Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ronnie Cope är död

Embed from Getty Images

Idag är det vår tråkiga uppgift att berätta att den förre Manchester United-spelaren Ronnie Cope är död. Cope, en Busby Babe, gjorde 106 matcher för United. Han blev 81 år gammal.

Ronnie Cope är kanske mest känd för att han är det första någonsin som har lyft FA Youth Cup-bucklan – han var lagkapten när United vann den allra första upplagan av turneringen 1953. Senare samma år skrev han på sitt första proffskontrakt med United.

Han är född i Crewe och inledde fotbollskarriären i Crewe Alexandra. Som ung nådde han det engelska skolandslaget. Han gick till Manchester United på ett lärlingskontrakt 1950.

Om han i unga år tillhörde de bättre spelarna så fann han steget till Uniteds a-lag svårt. Tre år efter segern i FA Youth Cup spelade han fortfarande i reservlaget, där han var med och vann Central League.

En vecka innan han skulle fylla 22 år fick han sin första chans i a-laget.

Men det var först efter Münchenolyckan som Cope etablerade sig i a-laget. Efter olyckan tog han en ordinarie plats som mittback och han var med i laget hela vägen fram till FA-cupfinalen 1958.

Embed from Getty Images

Ronnie Cope här framför Freddie Goodwin, som avled tidigare i år.

Cope var sedan ordinarie i laget säsongerna 1958/59 och 1959/60 innan han till sist tappade sin plats. I augusti 1961 såldes han till Luton Town. Han stannade i Luton ett par år och avrundade sedan karriären i ickeligaklubben Northwich Victoria, där han även var manager under en säsong.

Alla anknutna till Manchester United skulle vilja ge sina varmaste kondoleanser till Ronnie Copes familj och vänner i den här extremt tråkiga och begrundande tiden,” skriver United på den officiella hemsidan.

Ronnie Cope

Född: Den 5 oktober 1934, i Crewe, England
Död: September 2016.
Till United: Juni 1950 (lärling), proffs i oktober 1951
Lämnade United: Augusti 1961, för Luton Town (10 000 pund)
Matcher/mål: 106/2
Landslag:
Titlar med United:

Karriär

KlubbTidMatcherMål
Manchester United1951-61932
Luton Town1961-63280
Northwich Victoria
# Matcher och mål inkluderar enbart matcher i den inhemska ligan.
Res med oss till Manchester!