Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Everton

Embed from Getty Images

Wayne Rooney ska hyllas när Manchester United imorgon möter Everton på Old Trafford i Wayne Rooneys testimonial. För United är det sista träningsmatchen innan säsongen drar igång med Community Shield mot Leicester på söndag. Everton gör sin sista träningsmatch på lördag, då de möter Espanyol på Goodison.

Det mesta tyder på att båda lagen kommer att behandla matchen som vilken annan träningsmatch som helst. Möjligen att det blir lite hyllningar när Rooney byts ut i andra halvlek. Men långt ifrån det spektakel som var då Rooney senast spelade i en testimonial. Den gången, för exakt ett år sedan idag, gästspelade Uniteds lagkapten för Everton i Duncan Fergusons testimonial.

Senaste Unitedspelare att få en testimonial var Rio Ferdinand, för tre år sedan.

Igår kom det glädjande beskedet att matchen visas på teve i Sverige. TV3 Sport HD och Viaplay är det som gäller.

Manchester United

José Mourinho gör, vad det verkar, ingen media inför den här matchen heller. Men efter matchen mot Galatasaray sa han att han ämnar använda 22 spelare även mot Everton. Mourinho tog med sig 23 spelare till Göteborg och jag förutsätter att det är samma 23 spelare som är aktuella den här gången också. Möjligen att Timothy Fosu-Mensah skulle kunna vara disponibel efter skada.

Matchen mot Everton blir den sista renodlade träningsmatchen och det är knappast tid för experiment, i stora drag tror jag att startelvan imorgon också är startelvan mot Bournemouth när ligan drar igång.

Offensivt är det gissningsvis Mkhitaryan, Rooney och Martial bakom Zlatan som gäller. Åtminstone inledningsvis. Jag har en stark känsla av att det snart kommer vara omöjligt för Mourinho att hålla Rashford utanför startelvan, i så fall är det troligen Rooney som får ge upp sin plats.

Det är inte lika givet hur det ser ut defensivt men det mesta pekar på Valencia och Shaw som ytterbackar. Daley Blind har överraskande startat i mittförsvaret i två träningsmatcher. Med Smalling skadad, och dessutom avstängd i ligapremiären, är känslan att Mourinho har bestämt sig för Blind och Bailly i mittförsvaret (tills Smalling är tillbaka). Jones finns som ett alternativ, men han gjorde inget särdeles gott intryck mot Dortmund. Rojo räknar jag bort.

Ännu mer osäkert är hur Mourinho ser på mittfältet. På sikt handlar det förstås om vem som ska ta platsen bredvid Pogba – vi räknar med att han kommer – men fransmannen kommer knappast att spela mot Leicester och troligen blir det som mest ett inhopp mot Bournemouth. Jag tyckte att Herrera såg bra ut mot Wigan och han var hygglig mot Dortmund. Mot Galatasaray tycker jag att han var dålig. Schneiderlin imponerade inte heller mot Galatasaray. Det gör att jag förmodar att Carrick återigen kommer att vara ordinarie på Uniteds mittfält, även om han lär vilas regelbundet. Fellaini tycks ha en plats även i Mourinhos planer men troligen mer som en matchförändrande inhoppare.

Möjlig startelva: De Gea; Valencia, Bailly, Blind, Shaw; Carrick, Herrera; Mkhitaryan, Rooney, Martial; Ibrahimovic

Everton

Everton var bedrövliga förr säsongen och slutade på undre halvan i Premier League. Managern Roberto Martinez fick sparken och Ronald Koeman har ersatt honom.

Hittills har Everton inte gjort någonting för att förstärka laget men heller inget för att försvaga det, även om John Stones ständigt kopplas samman med en flytt till Manchester city. Anfallaren Romelu Lukaku är också föremål för flyttspekulation.

De tappade massvis med rutin då de släppte kvartetten Tony Hibbert, Tim Howard, Leon Osman och Steven Pienaar på fri transfer. Det är 1271 matcher som försvinner men Howard tappade platsen i målet förra säsongen och de tre utespelarna fick begränsat med spelat.

Ett enda nyförvärv är presenterat, målvakten Maarten Stekelenburg. Mycket tyder på att Idrissa Gueye, defensiv mittfältare från Aston Villa, kommer att presenteras inom kort. Även Swanseas mittback Ashley Williams tros finnas på önskelistan.

Uppdatering: Inom kort var en timme efter att den här texten publicerades. Gueye är nu klar för Everton.

Evertons Darron Gibson, som ju har ett förflutet i United, tycker att Rooney förtjänar en testimonial.

Under sommaren har Everton gjort fem träningsmatcher. Segrar mot tjeckiska Jablonec, Barnsley och MK Dons följdes av en förlust mot Dynamo Dresden och sedan oavgjort mot Real Betis i Dresden. De har matchat en del unga spelare, utöver a-lagsspelarna som listas i faktarutan.

Historik

United vann tre matcher av tre förra säsongen. Först 3-0 på Goodison, i vad som kanske var Uniteds bästa match förra säsongen. Detta följdes upp med en mindre imponerande 1-0-seger på Old Trafford, då Martial avgjorde. Martial avgjorde också det tredje mötet mellan lagen, på tilläggstid i FA-cupsemifinalen på Wembley.

Träningsmatcher mellan lagen är sällsynta, senast var i maj 1992 i Norman Whitesides testimonial på  Old Trafford, inför endast 7432 åskådare. I augusti 1989 möttes lagen i Japan. De båda matcherna slutade med förlust.

Övrigt

Vi fokuserar på Rooney i en separat text senare. I England visas matchen på BT Sport och inför matchen har Rooney snackat med Owen Hargreaves. Här följer tre videoklipp från det samtalet. Rooney pratar om att han har haft en lång karriär, att han ser en framtid som manager och att han tror att han kommer spela som nummer 10 den här säsongen.

Matchinformation

Manchester United
Everton
Turnering: Träningsmatch (Wayne Rooney Testimonial)
Tid: Onsdagen den 3 augusti 2016, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare:
Teve: TV3 Sport HD, Viaplay

Manchester United

Målvaktare: De Gea, Romero, Johnstone
Försvarare: Bailly, Jones, Rojo, Blind, Shaw, Valencia, Darmian
Mittfältare: Memphis, Mata, Lingard, Carrick, Young, Herrera, Mkhitaryan, Fellaini, Schneiderlin
Anfallare: Ibrahimovic, Rooney, Martial, Rashford
Frånvaro: Smalling, Fosu-Mensah (skadade), McNair, Tuanzebe, Borthwick-Jackson, Januzaj, Schweinsteiger, Pereira, Keane (rapporteras vara utanför truppen)

Everton

Målvakter: Robles, Stekelenburg
Försvarare: Baines, Stones, Jagielka, Coleman, Funes Mori
Mittfältare: Gibson, McGeady, Oviedo, Lennon, Cleverley, McCarthy, Besic, Barry, Barkley
Anfallare: Kone, Lukaku, Mirallas, Niasse, Deulofeu, Rodriguez
Frånvaro: Browning (skadad)