Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Schweinsteiger & Mourinho – reservlag & fängelse

En stor skandal utspelar sig i Manchester. I alla fall om vi lyssnar på Dejan Stefanovic, som representerar Slovenien i Fifpro, den internationella spelarföreningen. Det är José Mourinhos behandling av Bastian Schweinsteiger som kritiseras. Schweinsteiger är enligt samstämmiga rapporter oönskad av Mourinho och den tyska mittfältaren får inte ens träna med Uniteds a-lag, han tvingas istället träna med reserverna.

Det är uppenbar mobbning. I Slovenien skulle vi väcka åtal mot Mourinho och sökt det hårdaste straffet, tre år i fängelse,säger Stefanovic till BBC.

Det är är tydligt gjort för att göra Bastian modlös. Mourinho sätter ett dåligt exempel. […] Schweinsteiger borde vända sig till Professional Footballers’ Association och han borde skriva ett klagomål och jag skulle också söka straff för Mourinho, Alla spelare i a-laget måste träna ed tränarna i a-laget, på samma plats och tid som alla andra lagkamrater.

Bayern Münchens VD Karl-Heinz Rummenigge är också upprörd över hur Schweinsteiger behandlas.

Jag kunde knappt tro det,säger Rummenigge enligt Sky Sports. ”En eller annan spelare kommer att tänka länge och hårt i framtiden om huruvida de vill gå till en sådan klubb. Inget sådant har någonsin hänt i Bayern München.

Ottmar Hitzfeld håller med: ”Det är respektlöst mot en värdig spelare. Det är en metod som är ovanlig för mig. Schweinsteiger är en nyckelspelare, en världsmästare, en personlighet, samtidigt som han har en exceptionell attityd.

Bastians bror Tobi Schweinsteiger twittrade nyligen kort och koncist ”ingen respekt”. Tweeten kom utan kontext men många har tolkat det som att han syftar på behandlingen av Bastian Schweinsteiger i United.

Personligen tycker jag att det är svårt att ha en bestämd åsikt i frågan. Vi vet faktiskt inte exakt vad som har hänt, åtminstone jag vet inte hur vanligt förekommande detta är i den professionella fotbollen. Vi såg ett liknande fall i United förra säsongen med Víctor Valdés.

Men tal om fängelsestraff är givetvis vansinne. Vi pratar om en fotbollsspelare som inte får träna med sina lagkamrater, varken mer eller mindre. Att varje spelare som har kontrakt också ska ha rätt att träna med a-laget tycker jag känns märkligt. Vad händer om spelaren sprider dålig stämning? Ska hela laget behöva drabbas för att en spelare inte kommer överens med tränaren?

Jag är heller inte så säker på att Schweinsteiger verkligen har haft en exceptionell attityd i United. ”Det är inte bara hans tröga spel som har överraskat hans lagkamrater. Schweinsteiger har spenderat stora delar av säsongen skadad och hans tendens att återvända till Tyskland, han flyger ut och in för Uniteds matcher, har inte tagits emot väl, för att säga det minsta,skrev Guardians Daniel Taylor i våras. Det mesta tyder på att den rapporten var baserad på samtal med Wayne Rooney.

Men min spontana känsla är ändå att det är ovärdigt att skicka Schweinsteiger till reservlaget. Det känns som ett svinaktigt beteende av managern (Mourinho nu, Van Gaal tidigare). För mig handlar framför allt om det Rummenigge är inne på: På sikt kan det leda till att United blir en mindre attraktiv klubb. United brukade vara klubben där kontraktslösa spelare, som Jesper Blomqvist, var välkomna att träna i väntan på ett kontraktsförslag från en lämplig klubb. Samtidigt kanske professionella fotbollsspelare rycker på axlarna åt det hela och tycker att det inte är något att orda om. Vi har inte alla fakta, det är svårt att veta säkert.

Uppdatering: På fredagens presskonferens bekräftade Mourinho att Schweinsteiger är utanför truppen.

I andra nyheter

Joel Pereira var, som väntat, oanvänd avbytare när Portugal inledde OS med en 2-0-seger mot Argentina. Pereira är ensam Unitedspelare i turneringen. Honduras på söndag och Algeriet på onsdag är Portugals återstående matcher i gruppspelet.

Lee O’Connor, ny i Uniteds juniorlag, har tagits ut till Irlands U17-landslag inför två träningsmatcher i nästa vecka. [FAI]

West Bromwich Albion har fått nya ägare från Kina.