Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Arsenal

Efter ett alldeles för långt landslagsuppehåll är Premier League äntligen tillbaka! Och det smäller direkt, Manchester United tar emot Arsenal på Old Trafford i den tidiga lördagsmatchen.

Det blir en match mellan två skadedrabbade lag, där Arsenal är mycket formstarka medan Uniteds form är svag. Arsenal har också varit mycket bra på bortaplan den här säsongen medan Uniteds hemmafacit inte är något att skryta om.

En Unitedseger skulle betyda att Mourinhos lag flåsar Wengers lag i nacken. Skulle Arsenal istället vinna blir avståndet obehagligt stort.

Matchen visas på de vanliga ställena.

Manchester United

José Mourinho var på dagens presskonferens inte överdrivet generös med informationen om skadeläget i United. Men han bekräftade åtminstone att Rooney och Shaw är tillgängliga för spel.

Såvitt jag vet kom alla Unitedspelare hem från sina landslagsuppdrag utan skador (bortsett från Rooney då, men han är ju spelklar). Fellaini lämnade förvisso Belgien med en skada men den skadan ådrog han sig i matchen mot Swansea. Huruvida Fellaini är tillgänglig för spel imorgon har vi inte fått någon klarhet i.

Belgaren är det enda egentliga frågetecknet inför morgondagens match. Jag förutsätter nämligen att Bailly, Smalling och Valencia är indisponibla och vi vet helt säkert att Zlatan är avstängd.

De Gea står förstås i mål.

Backlinjen är högst osäker på förhand, men Blind, Darmian, Jones, Rojo och Shaw torde vara alternativen. Spontant gissar jag att det blir Shaw som står åt sidan och då får vi Darmian som högerback och Jones till höger i mittförsvaret. Sedan är frågan var Blind och Rojo spelar. Jag skulle rösta på Blind som vänsterback och Rojo i mitten men jag tror att Mourinho gör tvärtom. Ja, var det upp till mig skulle jag skriva in Shaw och Fosu-Mensah i uppställningen och sedan pussla in två till, men det är ju Mourinho som bestämmer.

På mittfältet är det inte alls självklart att Mourinho väljer Carrick, Herrera och Pogba. Men det borde vara det. Alternativen är att slänga in Fellaini eller att lira Herrera och Pogba bakom Mata.

Embed from Getty Images

I Zlatans frånvaro var mitt utgångstips att Rooney skulle starta som toppforward men spekulationerna i veckan säger att Rooney börjar på bänken. Då är det Rashford som får chansen på topp, vilket helt klart är på tiden. Tonåringens form har varit sådär på slutet, men rollen han har haft är inte anpassad efter honom.

Rooney skulle kunna slängas in på en kant men jag tror inte att det är aktuellt. Istället tror jag att Mata och Lingard tar kantpositionerna. Mourinho tycks inte ha något förtroende för Martial och det skulle vara en monumental chock om Mkhitaryan fick chansen. Young finns som ett wildcard. 

Möjlig startelva: De Gea; Darmian, Jones, Blind, Rojo; Herrera, Carrick, Pogba; Mata, Rashford, Lingard

Arsenal

Arsenal har 16 matcher i rad utan förlust. I den förlustfria sviten har de tolv segrar. På bortaplan är de obesegrade den här säsongen och de har nu en svit på fem raka bortasegrar. Det är faktiskt ganska märkligt att de bara är fyra i ligan. Den mållösa hemmamatchen mot Middlesbrough i slutet på oktober är deras enda riktiga plump den här säsongen.

Bellerín är ett tungt avbräck. Högerbacken är den enda utespelaren som har lirat varenda minut i ligan. Annars har Arsenal inga nya skador, Cazorla har varit borta en månad och Pérez i några veckor. Mertesacker och Welbeck har varit borta sedan förra säsongen.

Frågetecknet inför morgondagens match är Alexis Sánchez. Han spelade kraftigt omlindad för Chile natten mot onsdag men ska ha gett klartecken till spel. Men risken är ju att han förvärrar skadan om han spelar och det ska inte uteslutas att Wenger väljer att låta Sanchez börja på bänken.

Embed from Getty Images

Cech är förstås given i mål. Jenkinson borde ta högerbacksplatsen i Belleríns frånvaro. Koscielny och Mustafi är givna i mittförsvaret och Monreal är given som vänsterback.

På det defensiva mittfältet är Ramsey aktuell för sin första start sedan augusti. Ramsey konkurrerar med Xhaka och Coquelin om två platser i startelvan.

På de offensiva positionerna är det inte alls lika självklart. Özil tar den ena platsen. Sedan har Wenger en uppsjö alternativ i Oxlade Chamberlain, Walcott, Iwobi, Sánchez, Giroud och även Ramsey. I matcherna mot Tottenham och Chelsea satsade Wenger på Walcott och Iwobi, vilket är en indikation på att de är först i hierarkin. Om Sánchez startar gör han det som toppforward, annars tar Giroud den platsen.

Möjlig startelva: Cech; Jenkinson, Mustafi, Koscielny, Monreal; Xhaka, Ramsey; Walcott, Özil, Iwobi; Giroud

Historik

Arsenal vann på Old Trafford i FA-cupen våren 2015. Det är deras enda seger på Old Trafford de senaste tio åren. United har 10-2-1 på Old Trafford mot Arsenal de senaste tio åren, men det är 1-1-1 på de tre senaste. Begränsar vi oss enbart till ligamatcher har United 7-2-0 på de nio senaste mot Arsenal.

Senast det begav sig mot Arsenal var i februari. United hade en enorm skadelista. I mittförsvaret satte Van Gaal ut Blind och Carrick. Varela startade som högerback och en halvskadad Rojo (han höll 55 minuter) startade till vänster. Schneiderlin, Herrera och Mata utgjorde mittfältet. Lingard och  Memphis tog kantrollerna. På topp var Martial, Rooney, Fellaini och Keane indisponibla så en tonåring från Wythenshawe fick chansen.

Embed from Getty Images

Förmodligen har ni listat ut att jag pratar om Marcus Rashford. Han gjorde Premier League-debut den gången och var alldeles fantastisk. United vann med 3-2, Rashford gjorde två mål och han spelade också fram till Herreras mål.

Annars minns vi med glädje 8-2 hösten 2011 och 6-1 våren 2001. Något liknande skulle sitta som en smäck den här gången!

Matchfakta

Manchester United
Arsenal

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 12
Tid: Lördagen den 19 november 2016, 13.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Andre Marriner
• assisterande: Beck, Garratt
• fjärde: Oliver
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador: Bailly (knä, slutet december)
Smalling (tå, inget datum)
Valencia (arm, mitten december)
Tveksamma: Fellaini (vad)
Avstängda: Ibrahimovic (en match)
Position: 6:e | 5-3-3 | 16-13 | 18
Hemma:10:e | 2-2-1 | 8-4 | 8
Bästa målskytt: Ibrahimovic (6)
Disciplin: 24 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V20/10FenerbahceHEL4-1 
F23/10CheseaBPL0-4 
V26/10Manchester cityHLC1-0 
O29/10BurnleyHPL0-0 
F3/11FenerbahceBEL1-2 
V6/11SwanseaBPL3-1 

Arsenal

Skador: Bellerín (fot, december)
Cazorla (häl, inget datum)
Mertesacker (knä, januari)
Pérez (fot, december)
Welbeck (knä, januari)
Tveksamma: Sánchez (matchform)
Avstängda:
Position: 4:e | 7-3-1 | 24-11 | 24
Borta:1:a | 4-1-0 | 12-3 | 13
Bästa målskytt: Sánchez (6)
Disciplin: 15 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V19/10LudogoretsHCL6-0 
O22/10MiddlesbroughHPL0-0 
V25/10ReadingHLC2-0 
V29/10SunderlandBPL4-1 
V1/11LudogoretsBCL3-2 
O6/11TottenhamHPL1-1 

United mot Arsenal

Totalt:  22394-49-80341-315
Premier League:  4822-14-1269-48
Hemma:  10763-26-18198-92
SENASTE MÖTENA
F2015-03-09HFA1-2 
O2015-05-17HPL1-1 
F2015-10-04BPL0-3 
V2016-02-28HPL3-2 
SENASTE HEMMAMATCHER
V2013-11-10HPL1-0 
F2015-03-09HFA1-2 
O2015-05-17HPL1-1 
V2016-02-28HPL3-2 

Domare: Andre Marriner

 M
PL 2016/17:929014
PL 2015/16:24862210
PL totalt:237789212550
Snitt (2015-17): 3,480,060,090,42
Alla domare 2015/16: 3,210,070,100,24
 MVOF
Dömt United:251618
Dömt Arsenal:261826
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).