Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Brace yourselves: Jaap Stam is coming.

Som vanligt inför cupmatcher av den viktigare sorten är spekulationer kring elvan och truppen up for debate, och idag är givetvis inget undantag. Att delta i tre olika cuper och ligan utöver det sliter oundvikligen på vilken trupp som helst, och trots att Mourinho tidigare inte direkt varit känd för massa radikala ändringar och omkast i laget så är viss rotation nödvändig i nuläget. Vilket Mou såklart är medveten om.
Bossen har bekräftat att Romero och Rooney kommer starta idag. Inte direkt överraskande på något sätt. Utöver Eric Bailly som (snart) är på international duty för Elfenbenskusten så ska hela truppen vara tillgänglig. Känns extremt ovanligt men väldigt positivt att i det här skedet av säsongen ha i stort sett hela truppen att tillgå. Jul- och nyårshelgerna innebär alltid ett tufft matchande, främst i ligan, och schemat framöver ser fantastiskt späckat ut. Kan samtidigt knappt minnas senast vi hade hela truppen (ja, förutom Bailly då) redo för spel. Jag menar, för guds skull, inte ens Jones är borta.
Personligen hoppas jag att få återse Shaw igen, från start/inbytt/utbytt känns mindre viktigt. Vill bara ha karln i spel igen och är för övrigt väldigt störd och irriterad över att han aldrig verkar få spela någon längre period utan skador och en helvetes massa rehab. Jag är helt övertygad om att vi har en framtida Unitedlegend i Shaw, men det krävs ju då att människan slutar gå sönder i tid och otid. Mer Luke åt folket, anser jag.

Och på tal om förmodat grusade förhoppningar, i ett parallellt universum där åtminstone någon av mina önskningar gällande startelvan (eller ja, något över huvud taget) slår in får vi kanske även se Fosu-Mensah idag. Känns kanske mindre troligt, men om Mourinho skulle vilja frosta av honom och åtminstone placera på bänken så skulle jag bli glad. Som sagt kommer vi spela matcher i ligan, Europa League, Ligacupen och nu då FA-cupen, allt inom lite drygt en månad så truppen kommer med all sannolikhet behöva luftas rejält, även om Mourinho som vi vet inte är den truppluftande typen.

Intresset för FA-cupen är generellt stort, särskilt i England såklart, men upplever även att svenska (United-) supportrar börjat värdesätta den mer och mer under senare år. För det äldre gardet av United-maniacs verkar den alltid varit viktigt, men har aldrig upplevt att fans i min egen generation känt samma sak. Bortskämda som vi 80-talister varit har FA-cupen på något sätt alltid hamnat lite i skymundan, kanske inte så konstigt när man haft Champions League som ett stående inslag i sin vardag under stort sett hela uppväxten, men jag måste säga att jag alltid älskat känslan inför FA-cupmatcher. Och Giggs gjorde ju inte saken värre. Herregud. Gåshud vid tanken.

Så med anledning av detta skulle det vara enormt glädjande om ett inspirerat gäng kom till start på Old Trafford idag. Man kan alltid diskutera vilka cuper och matcher som bör ”prioriteras” och hur resurser disponeras och spelare fördelas, men ser inget annat än att man går all-in idag. Kan ärligt säga att min koll på Reading i nuläget sträcker sig till att då och då lite old school sådär spana in tabellen på text-tv samt kanske roa mig med lite Jaap Stam-relaterat skvaller, men de går bra i The Championship och huserar i nuläget på en tredjeplats i tabellen. Cup-matcher är alltid en speciell uppgift, och trots vår pågående (och smått otroliga?!) streak finns det väl inte direkt något som talar för att detta kommer bli en enkel upplevelse på något sätt. Är dock positiv överlag och tror stenhårt på seger.
Och bortsett från allt annat så blir det trevligt att återse Mr Stam på Old Trafford. Best of luck idag vänner. Let the streak continue!