katastrofal inledning på hösten har försvarsspelet (läs David De Gea) sett till att bara Chelsea och Southampton numera är lag med färre insläppta mål i hela fucking Premier League. En jämförelse med senaste mästarlaget ser ut som följer:
Skärmavbild 2015-03-02 kl. 14.14.16
Tackles won: Vidic-Rio och kompani vann bara marginellt fler tacklingar än Jones, Smalling, Rojo & co. We shall win more tackles.
Fouls committed: Också en nyckel till att det gått trögt. Det tacklas mer och sparkas ner mer. We shall stop with that.
Interceptions: Vad beror detta på? Antagligen en del av possessionfotbollen Den Envise är besatt av. “ÄR DET NÅGRA SOM SKA PASSA RUNT BOLLEN KRING MITTLINJEN SÅ ÄR DET VI! FÖRSTÅTT?!”. We shall intercept!
Blocks: Färre som vill “dö” för United i dag än under Fergie? Inte osannolikt. But We shall overcome that.
Clean sheets: Inte förvånande att det faktiskt var fler då med tanke på hur det sett ut årets hönsgård, trots det offensivare United av i går. We shall improve.
Defensive errors: Upp med 30 procent. Med 497 olika backlinjer blir det lätt så. We shall stop with them
Goals conceded: Färre i dag än då. Som sagt. We shall concede less.
Errors leading to goals: Chansspelade mer då. We shall erase that.
* Newcastle, alltså. Ett motstånd jag är helt likgiltig inför då jag de är för dåliga för att fruktas, men samtidigt för bra för att förringas. Alltid intressant att se vad Gabriel Obertan kan ha för nytt trick up his sleeve.
Min elva är klockren, kör vi den blir det minst en 3-1-repris från senast:

DDG

Valencia – Smalling – Rojo – Shaw

Blind – Herrera

Januzaj – Rooney – Di Maria

Wilson/Falcao varsin halvlek