Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Officiellt: Tom Thorpe klar för Rotherham

Rotherham United bekräftade igår kväll att mittbacken Tom Thorpe har skrivit på för klubben på fri transfer. Thorpe var ju en av spelarna som friställdes av Manchester United den 1 juli. Dessutom noterar vi att Callum Evans går till Barnsley medan Ryan McConnell tränar på Carrington.

Thorpe fick bara en enda match för Manchester United och då bara någon minut, när United vann mot West Ham förra hösten. Han har dock genomgående varit en bra och populär spelare i Uniteds U21-lag. När United vann U21-ligan i år var det med Thorpe som lagkapten.

På a-lagsnivå har han dock förvånansvärt lite erfarenhet. Förutom de där minuterna mot West Ham har han bara ett låneuppdrag på meritlistan, då han 2014 spenderade en månad i Birmingham City (det skulle egentligen ha varit ett längre lån, men han blev skadad och återvände till United).

Nu har han hunnit bli 22 år och han skriver alltså på för Rotherham United. Yorkshireklubben slutade förra säsongen 21:a i Championship, och undvek degradering med några få poäng. Undertecknad hade nog tippat på att Thorpe skulle gå till en lite bättre klubb.

Övergången gäller under förutsättning att Football League godkänner den och att Thorpe klarar den obligatoriska läkarundersökningen. Men det får ses som formaliteter.

Det här är en ung man som jag har jagat sedan första dagen han friställdes av Manchester United,” säger Rotherhams manager Steve Evans.

Unga Tom kommer med fantastiska rekommendationer från några väldigt seriösa människor inom fotbollen. Och när sådana som Ryan Giggs och Warren Joyce i Manchester United säger åt dig att agera snabbt för att signera den här grabben så vet du att han är en talangfull individ. Han kommer att ansluta till gruppen på måndag och räknar helt med att han direkt kommer att utmana om en plats i startelvan för den kommande säsongen.

Evans till Barnsley, McConnell tränar på Carrington

Förutom Thorpe friställdes även Ben Amos, Tom Cleverley, Callum Evans och Ryan McConnell den 1 juli. Vi har redan berättat att Amos går till Bolton och att Cleverley är klar för Everton. Nu rapporterar Barnsley Chronicle att Evans har skrivit på för Barnsley, där han kommer att spela med U21-laget.

McConnell har ännu inte hittat någon ny klubb. I väntan på det berättar han i en intervju i irländska Herald att United låter honom träna på Carrington.

Det är ingen skam att friställas av Man United,” säger McConnell. ”Jag är tillbaka i England och tränar hos United. Jag kommer att göra försäsongen med dem, då U21-managern visste att jag var skadad och behövde bli fit. […] Det kan finnas en chans att United kan ge mig någonting, men jag är inte säker på det.

McConnell berättar också att han har fått mycket hjälp av United: ”Sedan jag fick reda på att jag friställdes har massor av människor hjälpt till. Chefen för utbildning i United kom för att prata om mina alternativ. Det är en fantastisk klubb och jag skulle aldrig säga ett dåligt ord om United, det var bara olyckligt med min skada.

Muss önskar givetvis de tre spelarna lycka till i framtiden.


Spelarprofil Tom Thorpe »