Fifaskandalen: Schweiz öppnar kriminalprocess mot Blatter

Det började i slutet på maj, då en rad högt uppsatta personer inom Fifa greps av schweizisk polis inför Fifakongressen. Sedan har det rullat på med mer eller mindre uppseendeväckande avslöjanden. Idag kom så nyheten vi alla har väntat på då den schweiziska riksåklagaren (Office of the Attorney General of Switzerland, OAG) meddelar att man har öppnat en kriminalprocess mot Sepp Blatter. Den sittande Fifapresidenten misstänks ha gjort sig skyldig till kriminellt vanstyre och förskingring.

OAG misstänker att Blatter ska ha skrivit ett kontrakt med den karibiska fotbollsunionen som var dåligt för Fifa. Blatter är också misstänkt för en illojal betalning på två miljoner schweiziska franc till Michel Platini. Uefapresidenten Platini kallas nu som vittne men såvitt jag kan uttyda är han inte misstänkt.

  • Den officiella pressreleasen från OAG kan läsas här.
  • Guardian har lite mer bakgrundsinformation här.
  • I relaterade nyheter har Fifa meddelat att VM 2022 i Qatar kommer att hållas mellan den 21 november och den 18 december. [Guardian]
  • Det förefaller fortfarande vara uteslutet att VM ska flyttas från Qatar, hur mycket skit som än grävs fram.
  • Fifa har också beslutat att ge myndigheten i Schweiz tillgång till Jerome Valckes e-post. Valcke är känd som Blatters högra hand och stängdes nyligen av från sin post som generalsekreterare i Fifa. [Guardian]
  • Michel Platini är en av huvudkandidaterna till att efterträda Blatter. Frågan är hur rent mjölet i Platinis påse är. Platini har nu erkänt att han ”kan ha sagt” till amerikanska befattningshavare att han skulle rösta USA i valet av VM-arrangör 2022. Som vi nog alla vet röstade Platini till sist på Qatar. Han förnekar dock att den dåvarande franska presidenten Nicolas Sarkozy skulle ha ha sagt till honom att rösta på Qatar ”men jag visste vad som skulle vara bra”. Platini menar att ”med mig handlar det om fotboll, inte politik”. Men är det någon som tror på honom? [Guardian]

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS