Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

It’s all about the pace

Som bekant har Manchester United ett av fotbollsvärldens snabbaste lag. Ibland får jag faktiskt till och med spela in matcherna och köra dem på 0,5 x hastigheten för att ens skönja hur fort det går. United i 0,5 är ändå typ 10 gånger snabbare än Barca, Bayern och allt vad de nu heter.
Det är breathtaking, helt enkelt. Man har inte sett en Unitedmatch på riktigt utan att efteråt – flämtande, lätt illamående av yrsel – kunnat vrida ur nästan lika mycket svett ur sin egen matchtröja, antingen på läktaren eller framför tv:n.
Men vilka spelare är det egentligen som Unitedspelarna med mest speed under skridskorna? Bloggen har, som så ofta, svaren på dina undringar:
Embed from Getty Images
Bastian Schweinsteiger. Tyskens flyfotade fötter för tankarna till Fergies beskrivning av hur han för första gången såg Ryan Giggs och hur denne ”…just floated over the ground like a cocker spaniel chasing a piece of silver paper in the wind”. Skulle han skippa sina åttakilosshorts vågar jag inte ens tänka på vilka hastigheter som skulle uppmätas, men det skulle inte vara under 40 km/h. Promise. På bilden har han än en gång gjort ”misstaget” att springa ut ur spelartunneln samtidigt som övriga spelare innan kickoff och plötsligt kommit på sig med att vara ensam ute på planen. Har han något problem så är det i vissa situationer kunna behärska sin fart, men det kan man förlåta Mr. Explosive.
Embed from Getty Images
Michael Carrick. Man skulle kunna tro att engelsmannen blev långsammare med åren. Men det är inte bara i skallen rutinen gör en snabbare utan 34-åringen har till och med lyckats snudda vid Bastians topphastigheter. På bilden ser vi en typisk Carricksituation där ett otränat öga lätt skulle kunna dra missuppfattningen att det inte går undan. Men vi vana Unitedbetraktare vet att skenet bedrar något överjävulskt! 9 gånger av 10 blixtrar Geordien till sekunden senare och motståndaren står kvar med i en virvel av damm och luft som rivits upp när Carrick gått in i sedvanligt Flashmode. Gång nummer 10 får vi inte ens se honom under matcherna.
Embed from Getty Images
Daley Blind. Holländaren säger sig ha gamle sprintern Dennis Mitchell som sina stora förebild under sprintpassen han genomför på egen hand varje förmiddag på Carrington. Blind har också berättat hur han redan som 5-6-åring brukade springa till förskolan – han avverkade de 3 kilometerna på nästan osannolika fem minuter. Eller osannolikt och osannolikt, förresten, det är knappast ett ord vi fans skulle beskriva det som. Vi skulle snarare rycka på axlarna och konstatera ”ja, jag är då inte förvånad”. En och en halv säsong in i Unitedkarriären har jag slutat förvånas över accelerationen och bestämdheten i hans löpningar. På bilden ovan var han exempelvis 80 meter efter Vardy när denne fick bollen. Där och då pressade fotograf Griffiths ned avtryckaren.
Embed from Getty Images
Juan Mata. Föga förvånande är The Perfect Man ett av de första namn Louis van Gaal nämner varje gång han får frågan vem som är den snabbaste spelare han någonsin coachat. I flera matcher är han så överlägsen i hastighet att han – som bilden ovan – bara springer på ett ben. Då och då roar han sig med att springa ut till sidlinjen och byta skor, medan han fortfarande har bollen i en av sina magiska löpningar offensivt. En enastående sprinter.
Embed from Getty Images
Memphis Depay. Muskler som en 100-meterssprinter och långsammare än en fyllesjuk, benamputerad farfar? Icke då. Memphis Depay är själva sinnebilden för det nya, snabba och blixtrande United. Få är de ytterbackar som ens haft möjlighet att kunna be om Memphis tröja under match, av den enkla anledning att de inte sett honom under 90 minuter. Läskigt att föreställa sig var han kommer att vara om två-tre säsonger. Risken är att han sprungit ifrån tiden, rakt förbi tyngdlagen och ut i universum i jakt på jämlikar. Chansen att de finns därute är i alla fall större än att de finns här.
Embed from Getty Images
Marouane Fellaini. Jag sparade medvetet det bästa till sist. Under hela min tid som Unitedfan, sedan mitten av 1980-talet, har jag väntat på att få se en spelare med den här typen av explosivitet (och bollkontroll!). När Afrotanken kom var jag lite skeptisk till hans påstådda speed, men det tog lika lång tid att övertyga mig om sanningen i påståendet som det tar för Afrotanken att springa från kortsida till kortsida. Här syns belgaren i full flow, och ni noterar gärna hur han till och med har möjlighet att under vansinnessprinten vika upp tröjan och torka bort den enda droppe svett det kostar honom att göra de löpningarna. Sanslöst! En komplett sprinter – en komplett spelare.