Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Van Gaal ser Smalling som framtida kapten och hintar om en januarivärvning

För ett knappt år sedan blev Chris Smalling utvisad i Manchesterderbyt. Då kändes det som att hans Unitedkarriär var på väg att ta slut. Ett år senare är Smalling den självklara ledaren i Uniteds försvar inför Manchesterderbyt. Onekligen en enorm transformation.

Nu talar Louis van Gaal om Smalling som en framtida lagkapten: “Wayne Rooney är kaptenen så man behöver inte oroa sig och sedan Michael Carrick. Men när de är borta så kan Chris Smalling göra det. Så jag pushar honom också i den situationen. […] Det handlar om hur vi försvarar som ett lag. Smalling är en del av det och jag vill att han ska prata. Han har också talangen att prata. Det gör honom enkel att coacha. Därför gjorde jag honom till en ledare i laget. Han har gjort framsteg och också på ett taktiskt sätt.

Den här säsongen har United hittills klarat sig undan de skador som har plågat laget i många år. Inledningen på förra säsongen var det kanske som allra värst: “Det var mitt fel, jag tränade dem hårdare och de var inte vana att träna så,” säger Van Gaal efter 1-1-matchen mot CSKA. En förklaring till att det är bättre nu är att spelarna är vana med Van Gaals träningar. En annan förklaring är ändringar i spelartruppen: “Jag lät också spelare lämna på grund av det och jag köpte nya spelare.

Van Gaal har nu en tunn trupp, vilket är vad han föredrar. Han antyder dock att det kan bli en värvning i januari. “Jag har alltid föredragit små truppen. […] Nej [truppen är inte för tunn], annars skulle jag ha en större trupp. […] Jag tycker 22 spelare och tre målvakter är tillräckligt, så jag saknar fortfarande en spelare.

Manchester Uniteds trainer-coach pratade också om bristen på vinteruppehåll i England. “Det finns inget vinteruppehåll och jag tycker att det är det mest elaka i den här kulturen. Det är inte bra, det är inte bra för engelsk fotboll. Det är inte bra för klubbarna eller landslaget. Jag tycker att ni borde ändra det.

Detta fick Arsene Wenger att reagera: “Jag har mycket respekt för Louis van Gaal men jag håller inte med honom om det. […] Jag hade hans idéer när jag kom hit men idag skulle jag gråta om du ändrade det för det är en del av engelsk tradition och engelsk fotboll.

Wenger föreslår istället ett uppehåll i januari. “Jag har alltid vädjat om ett uppehåll efter den 1 januari.” Vilket ju skulle vara ett vinteruppehåll… Det är märkligt att Van Gaals uttalande tolkas (säkerligen av en journalist och inte av Wenger) som att uppehållet måste vara just under julen.


Källor: Guardian, 2