Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mkh

Embed from Getty Images
Vi kör förstås den engelska stavningen eftersom hans hemspråks version förbryllar åtminstone mig rätt mycket: Հենրիխ Մխիթարյան.
Om det varit ont om svenska fotbollsspelare i Manchester United är det ingenting mot hur få armeniska klubben förfogat över genom åren. Henrikh Mkhitaryan är givetvis den förste (och troligen den siste under min livstid?) från det kaukasiska området i öst.
Och han kom till Manchester med en fantastisk säsong i Bundesliga i bakfickan. Henrikh blev utsedd till Årets spelare av sina kollegor i ligan och det skojar man inte bort.
Senast vi värvade från Dortmund kom en liten trixig japan som aldrig riktigt lyckades, trots att hans talang var uppenbar för alla att se. Men jag önskar alltid Shinji välkommen åter till United. Henrikh är inte riktigt samma typ av spelare som vår ex-japan, men han har minst lika mycket boll i sig.
Gissningsvis lär han ha utgångspositionen på en kant, förslagsvis den där Mourinho-icke-favoriten Juan Mata härjat under Dödgrävaren, men han kan lika gärna spela centralt. Hans styrka är hans förmåga att hitta lagkamrater i position, vilket kommer att vara oftare under portugisens mer rörliga anfallsspel än under Dödgrävarens sterila och långsamma dito. Dessutom har han förmågan att skära in i banan och har, trots att han inte är något speedfenomen, mer tryck i steget än både Mata och den ack så långsamme Memphis Depay (Hur kan han vara så trög i steget?!).
Dödgrävaren klagade en del på att United saknade kreativitet i truppen. Det hade han faktiskt rätt i. Henrikh lär fylla mycket av det tomrummet. Dessutom är han en spelare som man kan sätta en hög kravbild på med tanke på hans ålder och rutin. Visst, han lär som alla andra behöva en anpassningsperiod till Premier League, men det ska inte behöva ta en säsong eller två som för yngre och mer orutinerade lirare.
Hamlets grabb kan bli en succé. Han kan bara bli ett fiasko om han går sönder. Det är min genuina känsla.


Såg 60 minuter av mötet med Henrikhs gamla klubb i fredags och blev inte särskilt imponerad av någonting, mer än möjligen Memphis brist på speed och hur man kan tillåta underlaget att vara så dåligt. Däremot är det sannolikt högst en handfull av de som startade mot Dortmund som kan vara aktuella för en ”riktig” Unitedelva.
Tyvärr blir det inget Pep-Mou-möte i eftermiddag och det är ju ytterligare bevis på galenskapen i att åka jorden runt för att förbereda sig för en superviktig säsong. Men utan dessa galna resor, inga nya nudel- och målarfärgsponsorer att lägga till den ständigt växande skalan affärspartners för affärsverksamheten som numera är Manchester United. Och utan dessa så finns det inte lika många miljarder att värva Pogbas för. Att pengagubbarna inte fattar att det är dåligt för varumärket i längden att spelarna inte får de bästa tänkbara förberedelserna är en annan femma.
Pajaserier i kubik.
Nu får i alla fall truppen flyga hem och träffa den senaste svenska värvningen i United. Det kan bli nåt för Phil Jones att bita i på träningarna.


Tre pojkar in och Paul Pogba förväntas fullborda den kvartett som Mourinho bett Where’s Ed om. Med Luke Shaw som ett egentligt femte förvärv och De Geas fortsatta karriär på Old Trafford känns det som ett osannolikt bra transferfönster. Ändå är frågan, med tanke på Uniteds skadetendenser, om truppen är tillräckligt bred för att attackera titeln? Går Zlatan, Pogba, Henrikh och Smalling sönder samtidigt – vilket skulle kännas osannolikt i vilken annan klubb som helst, möjligen Arsenal undantaget – känns det inte riktigt som att Lingard, Mata och den ständigt återkommande Wayne Rooney har vad som krävs för att upprätthålla skutan.
Apropå Pogba och den påstådda miljardövergångssumman så bryr jag mig inte längre om prislappar. Sen Manchester United version 2.0 introducerades för några år sen är vi som vilken annan superklubb som helst i den aspekten. Och det var väl tyvärr oundvikligt.


Irriterande deluxe: Ytterbackar som inte vill ha ytterbacksnummer på sina tröjor. Som Darmian (#36) och Shaw (#23). Respektlöst.


Annars är det bästa jag läst i dag att Mourinho ska ha förbjudit (FÖRBJUDIT!) sina spelare att använda Pokemon Go 48 timmar innan match. Såna artiklar vill jag också skriva, oavsett om det är sant eller inte.